Bateriile de tip pastilă și riscurile lor față de copii

Bateriile de tip pastilă (simple sau cu litiu) sunt create special pentru dispozitivele portabile de mici dimensiuni. Fiind mici și rotunde, sunt ușor de înghițit din greșeală de către copii.

Cum să evitați incidentele

Copilul poate găsi baterii fie pentru că acestea au ieșit din aparate sau jucării, fie pentru că au fost lăsate la întâmplare prin casă. Suprafața lor lucioasă poate părea interesantă și tentantă pentru un copil care explorează tot ce îl înconjoară.

– Depozitați bateriile mici și aparatele sensibile în așa fel încât copiii să nu le vadă.

– Nu depozitați bateriile împreună cu medicamentele.

– asigurați-vă că toate aparatele din casă au compartimentul dedicate bateriei bine închis și că acesta nu poate fi deschis de către copii.

O baterie înghițită poate provoca leziuni grave organelor interne, care pot fi fatale în doar câteva ore.

Atunci când este înghițită, bateria de tip pastilă intră în contact cu saliva. Reacția chimică rezultată poate provoca arsuri interne și duce la leziuni grave, ba chiar la deces.

Cele mai periculoase în acest sens sunt bateriile de tip pastilă cu litiu-ion.
Care sunt simptomele? De obicei, simptomele nu apar imediat după înghițirea bateriei. Când apar, poate fi vorba despre senzația de sufocare, durere în piept, tuse, respirație zgomotoasă, sângerări nazale sau intestinale, febră.

Dacă suspectați că un copil a înghițit o baterie de tip pastilă, duceți-l imediat la Urgențe, și nu îi permiteți să bea sau să mănânce înainte de a-i face o radiografie pentru a vedea dacă bateria este prezentă. Știai că în România există obligația colectării separate a deșeurilor electronice și a bateriilor și că fiecare dintre noi avem obligații în acest sens?

Click aici pentru a afla ce trebuie să faci

https://www.infocons.ro/ro/i–MTk2NTEtMQ.html

Sursa: ANPC

Citește și:

Consumați pastile când sunteți răcit? Puteți găsi și 18 E-uri într-un comprimat!

Safety Gate – sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal