Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Algeriană Democratică şi Populară viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple şi paşapoarte de serviciu.

Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile algeriene nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile algeriene acreditate în străinătate şi se acordă cu o valabilitate de 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an sau 2 ani. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Algeriei din Bucureşti.

Graniţa terestră cu Marocul este închisă, motiv pentru care vă sfătuim să utilizaţi avionul pentru trecerea acestei graniţe.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Algeria, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile algeriene:

  • Ambasada Republicii Algeriene Democratice şi Populare din Bucureşti
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Algeriene Democratice şi Populare

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Algeria, indiferent de durata şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Amenințările și atentatele teroriste au o probabilitate sporită în zone izolate (mai rar în centre aglomerate) din departamentele (wilaya): Constantin, Boumerdes, Tizi Ouzou, Bejaia, Bouira, Tebesa, în zona de centru și de sud a frontierei cu Tunisia, precum și în sudul teritoriului (frontierele cu Libia, Niger și Mauritania). În ultimii ani atentatele au vizat doar sedii ale poliției sau trupe militare.

Violenţa teroristă se manifestă sub diferite forme, atacuri împotriva forţelor de ordine, asasinate, explozia bombelor artizanale. Un important dispozitiv de securitate este desfăşurat în marile aglomeraţii urbane, oraşele fiind în general securizate. Totodată, există practica răpirii de persoane, urmată de cereri de răscumpărare, fiind vizați cetăţenii străini.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile algeriene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii este destul de ridicat, în special furturi cu violenţă, înşelăciuni etc., îndeosebi în zonele marilor orașe. Pentru realizarea deplasărilor între oraşe, sfătuim cetăţenii români să utilizeze avionul sau să folosească marile axe rutiere (autostrăzile). Deplasările în zonele rurale şi muntoase, în mod special în partea de nord-est și sud a ţării, sunt riscante și contraindicate.

Este de preferat ca turiştii români să evite petrecerea concediului în Sahara algeriană (Tamanrasset, Djanet, Timimoun). Totodată, recomandăm evitarea călătoriilor turistice individuale care implică deplasarea în afara marilor oraşe.

Pe durata prezenţei în Algeria recomandăm cetăţenilor români să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale şi să adopte o atitudine prudentă în locurile publice.

Evitaţi, în măsura posibilului, circulaţia pe timp de noapte!

Odată ajunşi pe teritoriul algerian vă sfătuim să vă adresaţi Ambasadei României pentru a vă anunţa prezenţa şi a vă informa în legătură cu situaţia de securitate din regiunea ce urmează a fi vizitată. Menţionăm că, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, autorităţile algeriene pot să interzică cetăţenilor străini circulaţia în anumite zone, pot impune folosirea unei escorte asigurate de poliţie, jandamerie sau armată, pot condiţiona trecerea prin anumite regiuni de eliberarea unor permise speciale etc.

Recomandăm cetăţenilor români să fie aşteptaţi la aeroport de o persoană de încredere sau de un autoturism închiriat din timp printr-o companie de profil (adresele de contact ale companiilor de închiriat autoturisme pot fi furnizate de hoteluri sau de agenţiile de voiaj algeriene).

Recomandăm cetăţenilor români să se cazeze în cartierele centrale sau rezidenţiale, evitându-le pe cele periferice, şi să aleagă hoteluri securizate la care accesul se realizează prin filtre de control.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

  • În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care organismul sau societatea gazdă asigura protecţia pe durata prezenţei în Algeria.
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.
  • În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României la Alger (telefon: 00213-23 48 55 87, 00213-23 48 55 91).

Apelează rapid numerele de urgență din Algeria!

Sistemul medical

Pentru intrarea pe teritoriul algerian este necesară deţinerea unei asigurări medicale de călătorie.

Atenţie! Se recomandă vaccinarea împotriva variolei, holerei şi febrei galbene pentru toate persoanele care rămân pe teritoriul algerian o perioada mai lungă de 5 zile.

Ministerul Sănătății algerian a informat că, începând cu luna august 2018, au fost identificate focare de holeră în Algeria, în următoarele regiuni ale țării: Bouira, Blida, Tipaza, Alger, Médéa și Aïn Defla.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică –Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Traficul se desfăşoară pe partea dreaptă a drumului.

Atenţie! Pe şosele sunt instalate numeroase baraje de control, la întâlnirea cărora conducătorul auto este obligat să reducă viteza, să stingă farurile, să aprindă lumina de poziţie (după căderea serii) şi să aştepte recomandările personalului militar care formează barajul.

Intersecţiile sunt dirijate de agenţi de circulaţie, iar intersecţiile semaforizate sunt foarte puţine.

Autorităţile algeriene nu recunosc “cartea verde” şi solicită conducătorilor auto să încheie un contract de asigurare special, valabil pe teritoriul algerian.

  • Limitele de viteză admise
    • 50 km/h în localităţi
    • 80/90 km/h în afara localităţii (în funcţie de capacitatea cilindrică a vehiculului).

Centura de siguranţă

  • Centura de siguranţă este obligatorie.

Starea drumurilor

  • Starea generală a drumurilor este bună.

Parcarea

  • Parcarea se realizează în locuri special amenajate (puţine la număr) şi, cel mai frecvent, pe partea dreaptă a drumului.

Transportul public

Pentru raţiuni de securitate, transportul în comun interurban terestru este nerecomandat îndeosebi la lăsarea întunericului, întrucât există riscul barajelor false ridicate de reprezentanţii unor grupuri armate, pe anumite drumuri, inclusiv pe axe principale foarte frecventate. Transportul public urban este asigurat de autobuze, tramvaie şi metrou (limitat în zona centrală a Algerului).

Taxiurile funcţionează cu rute prestabilite, însă pot fi negociate tarife pentru deplasarea în zona dorită. Transportul public interurban poate fi efectuat cu avionul sau cu trenul. Cu toate acestea, călătoriile cu trenul trebuie evitate.

Permisul de conducere:

  • Permisul de conducere românesc nu este recunoscut pe teritoriul algerian.

Alte informaţii

Atenţie! În caz de deces, familiile persoanelor decedate în Algeria trebuie să aibă în vedere faptul că nu există societăţi abilitate care să efectueze procedurile de conservare/îmbălsămare a corpului defunctului, cerinţă obligatorie pentru transportul internaţional. În astfel de cazuri, vă recomandăm să solicitaţi sprijinul Ambasadei României din Alger.

Reglementări vamale

Se interzice introducerea pe teritoriul algerian a băuturilor alcoolice şi a produselor pe bază de carne de porc.

Vă recomandăm ca pe teritoriul Algeriei să nu introduceţi o cantitate mare de ţigări pentru a nu fi acuzaţi de comerţ ilegal.

Autorităţile algeriene solicită declararea valutei la intrarea în ţară. În caz contrar, puteţi avea probleme la ieşire.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal