Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple valabile pot călători fără viză, pentru perioade de scurt sejur (maxim 90 de zile).

Intrarea în Uruguay este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestei tari.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Uruguay, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Orientale a Uruguayului în România.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat; prin urmare, nici Uruguayul nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.

Siguranţă şi criminalitate

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, îndeosebi în zonele mai rău-famate, precum şi locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mijloacele de transport.
  • În zone aglomerate pot apărea infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din autotursme, iar în unele zone mai rău-famate chiar jafuri – uneori cu violenţă (sub impactul creşterii consumului de droguri).

În cazul incidentelor care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă să nu se opună rezistenţă, aceasta putând pune în pericol viaţa. În toate cazurile va fi avizată poliţia.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a postului local de poliţie cel mai apropiat, cât şi a Ambasadei României în Republica Orientală a Uruguayului.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia pe drumurile publice presupune asigurare auto obligatorie.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În caz de accident de circulaţie se anunţă şi se aşteaptă poliţia, totodată se anunţă şi societatea de asigurări.

Utilizarea cărţilor de credit și cotarea monedei uruguayene (peso uruguayan/peso uruguayo) în raport cu euro și dolarul american

  • cărţile de credit cele mai utilizate: Master Card, Visa, Diners şi American Express;
  • travellers checks – amplu cunoscute şi uşor de transformat.

Reglementări vamale

Se admit medicamentele de uz strict personal. Este interzisă introducerea în țară a produselor de origine animală sau vegetală.
Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Uruguay este interzisă. De asemenea, este interzisă introducerea armelor şi muniţiilor.

La intrarea în Uruguay trebuie declarate sumele mai mari de 10.000 dolari SUA sau echivalent în altă valută.

Alte informaţii utile

Orarul administraţiei publice

Luni-Vineri:

  • vara/orele 7.00 – 14.30
  • iarna/orele 12.30 – 19.00

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal