Alertă protecția consumatorilor! Articole de îmbrăcăminte ce conțin substanțe nocive care pot dăuna sănătății organismului uman!

InfoCons în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Textile și Pielărie – București (INCDTP), a realizat un studiu pe diferite articole de îmbrăcăminte, în urma căruia au fost identificate substanțe toxice interzise și valori necorespunzătoare ale parametrilor de testare.

Substanțele toxice sunt acele substanțe care au în compoziția lor cel puțin un element dăunător pentru mediul înconjurător și organismul uman. Prezența unor astfel de substanțe pe articolele vestimentare prezintă un risc foarte mare pentru securitatea și sănătatea organismului uman, deoarece pot fi cauza unor îmbolnăviri și afectiuni care se pot manifesta diferit în funcție de natura substanței respective, uneori putând provoca în anumite doze și moartea.

Articolele de îmbrăcăminte ce au reprezentat obiectul studiului au fost achiziționate de către InfoCons, de pe piața internă, având proveniență diferită:

– Costum de baie damă – negru cu orange;

– Bustieră albastra dama;

– Salopetă copii (bretele multicolor);

– Rochiță albă copii cu fundițe si mărgele;

– Colanți damă yoga.

Testele efectuate în cadrul Departamentului Cercetare – Investigare materiale din cadrul INCDTP au scos în evidență următoarele aspecte:

1. pH-ului extractului apos determinat conform SR EN ISO 3071:2020

Notă: Valoarea pH-ului extractului apos al materialelor textile constituie un parametru ce oferă o indicație utilă cu privire la aciditatea sau alcalinitatea materialului textil. O valoare mai mare a pH-ului, peste limita maximă acceptată, sau o valoare mai mica, sub limita inferioară acceptată, poate provoca la contact direct cu pielea iritatii ale acesteia, eczeme, dermatite.

Conform OEKO-TEX Standard 100, limitele admise sunt:

– 4.0-7.5 unități de pH pentru îmbrăcăminte sugari;

– 4.0-7.5 unități de pH pentru îmbrăcămintea care intră în contact direct cu pielea;

– 4.0-9 unități de pH pentru îmbrăcămintea care nu intră în contact direct cu pielea și articole decorative.

In cazul jupei rochiței albe de copii cu fundițe și mărgele analizate, valoarea pH-ului a fost depășită cu 0.7 unitati pH față de limita maximă acceptată, valoarea înregistrată fiind de 8.2 unități de pH.

2. Compozitia fibroasă

Notă: Pe eticheta atașată produselor din materiale textile trebuie menționată compoziția fibroasă, astfel încât alegerea unui obiect vestimentar să fie adecvată scopului pentru care acesta este achiziționat.

Pentru unele dintre produsele analizate au fost constatate diferențe între compozițiile fibroase de pe eticheta produsului și cele determinate prin analiza chimica efectuată.

Exemple se regăsesc în tabelul de mai jos:

 

 

 

 

 

Obs: BBC – Bumbac, PA – poliamida, PES -poliester, EA – elastan

3. Formaldehida determinată conform SR EN ISO 14184-2012

Notă: Formaldehida este clasificată drept carcinogenă. Existența acestei substanțe pe produsele textile poate produce prin penetrare cutanată declanșarea de alergii, iritații, acțiuni inflamatorii, probleme respiratorii, tuse, usturime a ochilor și a gâtului etc. În contact cu pielea, provoacă diferite forme de dermatite de contact care se manifestă diferit în funcție de sensibilitatea fiecărui individ. De asemenea, într-un spațiu de comercializare a unor astfel de produse, condițiile ambientale și aeromicroflora sunt modificate, mirosul degajat de acestea făcându-și simțită prezența.

Conform OEKO-TEX Standard, 100 limitele admise pentru conținutul de formaldehidă sunt:

– mai mic de 16 ppm (mg/kg) pentru produse destinate sugarilor;

– 75 ppm (mg/kg) pentru îmbrăcămintea care intră în contact direct cu pielea;

– 150 ppm (mg/kg) pentru îmbrăcămintea care nu intră în contact direct cu pielea;

– 300 ppm (mg/kg) pentru articolele decorative.

In urma analizei de determinare a conținutului de formaldehidă din plasa rochiței albe, s-a observat o depășire de aproximativ 5 ori a limitei maxime admise pentru produse care nu intră în contact direct cu pielea (150 mg/kg), respectiv 769.68 mg/kg.

  1. Rezistența vopsirii

Notă: Aprecierea modificării/cedării culorii se realizează cu ajutorul scării de gri, cu note cuprinse între 1-5, unde: nota 5 – rezistențe foarte bune; nota 4/4-5 – rezistențe bune; nota 3/3-4 – rezistențe moderate; nota 2/2-3 – rezistențe slabe; nota 1/1-2 – rezistențe foarte slabe.

Rezistența vopsirilor la apă cu clor, lumină artificială și frecare umedă este slaba, modificarea culorii produselor analizate fiind evaluată cu nota 2 pe scara de gri de apreciere vizuală, așa cum se regăsește în tabelul următor :

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu alertele rapide pentru produsele nealimentare, printre care și articolele de îmbrăcăminte la nivelul Uniunii Europene!

Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

– orginea produsului;

– data la care intră alerta în vigoare

Fotografia cu produsul vizat

 

Atenție! Înainte de achiziționare, accesați Aplicația InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor pentru produsele nealimentare emise de Uniunea Europeană.

Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de:

– leziuni;

– strangulare;

– imobilizare;

– arsuri;

– incendiu etc.

 

„În contextul informației care abundă, este mai greu de a decela și prioritiza această informație. Când discutăm, însă, despre securitate, siguranță și sănătate, mecanismele europene ajută cetățeanul, în calitate de consumator, să aibă acces la informațiile despre securitatea și siguranța produselor agroalimentare și non-alimentare de pe teritoriul Uniunii Europene. Aplicația InfoCons este alături de tine și te ajută să ai în timp real alertele Uniunii Europene de securitate și siguranță, pentru a fi informat și pentru a avea acces direct și nemijlocit la alertele pentru produsele agroalimentare, dar si non-alimentare identificate ca și produse periculoase. Astfel, aplicația InfoCons te ajută să fii în primă linie pentru tine, pentru familia ta și pentru prietenii tăi și depinde doar de tine ce, cât și cum cumperi! Fii informat! Fii activ! Fii cu o9atitudine”

Presedinte – Sorin Mierlea

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal