Află ce greșeli faci constant atunci când folosești mașina de spălat rufe!

Fără să-ți dai seama este posibil să faci mai multe greșeli atunci când pui hainele murdare la spălat. Greșeli care nu numai că pot deteriora îmbrăcămintea, dar ar putea chiar strica mașina de spălat. Umplerea cuvei mașinii cu prea multe haine, sau folosirea unei cantități exagerate de detergent ar putea avaria mașina de spălat. Iar dacă pui rufele la curățat fără să arunci un ochi pe eticheta lor, s-ar putea ca la finalul ciclului de spălare să arunci toate hainele la gunoi. Iată care sunt 5 dintre cele mai comune greșeli pe care le facem atunci când spălăm hainele la mașina de spălat:

  1. Încălțămintea dăunează grav mașinii de spălat
  2. Folosești prea mult detergent
  3. Alege programul potrivit și temperatura corectă
  4. Separă țesăturile și hainele albe de cele colorate
  5. Nu umple cu vârf cuva mașinii de spălat

Citește și: Substante toxice prezente in materialele textile

  1. Încălțămintea dăunează grav mașinii de spălat

Tentația de a arunca o pereche de încălțăminte, haine murdare de noroi sau o plapumă în cuva mașinii este destul de mare. Ne gândim că doar cu apăsarea a două butoane, curățăm fără prea mult efort aceste lucruri. Într-adevăr, adidașii vor ieși strălucind, iar hainele murdare de praf vor fi ca noi, dar mașina ar putea să nu mai funcționeze.

Iată ce NU ar trebui să bagi la spălat:

  • Încălțăminte – Adidașii, sandalele, pantofii sau papucii, deoarece pot fi deteriorate în urma spălării în mașină. În plus, aparatul electrocasnic s-ar putea strica.
  • Țesături inflamabile – De exemplu: pantalonii stropiți cu diluant de vopsea sau o cârpă unsuroasă care a fost folosită pentru curățarea unui motor. Este recomandat ca acestea să fie uscate în aer liber. Iar apoi, manual, trebuie îndepărtate petele de ulei cu apă și detergent.
  • Haine murdare cu păr de animale – Părul poate înfunda scurgerea mașinii de spălat. Curăță mai întâi hainele cu o rolă pentru scame.
  • Pături sau perne din spumă cu memorie – Mașinile de spălat casnice obișnuite nu sunt concepute să facă față acestor încărcături mari și s-ar putea defecta.
  • Articole vestimentare rezistente la apă – În timpul ciclului de centrifugare, s-ar putea crea un dezechilibru care va cauza vibrații excesive.
  • Haine cu atașamente metalic – De exemplu: sutienele, cataramele sau nasturii metalici. Acestea pot deteriora mașina de spălat.

Citește și: Eficiența energetică a electrocasnicelor și amprenta de carbon a acestora

  1. Folosești prea mult detergent

Cantitatea de detergent care încape în capacul recipientul pare insuficientă pentru a spăla toate hainele puse în mașina de spălat, nu-i așa?  Nu puțini sunt cei care nu folosesc măsura din capacul sticlei de detergent și pun după ochi. Este o greșeală pe care o fac mulți.

Majoritatea detergenților de rufe sunt concentrați. Detergentul în exces devine un poluant nedorit, care nu are efecte benefice, nici pentru hainele tale, nici pentru portofelul tău, nici pentru mediul înconjurător.

Folosește strict doza recomandată, care este de obicei de 12 grame pentru o încărcătură normală. Folosește dublul pentru încărcături mari sau haine foarte murdare, dar nu estima cantitatea din ochi. Ignoră liniile slabe de pe recipientul de detergent și folosește un pahar mic pentru a măsura și turna cantitatea corectă de detergent în compartimentul mașinii de spălat.

Nu folosi indicatorul de nivel de detergent al mașinii de spălat, deoarece reprezintă cantitatea maximă de detergent pe care mașina o poate manipula.

Dacă vorbim despre balsamul de rufe, specialiștii ne recomandă să evităm utilizarea acestuia. Balsamul de rufe funcționează prin depunerea unui strat de compuși chimici încărcați electric pe țesături. Acest strat face ca fibrele textile să se umfle, astfel încât țesătura să fie mai moale și mai plăcută la atingere. Există și unele dezavantaje asociate cu utilizarea balsamului de rufe: poate reduce rezistența la foc a pijamalelor pentru copii, iar reziduurile acumulate în mașină pot favoriza dezvoltarea mucegaiului.

  1. Alege programul potrivit și temperatura corectă

Mașinile de spălat moderne oferă până la 14 setări – mult mai multe decât avem nevoie de obicei. Încearcă și alte programe pe lângă ciclul normal de spălare.

  • Ciclul regulat/normal: Recomandat pentru haine albe murdare, șosete, lenjerie intimă și prosoape, această setare agită hainele mai rapid și folosește mai multă căldură decât opțiunile mai blânde.
  • Permanent press: Această setare agită ușor în temperaturi mai mici și injectează apă rece înainte de centrifugare pentru a preveni cutele și șifonarea. Este cea mai bună opțiune pentru hainele care sunt de obicei curățate chimic – haine colorate, pantaloni, cămăși cu nasturi, etc.
  • Ciclul delicat: Ciclul delicat pune mai puțină presiune pe țesături – precum puloverele de lână sau rochiile din dantelă – folosind apă rece și învârtire ușoară
  • Ciclul de înmuiere: Este o setare de pre-spălare care desface murdăria înainte de spălarea principală.

Nu uita că mașinile de spălat te lasă să alegi temperatura la care vrei sa speli hainele. O temperatură prea ridicată va deteriora textilele, iar una prea joasă nu le va curăța cum trebuie. Apa fierbinte ucide germenii, apa rece este ecologică, iar apa caldă este o alegere sigură. Setările de temperatură ar trebui să fie dictate de tipul de țesături și culori pe care le speli.

  • Apa fierbinte este în general recomandată (dar rar necesară) pentru hainele foarte murdare, precum hainele albe, cârpele de spălat, prosoapele și chiar hainele de sport transpirate.
  • Apa caldă este temperatura ideală pentru spălarea hainelor colorate, indiferent de tipul de material. Este ideală pentru fibre naturale precum bumbacul și denimul, deoarece reduce încrețirea, micsorarea și decolorarea.
  • Apa rece este populară deoarece utilizează o cantitate minimă de căldură pentru a curăța hainele ușor murdare. (Aceasta economisește energie.) Hainele necesită mai mult timp pentru a fi curățate, dar apa rece previne scurgerea culorilor, decolorarea și micșorarea hainelor colorate, inclusiv a celor din lână.

Citește și: Fenomenul fast-fashion și implicațiile asupra mediului

  1. Separă țesăturile și hainele albe de cele colorate

Probabil știai asta și ai auzit-o de milioane de ori. Dar o pui de fiecare dată în practică? Un tricou alb spălat împreună cu o pereche de blugi ar putea fi distrus. De asemenea, nu spăla hainele cu dantelă împreună cu cele din cașmir sau mătase. Fiecare țesătură are nevoie de o altă temperatură și un alt tip de program de spălare. Iată câteva lucruri de care să ții cont:

  • Separa hainele după tip – bumbac, delicate, blugi, etc. Acest lucru este mai blând pentru haine; evită căderea fibrelor; și menține hainele proaspete pentru mai mult timp.
  • Spală hainele în culori închise și hainele albe doar cu haine de aceeași culoare, altfel hainele albe își vor pierde inevitabil strălucirea.
  • Spală blugii abrazivi separat și rar. De obicei, etichetele de întreținere recomandă întoarcerea blugilor pe dos pentru a proteja culoarea și finisajul.
  1. Nu umple cu vârf cuva mașinii de spălat

Vrei să economisești timp și îndeși toate hainele murdară în mașină. Acest lucru împiedică circulația apei între țesături în timpul spălării. O mașină de spălat suprasolicitată curăță prost și, de obicei, lasă reziduuri în exces pe haine, ceea ce poate provoca mâncărime sau erupții cutanate, mai ales dacă ai alergii sau piele sensibilă.

Supraîncărcarea maținii de spălat poate dezaxa tamburul facând cuva să lovească violent în toate direcțiile în spațiul de spălare. Unele mașini cu tehnologie mai nouă vor adăuga mai multă apă și vor face mai multe rotații dacă detectează o încărcătură dezechilibrată. Dacă aceasta nu reușește, mașina se va opri din cauza unei erori.

În general, este recomandat să se lase spațiu pentru ca hainele să se miște astfel încât să fie spălate. Mașinile de spălat cu capacitate mare pot face față. Dacă ai o încărcătură prea mare care nu încap în mașina ta, ia în considerare o vizită la spălătorie.

Săptămânal punem haine la spălat, iar cu respectarea acestor reguli veți reuși să obțineți rezultate optime de curățare, să prelungiți durata de viață a hainelor și să evitați eventualele probleme sau daune ale mașinii de spălat. Nerespectarea capacității maxime a mașinii de spălat poate duce la curățare inadecvată și reziduuri pe haine. De asemenea, respectarea dozelor recomandate de detergent este importantă pentru a evita risipa de detergent și deteriorarea articolelor vestimentare.

 

SURSE:

https://www.consumerreports.org/appliances/laundry/why-fabric-softener-is-bad-for-your-laundry-a5931009251/

https://www.consumerreports.org/laundry/a-rookies-guide-to-laundry-a4825377899/

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal