Ce este aditivul E 120 ?
Aditiv alimentar E 120 face parte din categoria coloranților naturali de origine animală. Acesta conferă culoarea roșie și se poate folosi singur sau în combinație cu alți coloranți.
Carminul de coșenilă se găsește în corpul insectei (femelă) Dactylopius Coccus Costa. Aceasta insectă trăiește pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezintă colorantul de bază, acesta este în concentrație de 10% raportat la corpul uscat al insectei .
Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!
Cum se obține colorantul E 120 ?
E 120 este un colorant roșu, scump, neconvenabil pentru vegetarieni, deoarece este extras din pulberea obținută prin zdrobirea corpului insectei Dactylopius Coccus. Omorârea insectei se face prin imersarea sa în apă fierbinte și uscarea la lumină solară sau prin tratarea cu abur şi uscarea în cuptor. Din extractul apos (alcool-apă) sau alcoolic, este precipitat acidul carminic (coşenila), care este legat de ionul de aluminiu, rezultând un chelat hidratat al acestuia (conform structurii date). Acest compus complex, este insolubil şi se prezintă sub forma unui lac denumit carmin. Varietatea de forme comerciale ale colorantului, este dată de metodele diferite utilizate pentru obținerea sa.
Varietatea preparatelor comerciale este determinată şi de ionii de asociație ai acestui colorant, spre exemplu, sodiu, potasiu, calciu, amoniu, precum şi de prezența compuşilor proteici proveniți din corpul insectei. Insectele trebuie să fie uscate până la aproximativ 30% din greutatea lor inițială înainte de a putea fi depozitate fără să se descompună. Este nevoie de aproximativ 155.000 de insecte pentru a face un kilogram de coșenila.[1]
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 120 ?
Aditivul alimentar E 120 poate fi utilizat în următoarele produse alimentare:
- Brânză maturată ;
- Brânză topită ;
- Fructe și legume prelucrate/uscate ;
- Fructe și legume în oțet, ulei, sau saramură ;
- Fructe și legume conservate în cutii/borcane ;
- Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor ;
- Gemuri , jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit , după cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE;
Citeste si : E 202 Sorbat de Potasiu
- Paste tartinabile din fructe și legume ;
- Cereale pentru micul dejun ;
- Preparate din carne , după cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr 853/2004 ;
- Carne prelucrată , netratată termic ;
- Carne prelucrată , tratată termic ;
- Membrane, învelișuri și decorațiuni pentru carne
- Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee;
- Vinuri aromatizate ;
- Băuturi aromatizate pe bază de vin.[2]
Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 120 ?
Carminul și extractul de coșenilă pot fi utilizate în siguranță pentru colorarea alimentelor, în general, în cantități conforme cu bunele practici de fabricație .
JECFA a raportat o serie de studii de mutagenitate efectuate cu acid carminic, toate au arătat că acesta nu are potențial mutagen .
Citeste si : E 340 Fosfat de Potasiu
Pe baza rezultatelor obținute în urma studiilor disponibile, care includ studii in vitro, grupul EFSA a concluzionat faptul că acidul carminic nu este genotoxic .
- Doza zilnică maximă: 5 mg/kg corp.
- Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp.
- Doza maximă de includere: 50 – 500 mg/kg corp.
- Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp. Nu se cunosc efecte secundare la concentrațiile utilizate în alimente.
Aditivul E 120 este utilizat singur sau în combinație cu alți aditivi.[3]
Care sunt caracteristicile aditivului E 120 ?
În tabelul de mai jos sunt prezentate caracteristicile de puritate care trebuie sa fie îndeplinite de aditivul alimentar E 120, conform regulamentului (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
Sinonime | E 120 COȘENILĂ, ACID CARMINIC, CARMINE
Roșu natural CI 4 |
Definiție
|
Carminele și acidul carminic se obțin din extractele apoase, alcoolice apoase sau alcoolice din coșenilă, care constă din carapacele uscate ale insectelor femele de Dactylopius coccus Costa. Principiul de colorare este acidul carminic. Se pot forma lacuri de aluminiu din acid carminic (carmine) în care se presupune că aluminiul și acidul carminic sunt prezenți în raport molar de 1:2. În produsele comerciale, principiul de colorare este prezent în asociație cu cationi de amoniu, calciu, potasiu sau sodiu, separat sau în combinație, iar acești cationi pot fi prezenți și în exces. Produsele comerciale pot conține, de asemenea, substanțe proteice provenind din insectele de origine și pot să conțină și carminați liberi sau reziduuri mici de cationi de aluminiu nelegați. |
Denumire chimică
|
Acid 7-β-D-glucopiranozil-3,5,6,8-tetrahidroxi-1-metil-9,10-dioxoantracen- 2-carboxilic (acid carminic); carmina este chelatul de aluminiu hidratat al acestui acid. |
Formulă chimică | C22H20O13 (acid carminic) |
Masă moleculară | 492,39 (acid carminic) |
Compoziție | Conține nu mai puțin de 2,0 % acid carminic în extrasele care conțin acid carminic; nu mai puțin de 50 % acid carminic în chelați.
|
Descriere | Solid, friabil sau pulbere de culoare roșie spre roșu închis. Extractul de coșenilă este în general un lichid roșu închis, dar care poate fi și uscat pentru obținerea unei pulberi. |
Puritate
|
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 5 mg/kg Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg.[4] |
Ce sunt aditivii alimentari ?
Conform OMS ( Organizației Mondiale a Sănătății ), substanțele care sunt adăugate în alimente pentru a menține sau îmbunătăți siguranța , prospețimea , gustul , textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute ca aditivi alimentari . Timp de secole, aditivii alimentari au fost folosiți pentru conservarea alimentelor , de exemplu sarea ( în carne , slănină sau pește uscat ), zahăr ( în marmeladă ) sau dioxid de sulf ( în vin ).
Citeste si : E 466 – Carboximeticeluloză sodică
De-a lungul timpului , numeroși aditivi alimentari au fost dezvoltați pentru a satisface nevoile producției de alimente, deoarece fabricarea alimentelor pe scară largă este mult mai complexă decât producerea acestora acasă , la scară mică.
Introducerea aditivilor în alimente se realizează cu scopul de asigurare că alimentele procesate rămân sigure și în stare bună pe tot parcursul călătoriei de la fabrici sau bucătării industriale către depozite și magazine și, în final , către consumatori .
Utilizarea aditivilor alimentari este justificată numai atunci când utilizarea lor are o necesitate tehnologică, nu induce în eroare consumatorii și servește o funcție tehnologică bine definită precum păstrarea calității nutriționale a alimentelor sau sporirea stabilității alimentelor.
Aditivii alimentari pot fi derivați din plante , animale sau minerale sau pot fi sintetici . Aceștia sunt adăugați în mod intenționat în alimente pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice . Există câteva mii de aditivi alimentari utilizați , toți fiind proiectați pentru a îndeplini o anumită sarcină , de obicei pentru a face alimentele mai durabile sau mai atrăgătoare .
Cum sunt evaluați aditivii alimentari în funcție de risc ?
Organizația Mondială a Sănătății, în cooperare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură ( FAO ), sunt responsabile de realizarea evaluării riscurilor care pot apărea în urma consumării aditivilor alimentari. Evaluarea riscului aditivilor alimentari este realizată de un grup științific internațional de experți .
Pot fi utilizați numai aditivii alimentari care au fost supuși unei evaluări a siguranței JECFA și care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor . Acest lucru se aplică indiferent dacă aditivii alimentari provin dintr-o sursă naturală sau sunt sintetici. Evaluările JECFA se bazează pe analize științifice ale tuturor datelor biochimice, toxicologice și de altă natură relevante despre un anumit aditiv.
Citeste si : E 621 Monoglutamatul de Sodiu
Autoritățile naționale, fie pe baza evaluării JECFA, fie pe baza unei evaluări naționale, pot autoriza apoi utilizarea aditivilor alimentari.
Punctul de plecare pentru a determina dacă un aditiv alimentar poate fi utilizat fără a avea efecte nocive este stabilirea dozei zilnice acceptabile. Doza zilnică recomandată este o estimare a cantității de aditiv din alimente sau apă potabilă care poate fi consumată în siguranță zilnic, de-a lungul vieții, fără efecte adverse asupra sănătății.[5]
De ce este necesară utilizarea aditivului E 120 ?
Colorantul este necesar pentru restabilirea culorii inițiale a produselor alimentare. Culoarea produselor alimentare se poate modifica/degrada în urma prelucrărilor termice, depozitării și transportului (degradarea produselor sub acțiunea factorilor fizico-chimici, biochimici sau microbiologici).
Citeste si : E100 – Curcumina
Colorantul E 120 se caracterizează prin culoarea “roşu strălucitor”, pe care o transmite şi produselor în care se încorporează. Culoarea obținută în urma utilizării acestui colorant este stabilă la căldură (la prelucrarea termică), la lumină, oxidare etc., datorită acestui fapt colorantul E 120 este preferat în defavoarea altor coloranți.
Aditivul mai poate fi utilizat și pentru colorarea produselor alimentare fără culoare, pentru o mai bună percepere a gustului acestor produse. [6]
Concluzii și reglementări legislative E 120
Coșenila, acidul carminic și carminul (E 120) sunt coloranți roșii de antrachinonă autorizați ca aditivi alimentari în Uniunea Europeană (UE), în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Aceștia au fost evaluați cel mai recent de către Joint, Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA) în 2000. Doza zilnică admisa (DZA) stabilită a fost de 5 mg/kg greutate corporală/zi.
Citeste si : E122 – Azorubina
Autor : dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache
Referințe bibliografice
[1] http://www.food-info.net/uk/colour/cochineal.htm
[2] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar
[3] EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2015. Scientific Opinion on the re-evaluation of cochineal, carminic acid, carmines (E 120) as a food additive. EFSA Journal 2015;13(11):4288, 66 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4288
[4] REGULAMENTUL (UE) NR. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului
[5] https://www.fao.org/home/en
[6] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București