E 340 Fosfat de Potasiu

Ce este fosfatul de potasiu E340?

Fosfatul de potasiu (E340) este un aditiv alimentar care face parte din clasa substanțelor acidifiante, sechestrante, agenți de stabilizare, afânare, de tamponare și neutralizare. Antioxidant de natură anorganica.

Sub ce forme se prezintă fosfatul de potasiu E340?

Fosfatul de potasiu se prezintă sub trei forme:

  • E 340 (I) – Fosfat monopotasic;
  • E 340 (II) – Fosfat dipotasic;
  • E 340 (III) – Fosfat tripotasic.

Aditivul E 340 I are următoarele sinonime: fosfat de potasiu monobasic, monofosfat de monipotasiu, fosfat de potasiu acid, ortofosfat potasic. Denumirea sa chimică este dihidrogenofosfat de potasiu, dihidrogeno-ortofosfat monopotasic sau dihidrogeno-monofosfat monopotasic. Formula brută: KH2PO4, iar masa moleculară, M = =136,09 g/mol.

Industrial se obține prin amestecare unei cantități corespunzătoare de acid fosforic cu soluție de hidroxid de potasiu sau carbonat de potasiu.[1]

Se găsește sub formă de cristale incolore, tetragonale, pudră cristalină sau granule albe. Este o substanță inodoră și higroscopică.

Este ușor solubil în apă (33g la 100 ml apă la 250C) cu hidroliză, dar este insolubil în etanol.

Punctul de topire este de 2530C, iar pH-ul unei soluții apoase de 1% este cuprins între  4,2-4,8. În prezența aerului este stabil, dar prin încălzire la 4000C se transformă mai întâi in pirofosfat apoi în metafosfat.1 , [2]

Formula sa brută este K2HPO4 iar masa moleculară este M=174,18 g/mol.

Aditivul 340 II are următoarele sinonime: monfosfat dipotasic, fosfat de potasiu secundar, fosfat dipotasic acid, ortofosfat dipotasic, fosfat de potasiu dibazic. Denumirea sa chimică este hidrogeno-monofosfat dipotasic, hidrogeno-fosfat dipotasic,hidrogeno-ortofosfat dipotasic.

Industrial se obține prin tratarea acidului fosforic cu carbonat de potasiu sau cu hidroxid de potasiu. Ortofosfatul dipotasic se prezintă sub formă  de cristale albe sau pastă incolora, precum și sub formă de cristale albe sau pulbere albă.

Este o substanță foarte higroscopică chiar și delicveșcentă (absoarbe vapori de apă din aer pentru a forma o soluție).

Este solubil în apă (89g/100ml apă),  iar ph-ul soluției sale apoase de concentrație 1% este cuprins între 8,7-9,4.

Este insolubil în etanol, iar prin calcinare se transformă în pirofosfat.

Aditivul alimentar trebuie să conțină nu mai puțin de 98 %  substanță activă după uscare la 105°C timp de patru ore, iar pierderile la deshidratare să fie de maxim 2%. [3]

Aditivul E340 III are următoarele sinonime: fosfat de potasiu tribazic, ortofosfat tripotasic iar denumirea sa chimică este monofosfat tripotasic, fosfat tripotasic, ortofosfat tripotasic. Se găsește în stare anhidră K3PO4 cu masa moleculară M=212,27 sau hidratat cu n molecule de apă K3PO4.nH2O, unde n=1 sau 3.

Se prezintă sub formă de cristale sau granule incolore sau albe, inodore, higroscopice. Formele hidrat disponibile includ monohidratul și trihidratul.Industrial se obține prin tratarea acidului fosforic cu exces de hidroxid de potasiu.

Este solubil în apă, dar este insolubil în etanol.

Hidrolizează puternic, soluția având un caracter alcalin. pH-ul unei soluții apoase de concentrație  1 %  este cuprins între 11,5 și 12,3.

Este o substanță inodoră foarte higroscopică chiar și delicveșcentă.

Trebuie să conțină minim 97 %  K3PO4 calculat în raport cu substanța calcinată (8000C timp de 30 minute),iar conținutul de substanțe insolubile să fie de maxim 0,2% raportat la substanța uscată. Mai conține între 30,5 % și 34,0 % P2O5 raportat la substanța calcinată. 1, [4], [5]

Necesitatea utilizării aditivilor E340 (I, II, III)

AditiviI E340 (I, II, III) sunt utilizați în produsele alimentare pentru rolul lor ca:

agenți de  tamponare, neutralizare: ca substanțe tampon, amestecul în diferite proporții de ortofosfat monopotasic și dipotasic, menține pH-ul constant al mediului în care se încorporează.

sechestranți: au rolul de a lega metalele grele din unele produse alimentare formând  combinații complexe (chelați), fapt ce  inhibă acțiunea catalitică a acestor elemente;

Prin sechestrarea ionilor metalici (cupru, fier, plumb) se împiedică acțiunea prooxidantă a acestora și astfel se inhibă reacția de râncezire a grăsimilor (ulei, unt etc), se prelungește durata lor de depozitare, se păstrează aroma produselor care conțin grăsimi sau uleiuri emulsionate  ce previne apariția gustului și mirosului de rânced (la produsele din cofetărie și patiserie.  La unt sau la margarină se păstrează de asemenea, aroma nealterată a acestora.

–  antioxidanți: Aditivii E340 au un rol sinergic când se folosesc împreună cu antioxidanți (BHA, BHT, galatul de propil, acid ascorbic, acid izoascorbic).

 stabilizanți, etc.

Ortofosfatul dipotasic și tripotasic, în unele produse alimentare, au rol de neutralizanți ai acidității  acestora (au pH bazic).

Aditivii E 340 solubilizează, emulsionează și stabilizează proteinele (la obținerea brânzeturilor topite).

  • Care sunt alimentele ce conțin aditivii alimentari E340 (I, II, III)? Limite maxime admise de utilizare.

Legislația în vigoare prevede ca utilizarea aditivilor E340 (I, II, III)  să fie făcută separat sau în amestec cu E 339 (I, II, III), E341 (I, II, III), E343, E450, E451 și E452 în următoarele produse alimentare:

  • în băuturi aromate nealcoolice în doza de 700mg/l;
  • în băuturi energizante și în apă preparată 0,5g/l;
  • în băuturi din proteine vegetale 20g//l;
  • în băuturi alcoolice (exclusiv vin și bere) 1g/l;
  • în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate 2g/l;
  • în lapte sterilizat pe baza procedeului UHT 1g/l;
  • în lapte parțial deshidratat cu un conținut de până la28%s.u. 1g/l;
  • în lapte parțial deshidratat cu un conținut mai mare de 28% s.u. 1,5g/l;
  • în lapte praf degresat 2,5 g/kg;
  • în smântână pasteurizată, sterilizată (UHT) 5g/kg;
  • frișcă și grăsimi vegetale 5g/kg;
  • în brânză topită și în produse similare cu brânza topită 20g/kg;
  • în brânză proaspătă (exclusiv Mozzarella) 2g/kg;
  • în băuturi din ciocolată și malț, pe bază de lapte 2g/l;
  • în unt și preparate din smântână acidă 2g/kg;
  • în produse din carne se folosește în doze de 5g/kg;
  • în file de pește neprelucrat, refrigerat sau congelat 5g/kg;
  • în moluște și crustacee neprelucrate sau prelucrate, refrigerate, congelate 5g/kg
  • în produse din crustacee în conservă 1g/kg;
  • în paste din pește și crustacee și în materii grase tartinabile (exclusiv unt) în conservă 5g/kg
  • produse de cofetărie 5g/kg, în zahăr pentru glazuri 10g/kg, în siropuri aromate pentru inghețate și produse similare 3g/kg,
  • în gumă de mestecat „qs”, amestecuri și prafuri pentru desert 7g/kg, în deserturi 3g/kg, în fructe confiate precum și în preparate din fructe 800mg/kg
  • în produse din cartofi prelucrați și cartofi preparați, refrigerați, congelați 5g/kg
  • în snacks 1,5 g/kg
  • în ou lichid 10g/kg
  • în ceai și infuzie de plante medicinale 2g/kg,
  • în cidru și rachiu de pere 2g/l.
  • se mai pot adăuga în suplimentele dietetice „qs”, în sare și înlocuitorii săi 10g/kg
  • în agenții pentru spălarea instalațiilor 30g/kg sau a dozatoarelor 50g/kg
  • în gheata alimentară 1g/kg
  • în produsele de panificație și patiserie, aditivii se folosesc pentru produse fine de patiserie 20g/kg;
  • în făină 2,5 g/kg
  • în făină cu agenți de afânare 20g/kg
  • în aluaturi 5g/kg
  • în tăiței 2g/kg precum și in emulsii apoase pentru acoperirea formelor de patiserie
  • în sosuri 5 g/kg
  • în supe şi ciorbe 3 g/kg
  • în guma de mestecat „qs”
  • în produse alimentare sub forma  de praf 10 g/kg
  • în cereale pentru micul dejun 5 g/kg
  • în snacks 5 g/kg [6]
  • în alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, și formule speciale pentru sugari 100mg/kg
  • în alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mica, nivelul maxim de fosfați când sunt folosiți ca -Aditivii alimentari, alții decât substanțele suport, în aditivii alimentari, este de 40 000 mg/kg individual sau în combinație în preparat (exprimate ca P2O5) si poate fi utilizat in preparate din coloranți.
  • în aditivii alimentari, inclusiv substanțele suport, în enzimele alimentare, nivelul maxim în care se pot adăuga fosfați de potasiu în preparatul enzimatic este de 50 000 mg/kg (individual sau în combinație exprimate ca P2O5).[7]

Există efecte secundare în urma consumării aditivilor alimentari E340?

 Fosfații reprezintă constituenți esențiali ai organismului uman, de aceea este necesar ca alimentele consumate să conțină și aceste substanțe. Conținutul de fosfați din sânge se menține constant datorită schimbului permanent cu substanțele minerale ale scheletului. Acest schimb este dirijat de hormonul paratiroidian. Ionul de calciu din sânge are un rol important deoarece reglează cantitatea de hormon care intră în sânge. Unele experimente efectuate pe șobolani, au demonstrat ca atunci când dieta are un conținut ridicat de fosfați, aceștia suferă o hipertrofie a paratiroidelor, a calculilor renali și calcificărilor  aortei.

Alte experimente au arătat că un consum prea mare de fosfați poate împiedica asimilarea altor substanțe minerale (pe termen lung poate reduce echilibrul natural al calciului și fosforului din organism). S-a mai observat că un consum mai ridicat provoacă hiperactivitate și probleme digestive.  1, [8]

Toxicitatea fosfaților a fost evaluată prima dată de către Comitetul științific al UE pentru alimentație și apoi de către JECFA (Comitetul mixt FAO/OMS, de experți care reglementează utilizarea aditivilor alimentari). Acesta a ajuns la concluzia că, stabilirea unei doze zilnice acceptabile (DZA) de 30 mg/kg corp, nu a fost adecvată pentru fosfați „deoarece fosforul este un nutrient esențial și un constituent inevitabil al alimentelor” prin urmare, s-a decis să se stabilească o „doza zilnică maximă tolerabilă” (MTDI) mai degrabă decât o DZA.

MTDI stabilită a fost de 70 mg/kg corp/zi (exprimat ca fosfor) pentru amestecul de fosfați și polifosfați, ambii prezenți în mod natural în alimente și ingerați ca și aditivi alimentari.[9] [10]

Concluzii și Reglementări legislative – E340

Fosfații de potasiu sunt reglementați la nivel European prin Regulamentul (UE) Nr 1129/2011[11] iar la nivel National exista o norma (12 iulie 2002) privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, în care sunt stabilite limitele maxime admise pentru fiecare categorie de produs alimentar, unde se pot utiliza.6

 

Aditivii E340 (I, II, III), fosfații de potasiu, se pot găsii în foarte multe produse alimentare de aceea este foarte important sa contabilizați cu atenție cantitatea de fosfor ingerata pe parcursul unei zile pentru a nu depăși doza recomandata.

Autor: dr. ing.  Fulvia Manolache

Referințe bibliografice

[1] Elena Olanescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, Bucuresți, pag. 164-168;

[2] https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-336.pdf

[3] https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-162.pdf

[4] Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului Text cu relevanță pentru SEE, EUR-Lex – 32012R0231 – EN – EUR-Lex (europa.eu) (EUR-Lex – 32012R0231 – EN – EUR-Lex (europa.eu),

[5] https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-480.pdf

[6]  NORMĂ din 12 iulie 2002 privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consum uman) Publicat în  Monitorul Oficial nr. 722 bis din 3 octombrie 2002
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/44789

[7] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20160525&from=FR

[8] https://www.scridoc.com/2020/02/e340-fosfati-de-potasiu-in-ce-alimente_74.html

[9]  Re-evaluation of food additives: call for data (15.2.2012). E 340 Potassium phosphates. Submitted to EFSA on August 2012.

[10] Re-evaluation of phosphoric acid–phosphates – di-, tri- and polyphosphates (E 338–341, E 343, E 450–452) as food additives and the safety of proposed extension of use, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2019.5674

[11] REGULAMENTUL (UE) NR. 1129/2011 AL COMISIEI din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentari https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A32011R1129