E100 – curcumina

  1. Acasă
  2. E100 – curcumina

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Conferă culoarea galben oranj şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.) cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, conform cantităţilor prevăzute de reţete.În alimente se poate întâlni aditivul E100(i)-Curcumina sau aditivul E100(ii)-Turmeric. Ambii sunt coloranţi naturali, obţinuţi din rădăcinile şi tulpinile plantelor Curcuma longa şi Curcuma domestica. Curcumina este extractul brut, în timp ce turmeric este compusul purificat. Acest colorant este greu solubil în apă, iar culoarea obţinută variază de la galben la roşu, în funcţie de pH-ul alimentului în care se adaugă.

Doza zilnică maximă: 1mg/kg corp – curcumină, 0,3 mg/kg corp – turmeric
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp pentru curcumină şi 0,3 mg/kg corp pentru turmeric.

Doza maximă de includere: 100 – 200 mg/l, 100 – 500 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp pentru curcumină şi 0,3 mg/kg corp pentru turmeric.
Nu se cunosc efecte secundare pentru concentraţiile utilizate în alimente .

Contraindicații: Nu

Consumul de către copii: 1
Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.

Meniu