E100 – Curcumina

E 100 curcumina InfoCons protectia consumatorilor

Ce este aditivul E 100?

Aditivul alimentar E 100 – curcumina, face parte din categoria coloranților naturali chalconici. În alimente se poate întâlni aditivul E100 (i)-Curcumina sau aditivul E100 (ii)-Turmeric.

Cum se obține curcumina?

Curcumina se obține prin extracția cu solvent a curcumei, adică din rizomi măcinați din tulpini de Curcuma longa L. Pentru a obține pulbere concentrată de curcumină, extractul se purifică prin cristalizare. Produsul este compus în principal din curcumină; adică, principiul de colorare [1,7-bis(4-hidroxi-3-metoxifenil)hepta-1,6- dien-3,  5-dionă] și cei doi derivați dezmetoxi în proporție variabilă. Pot fi prezente cantități mici de uleiuri și rășini prezente în mod natural în curcuma. Curcumina este folosită, de asemenea, ca lac de aluminiu; conținutul de aluminiu este mai mic de 30%. Curcumina poate fi extrasă doar în următorii solvenți: acetat de etil, acetonă, dioxid de carbon, diclormetan, n-butanol, metanol, etanol, hexan, 2-propanol.[1]

Atât curcumina cât și turmericul se obțin din rădăcinile şi tulpinile plantelor Curcuma longa şi Curcuma domestica. Curcumina este extractul brut, în timp ce turmeric este compusul purificat.

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 100?

E 100 curcumina InfoCons Protectia Consumatorilor

Curcumina conferă culoarea galben-portocaliu şi este admisă a se folosi în diferite tipuri de alimente.

Aditivul alimentar E100 poate fi regăsit în următoarele produse:

 • margarină precum și în alte emulsii grase și grăsimi neemulsionate,
 • băuturi aromatizate pe bază de vin (bitter soda, bitter vino),
 • gemuri, marmelade și jeleuri, piure de castane îndulcit, precum și în alte preparate       similare din fructe exclusiv produsele cu un  număr scăzut de calorii,
 • la obținerea cârnaților, pateurilor și supelor,
 • granule și fulgi de cartofi uscați,
 • băuturi nealcoolice în doza în fructe și legume confiate,
 • conserve de fructe,
 • produse de cofetărie, ornamente și cuverturi,
 • produse fine de brutărie (biscuiți, napolitane etc.)
 • brânză topită aromată,
 • deserturi, inclusiv produse lactate aromate,
 • sosuri, condimente, saramuri etc.
 • muștar,
 • pastă de pește și crustacee,
 • crustacee semipreparate,

–   substituenți de somon,

 • pește afumat,
 • icre de pește,
 • carne prelucrată, netratată termic,
 • membrane, învelișuri și decorațiuni pentru carne,
 • supe,
 • snacks-uri, diverse.

 

Aditivul se poate adaugă în suplimente alimentare/integratori dietetici lichizi și solizi, în produse similar din carne și pește pe bază de proteine vegetale, în vinuri aromate sau în băuturi aromate pe bază de vin precum și în vinuri din fructe, în cidru, în rachiu de pere, etc.

E 100 curcumina InfoCons Protectia Consumatorilor

La ce se mai poate utiliza curcumina si turmericul?

În India, pudra de turmeric, un pigment galben puternic este folosită pentru vopsirea țesăturilor. Culoarea specifică a robelor călugărilor din templele budiste este dată de acest pigment.

În gastronomie, pudra de turmeric,  poate fi integrată în mixuri de condimente (curry), folosită ca atare pentru diverse preparate culinare sau băuturi – de exemplu, turmeric latte , integrată în combinații de plante folosite pentru ceaiuri. De asemenea, poate fi folosită pentru a colora ouăle de Paște cu pigmenți naturali, alături de sfeclă, suc de afine, foi de ceapă, spanac, varză roșie, paprika sau vin roșu.

Pudra de turmeric, care conține curcumină, este recomandată și pentru uz cosmetic. Compușii din compoziția acesteia pot să prevină sau să remedieze probleme precum căderea părului sau mătreața, estomparea cearcănelor și conferă luminozitate tenului, uniformizează pielea hiperpigmentată, acționează ca adjuvant în tratarea acneei datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene, previne îmbătrânirea prematură, exfoliază delicat pielea, stimulează producția naturală de colagen la nivelul pielii, are rol antioxidant.

Turmericul se poate consuma proaspăt sau murat, iar pentru calitățile de colorant alimentar natural, se folosește  în produse precum muștar sau chipsuri.[4]

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 100?

În general, aditivul nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, dacă acesta este utilizat în doze moderate.

În ceea ce privește acumularea curcuminei în organism, în studiile pe animale a rezultat faptul că aceasta este rapid metabolizată și excretată (în principal prin fecale). Studiile efectuate pe oameni au arătat, de asemenea, că este puțin probabil ca aceasta să se acumuleze în organism după ingerare, chiar și la ingerări substanțiale de până la 12.000 mg/persoană, echivalent cu 200 mg/kg bw pentru o persoană de 60 kg.

Curcumina a fost studiată pentru genotoxicitate într-un set de teste pe termen scurt de toxicitate genetică.

În studiile pe celule in vitro, s-a raportat că, curcumina nu induce leziuni cromozomiale în celulele ovarelor de hamster chinezesc. Rezultatele mai multor studii de genotoxicitate pe turmeric sau curcumină au concluzionat că nu există activitate mutagenă în bacteriile tratate cu preparate de turmeric care conțin până la 85% curcumină.[5]

Unele studii au demonstrat că în comparație cu populațiile occidentale, oamenii din țările din Asia de Sud-Est au un risc redus de cancer de colon, gastrointestinal, de prostată, de sân, ovarian și alte tipuri de cancer. Se presupune că, probabil, acest fenomen se datorează prezenței unor compuși naturali precum curcumina, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute etc. în alimentația lor zilnică. Alte studii au arătat că, curcumina exercită activitate chimiopreventivă împotriva cancerelor de sân, prostată, colon și plămâni.

Curcumina poate proteja celulele, deoarece exercită efecte antioxidante și antiinflamatorii prin diferite mecanisme. Stresul oxidativ joacă un rol incontestabil în patogeneza a numeroase boli. S-a descoperit că, curcumina este un antioxidant bifuncțional care poate să opreacă direct radicalii liberi și/sau poate multiplica diferite proteine ​​citoprotectoare și antioxidante.[6]

Care sunt caracteristicile aditivului E 100?

Aditivul E 100 are următoarele sinonime: Galben natural CI 3, Galben de curcuma, Diferoilmetan, curcuma sau curcumina.

Curcumina se prezintă sub formă de pulbere cristalină, galben-portocalie, insolubilă în apă, dar solubilă în alcool etilic la cald, în acid acetic glacial și în acid sulfuric concentrat. Extractul galben este fluorescent. Praful de turmeric se caracterizează nu numai prin calitatea sa de colorant, dar și de condiment (de curry) fiind mult utilizat în bucătăria tradițională indiană, precum și din alte țări.

Colorantul curcumina, sub formă de extract sau de pulbere cristalină, este stabil la încălzire, dar puțin rezistent la lumină (în prezența oxigenului se decolorează). Are temperatura de topire 183oC. Aditivul trebuie să aibă un conținut total de coloranți de 90%.

Denumire chimică

 

I.   1,7-bis(4-hidroxi-3-metoxifenil)hepta-1,6-dien-3,5-dionă

II. 1-(4-hidroxifenil)-7-(4-hidroxi-3-metoxi-fenil)hepta-1,6-dien 3,5-dionă

III.   1,7-bis(4-hidroxifenil)hepta-1,6-dien-3,5-dionă

Formulă chimică I. C21H20O6    II. C20H18O5    III. C19H16O4
Masă moleculară I. 368,39       II. 338,39        III. 308,39
Compoziție Conține nu mai puțin de 90 % coloranți totali
Intervalul de topire 179°C – 182°C
Puritate

Solvenți reziduali

 

Nu mai mult de 50 mg/kg, separat sau în combinație

Acetat de etil

Acetonă

n-butanol

Metanol

Etanol

Hexan

2-Propanol

Diclormetan Nu mai mult de 10 mg/kg
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 10 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Cadmiu Nu mai mult de 1 mg/kg[7]

 

Cantitate maximă zilnică permisă/corp: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1 mg/kg corp – curcumină și 0,3 mg/kg corp – turmeric.

Doza de încorporare în alimente: 100 – 200 mg/l, 100 – 500 mg/kg.

Descriere contraindicații: Utilizabil pentru copii: Acest aditiv este admis în alimentele pentru copii in limitele impuse.

De ce este necesară utilizarea aditivului E 100?

Utilizarea aditivului E 100 este necesară pentru colorarea anumitor produse alimentare, și în același timp aromatizarea acestora.

Turmericul se folosește la muștar pentru restabilirea gustului picant al acestuia. Colorantul curcumina, pe lângă faptul că atribuie culoarea galbenă unor alimente pentru a fi mai apetisante, ajută ca produsele respective să fie mai ușor digerabile. Necesitatea utilizării sale constă în faptul că, aditivul colorează produsele alimentare la care colorantul a fost distrus în timpul procesării sau depozitării. În același timp, colorantul este adăugat și pentru calitățile sale de condiment.

Concluzii și Reglementări legislative E 100

În unele țări din Asia de Sud-Est, curcumina face parte integrantă din medicină și fitoterapie, fiind frecvent utilizat pentru tratarea diferitelor tulburări (biliare, hepatice, reumatism, inflamație, sinuzită, tulburări menstruale etc.). În unele țări, curcumina este folosită ca antiseptic, analgezic, antiinflamator, antimalaric și repelent la insecte. [8]

Specificațiile pentru curcumină au fost definite în Directiva 2008/128/CE, regulamentul 231/2018 și de către JECFA (JECFA, 2006). Este specificat ca puritatea să nu fie mai mică de 90% din total materiilor colorante. Din definiție, se poate presupune că restul de 10% pot fi cantități mici de uleiuri și rășini care apar în mod natural în turmeric, dar acest lucru nu este niciodată declarat în mod explicit.5

Autor: dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache

Referințe bibliografice

[1] Regulamentul (UE) nr. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[2] Elena Orănescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București

[3] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentari

[4]https://good-routine.com/blogs/the-good-place/totul-despre-curcumin-ce-este-cum-se-foloseste-si-ce-beneficii-aduce-sanatatii

[5] Scientific opinion Scientific Opinion on the re-evaluation of curcumin (E 100) as a food additive1 EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS)2, 3 European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Journal 2010; 8(9):1679

[6] Ramin Rezaee, Amir Abbas Momtazi, Alireza Monemi, Amirhossein Sahebkar, Curcumin: A potentially powerful tool to reverse cisplatin-induced toxicity, Pharmacological Research, Volume 117, 2017, Pages 218-227, ISSN 1043-6618, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2016.12.037.

[7] Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[8] https://koaha.org/wiki/E100_(additivo_alimentare)#cite_note-9

9 https://pixabay.com/ro/photos/antiinflamator-curcuma-longa-743044/

10 https://pixabay.com/ro/photos/chipsuri-gust%c4%83ri-crocant-ron%c8%9b%c4%83ie-448737/