Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este un acid natural, prezent în toate proteinele. Pentru uz industrial, se obţine din materii vegetale. Acidul glutamic este un aminoacid produs de corpul uman, acesta neavând nevoie de surse din exterior. Este folosit de creier ca neurotransmiţător şi de intestine ca sursă de energie. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii, nu. Cu toate acestea, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i ireversibil. Acidul glutamic şi glutamaţii reprezintă cei mai importanţi şi intens folosiţi aditivi în bucătăria japoneză şi chineză. Se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Ei conferă gustul `umami` (delicios în japoneză), considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se pot astfel adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze, ceea ce, însă, nu va împiedica excesul. Se pot astfel adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze, ceea ce, însă, nu va împiedica excesul.

Citește și:

Sesizări? Reclamații? Energie electrică? Apelează 021 9615!

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: 0,01

Descriere doza de încorporare în alimente: Se pot adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze, ceea ce, însă, nu va împiedica excesul.

Efecte secundare: NU

Citește și:

Etichetarea Nutri-Score va fi introdusă în Belgia

Descriere efecte secundare: În general, nu se produc efecte secundare, aditivul fiind considerat sigur de către Comisia comună a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie. Sunt însă unele persoane care acuză amorţeală, slăbiciune,tremurături, ameţeli, dureri de cap şi palpitaţii (`Sindromul restaurantului chinezesc`), sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate, greaţă etc.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor.

Citește și:

Benzoat de sodiuE211

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal