InfoCons Protectia Consumatorilor a realizat un Studiu Comparativ cu privire la evolutia ingredientelor din compozitia produselor tip inghetata din ultimii 11 ani , perioada 2014 – 2025 , pe baza studiilor InfoCons din anii 2014 , 2016 , 2017 si 2025 pe produse tip inghetata .
InfoCons Protectia Consumatorilor a realizat un studiu comparativ pe baza etichetelor produselor tip înghetata ce se regăsesc pe piața din România
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza , 110 de produse tip inghetata au fost analizate de la următorii producători / distribuitori de inghetata :
- ELION IMPORT EXPORT S.R.L. – inghetata
- Eisbar Eis GmbH – inghetata
- Ferrero International – inghetata
- Froneri Ice Cream Deutschland – inghetata
- INCOM d.o.o. – inghetata
- Kaufland Romania SCS – inghetata
- Kubo Ice Cream Company Romania – inghetata
- Mars Romania SRL – inghetata
- Metro Cash & Carry Romania S.R.L. – inghetata
- Nestle Romania S.R.L. – inghetata
- PENNY MARKET SRL – inghetata
- S.C. ALPIN 57 LUX S.R.L. – inghetata
- S.C. Auchan Romania S.A. – inghetata
- S.C. BETTY ICE S.R.L. – inghetata
- S.C. Carrefour Romania S.A. – inghetata
- S.C. LIDL DISCOUNT S.R.L. – inghetata
- S.C. MACROMEX S.R.L. – inghetata
- S.C. MEGA IMAGE S.R.L – inghetata
- S.C. MARESI FOODBROKER S.R.L. – inghetata
- S.C. Nordic Import Export Co S.R.L. – inghetata
- S.C Romania Hypermarche S.A. – inghetata
- Serpico Trading S.R.L. – inghetata
- Unilever Distribution S.R.L. – inghetata
- Unilever South Central Europe SA – inghetata
- VALSOIA SPA – inghetata
- Ysco NV – inghetata
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata : Ca urmare a centralizarii si analizarii informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip înghetata din studiilor InfoCons din anii 2014 , 2016 , 2017 si 2025 au rezultat :
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata : Din punctul de vedere al aditivilor alimentari / E-uri regasiti in produsele tip inghetata :
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata : In baza Studiilor din ultimii 11 ani , numericul de aditivi alimentari / E-uri pentru produsele tip inghetata :
- Numericul de aditivi alimentari / E-uri pentru produsele tip inghetata analizate variaza intre 2 – 16 E-uri .
In baza Studiilor din cei 4 ani , valoarea maxima medie a numericului de aditivi alimentari / E-uri a fost 12 , iar valoarea minima medie 3 aditivi alimentari / E-uri .

- 16 E-uri intr-un singur produs – cel mai mare numar de aditivi alimentari / E-uri intr-un singur produs tip inghetata a fost identificat in studiul din anul 2016
- 2 E-uri intr-un produs – cel mai mic număr de aditivi alimentari / E-uri intr-un singur produs tip inghetata a fost identificat în studiile din anul 2014 , respectiv 2025
Valoarea medie de aditivi alimentari / E-uri pentru produsele tip inghetata analizate in cele 4 studii (2014, 2016, 2017 si 2025) este de 5.79 aditivi alimentari / E-uri aditivi alimentari, iar studiul din anul 2025 , fiind situat la o valoare medie de 5.52 a numericului de E-uri / aditivi alimentari .

Trendul usor ascendent al medianei sugereaza o crestere treptata a numarului de aditivi folositi in compozitia produselor tip inghetata in ultimii 11 ani , pe baza studiilor InfoCons realizate incepand cu 2014 . Desi ascendenta medianei este usoara , aceasta indică o posibilă tendinta pe termen lung spre folosirea mai frecventa a aditivilor in producerea inghetatei .
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata – Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți , situatia pentru produsele tip inghetata se prezintă astfel :
- aditiv Guma guar E 412 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arbustul de Guar.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, emulgatorilor şi stabilizatorilor. Este un compus care se regăseşte în structura membranei celulare a oricărui organism viu. Pentru uz industrial (alimentar şi farmaceutic) se obţine în special din boabe de soia sau gălbenuş de ou.
Se utilizează în toate tipurile de produse alimentare.
- aditiv Gumă de roșcove E 410 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
- aditiv Acid citric E 330 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelifianţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
- aditiv Poliricinoleat de poliglicerina E 476 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.
Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.
- aditiv Alginat de sodiu E 401 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare. Este sarea de sodiu a acidului alginic.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc.
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator şi agent de îngroşare, prezent în mod natural în fructe, în special în mere, portocale şi gutui. Pentru uz industrial, pectinele se obţin din mere şi portocale. Se prezintă sub forma E 440(i)-Pectina, E440(ii)-Pectat de sodiu, E440(iii)-Pectat de potasiu, E440(iv)-Pectat de amoniu sau E440b- Pectină amidică. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute de reţete în special în produse din fructe: sucuri, nectaruri, concentrate, gemuri, jeleuri, marmelade. Se utilizează şi ca solvent pentru alţi aditivi alimentari.
- aditiv Guma xantan E 415 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
- aditiv Esteri ai acidului lactic cu mono- și digliceride E 472b – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de stabilizatori, sechestranţi şi emulgatori.Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte (iaurturi aromate sau nu, smântână, brânzeturi, lapte praf), produse de patiserie, cofetărie, îngheţată, deserturi pe bază de ouă, cereale, amidon sau fructe, legume şi fructe conservate în oţet sau pasteurizate, produse din carne, peşte, sosuri, supe, ciorbe, condimente, salate, margarine, maioneze şi alte grăsimi emulsionate, aluaturi, preparate dietetice, suplimente alimentare, băuturi răcoritoare aromatizate, bere, cidru, vinuri din fructe şi alte băuturi alcoolice.
- aditiv Citrati de sodiu E 331 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
- aditiv Carbonat de amoniu E 503 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate şi agent de afânare (creştere), obţinut din sulfat de amoniu şi carbonat de calciu, care sunt minerale naturale. Se prezintă sub forma E 503(i) – Carbonat de amoniu şi E 503(ii) – Bicarbonat de amoniu.
Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv Carbonat de sodiu E 500 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate, agent de afânare (creştere), antiaglomerant şi bază, obţinut din sare sau apă de mare. Se prezintă sub forma E 500(i) – Carbonat de sodiu, E 500(ii) – Carbonat acid de sodiu sau E 500(iii) – Sesqicarbonat de sodiu. Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, salate, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv Esteri de zaharoza ai acizilor grasi E 473 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de stabilizatori, agenţi de îngroşare şi emulgatori. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi zaharuri şi se utilizează ca aditiv în cafeaua lichidă ambalată.
- aditiv Fosfat de calciu E 442 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator şi stabilizator, obţinut din amoniac şi acizi graşi fosforilaţi, utilizat în special în produse de cofetărie şi patiserie pe bază de ciocolată şi cacao.
- aditiv Carbonat de potasiu E 501 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi regulator de aciditate, obţinut din sare sau apă de mare. Se prezintă sub forma E 501(i) – Carbonat de potasiu şi E 501(ii) – Bicarbonat de potasiu. Se foloseşte şi ca suport pentru alţi aditivi. Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv Amidon modificat E 1422 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de îngroşare, stabilizator, emulgator şi substanţă – suport pentru alţi aditivi.
Este un aşa-numit “amidon modificat”, adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătăţirea şi adaptarea proprietăţilor sale la anumite cerinţe, cum ar fi: creşterea stabilităţii la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc. .
Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parţial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, carne, ouă, grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, peşte, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv mono si digliceride ale acizilor grasi E 471 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, deserturi pe bază de grăsimi emulsionate, lapte sau fructe, produse din legume şi fructe, conserve de legume în oţet, produse de cofetărie şi patiserie, îngheţată, paste făinoase, orez, deserturi pe bază de cereale şi/sau amidon, produse din peşte, ouă, sosuri, condimente, supe, salate, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv Caragenan E 407 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
“Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.”
- aditiv CARBOXIMETILCELULOZĂ E 466 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar semisintetic cu rol de emulgator, stabilizator şi agent de îngroşare, obţinut din celuloză. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari. Carboximetil – celuloza fermentează în intestin, iar cantităţile prea mari pot duce la balonare, constipaţie, diaree. Are un rol detoxifiant pentru tubul digestiv şi contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Este o pulbere solubilă în apă, care se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete la produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, salate, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive, muştar, băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse dietetice etc.
- aditiv Caramel amoniacal E150c – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
“Aditivi alimentari din categoria coloranţilor artificiali. Conferă culoare de la brun la negru şi sunt admişi a se folosi în orice tip de aliment. Pot fi întâlniţi în unele sosuri de soia contrafăcute, unde, dacă prezenţa caramelului nu este înscrisă pe etichetă, ea se poate observa prin infiltrarea culorii pe pereţii sticlei, deasupra nivelului lichidului. Sunt obţinuţi prin încălzirea şi arderea până la carbonizare a unor zaharuri (glucoză, fructoză) amestecate sau nu cu substanţe acide sau alcaline. Arderea zaharurilor are loc în absenţa sau în prezenţa amoniacului, sulfiţilor de sodiu sau potasiu sau combinaţii ale acestora. Prezenţa amoniacului sau sulfiţilor duce la accentuarea şi intensificarea culorii. Sunt solubili în apă şi au gust specific, uneori amar.”
- aditiv Caramel cu sulfit de amoniu E150d – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari din categoria coloranţilor artificiali. Conferă culoare de la brun la negru şi sunt admişi a se folosi în orice tip de aliment.
Pot fi întâlniţi în unele sosuri de soia contrafăcute, unde, dacă prezenţa caramelului nu este înscrisă pe etichetă, ea se poate observa prin infiltrarea culorii pe pereţii sticlei, deasupra nivelului lichidului. Sunt obţinuţi prin încălzirea şi arderea până la carbonizare a unor zaharuri (glucoză, fructoză) amestecate sau nu cu substanţe acide sau alcaline. Arderea zaharurilor are loc în absenţa sau în prezenţa amoniacului, sulfiţilor de sodiu sau potasiu sau combinaţii ale acestora. Prezenţa amoniacului sau sulfiţilor duce la accentuarea şi intensificarea culorii. Sunt solubili în apă şi au gust specific, uneori amar.
Annatto este un condiment și colorant alimentar roșu-portocaliu derivat din semințele arborelui achiote (Bixa orellana), originar din părțile tropicale ale Americii. Este adesea folosit pentru a conferi alimentelor o culoare galbenă până la roșu-portocaliu, dar uneori și pentru aroma sa. Annatto a fost folosit de secole în diverse culturi pentru nuanța sa vibrantă de roșu portocaliu, care poate spori atractivitatea vizuală a unei game largi de produse alimentare. Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorant solubil în grăsimi, iar norbixina este colorant solubil în apă, ceea ce o face versatilă pentru utilizare în diferite zone ale industriei alimentare.
- aditiv algă marină eucheuma prelucrată E 407a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din alga Euchema. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
- aditiv esterii citrici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi E 472c – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de stabilizatori, sechestranţi, antioxidanţi, agenţi de îngroşare şi emulgatori. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte (iaurturi aromate sau nu, smântână, brânzeturi, lapte praf), produse de patiserie, cofetărie, îngheţată, deserturi pe bază de ouă, cereale, amidon sau fructe, legume şi fructe conservate în oţet sau pasteurizate, produse din carne, peşte, sosuri, supe, ciorbe, condimente, salate, margarine, maioneze şi alte grăsimi emulsionate, aluaturi, preparate dietetice, suplimente alimentare, băuturi răcoritoare aromatizate, bere, cidru, vinuri din fructe şi alte băuturi alcoolice.
- aditiv alfa-tocoferol E 307 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în seminţele plantelor oleaginoase, cunoscut şi sub denumirea de vitamina E. Se extrage din uleiuri vegetale bogate în vitamina E, dar poate fi obţinut şi pe cale sintetică.
- aditiv palmitat de ascorbil E 304(i) – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, obţinut din combinaţia acidului gras palmitic cu acidul ascorbic. Deoarece acidul palmitic se obţine în principal din grăsimi vegetale, dar poate proveni şi din grăsimi animale, vegetarienii sau cei ce cultivă anumite credinţe şi valori ar trebui să evite produsele ce conţin E 304(i).
- aditiv amidon oxidat E 1404 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
“Aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de îngroşare, stabilizator, emulgator şi substanţă – suport pentru alţi aditivi. Este un aşa-numit “amidon modificat”, adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătăţirea şi adaptarea proprietăţilor sale la anumite cerinţe, cum ar fi: creşterea stabilităţii la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc. Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parţial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, carne, ouă, grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, peşte, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice etc. “
- aditiv curcumina E 100 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Conferă culoarea galben oranj şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.) cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, conform cantităţilor prevăzute de reţete.În alimente se poate întâlni aditivul E100(i)-Curcumina sau aditivul E100(ii)-Curcuma. Ambii sunt coloranţi naturali, obţinuţi din rădăcinile şi tulpinile plantelor Curcuma longa şi Curcuma domestica. Curcumina este extractul brut, în timp ce curcuma este compusul purificat. Acest colorant este greu solubil în apă, iar culoarea obţinută variază de la galben la roşu, în funcţie de pH-ul alimentului în care se adaugă.
- aditiv glutamat monosodic E 621 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.
- aditiv antocianine E 163 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Antocianinele şi antocianidinele reprezintă o grupă largă de coloranţi naturali. Culoarea majorităţii fructelor, florilor şi fructelor de pădure este rezultatul unei combinaţii de antocianine şi antocianidine. Compuşii individuali sunt izolaţi din diferite specii de plante. Aditivii E 163 (i)-(iii) sunt mixturi. Sunt utilizaţi pe scară largă, dar coloranţii sunt instabili, fiind influenţaţi de temperatură, lumină şi pH.
- aditiv sorbat de potasiu E 202 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.
Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.
- aditiv carbonat de magneziu E 504 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate şi antiaglomerant, obţinut din hidroxid de magneziu. Se prezintă sub forma E 504(i) – Carbonat de magneziu şi E 504(ii)- Bicarbonat de magneziu. Se foloseşte şi ca suport pentru alţi aditivi.
Se adaugă în produse din zer deshidratat, în sare, zahăr pudră, cât şi în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- aditiv fosfati de calciu E 341 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare), care se prezintă sub formele E 341(i) – Fosfat monocalcic, E 341(ii) – Fosfat dicalcic şi E 341(iii) – Fosfat tricalcic.
Fosfatul monocalcic nu este, de fapt, un aditiv alimentar, ci o substanţă folosită la spălarea instalaţiilor dozatoarelor automate care livrează băuturi de tip ceai, cafea instant, suc etc.
- aditiv sulfit de sodiu E 221 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici. Este o sare de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente. În mod nepermis (ilegal), acest conservant poate fi folosit pentru a masca degradările bacteriene ale cărnii.
- aditiv silicati de magneziu E 553a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant. Se foloseşte şi ca suport pentru alţi aditivi. Este un mineral natural care se adaugă în sare şi înlocuitorii săi, în zahărul pudră, în dextroză, în zer pudră şi preparate din zer pudră, în brânza feliată cu pastă moale, tare sau topită. Se adaugă în condimente şi în grăsimile folosite la ungerea tăvilor şi tigăilor. Se mai foloseşte, de asemeni, în toate produsele alimentare pe bază de lapte, carne, ouă, peşte, cereale, zahăr, legume, fructe, în băuturi alcoolice şi nealcoolice, în produse dietetice şi suplimente alimentare, în produse sub formă de tablete sau pulbere sau doar pentru tratament de suprafaţă, conform tehnologiilor şi cantităţilor prevăzute de reţete.
- aditiv propilen glicol E 1520 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, solvent pentru arome, umectant, agent antiaglomerant, agent antispumant, emulgator şi agent de îngroşare. Este un compus organic, care se prezintă sub forma unui lichid uşor vâscos, cu gust dulceag şi fără miros, cunoscut şi sub denumirea de antigel.
Se utilizează în industria tutunului, a produselor cosmetice, în aplicaţii medicale, dar ca aditiv este folosit în special ca solvent pentru arome şi coloranţi. În alimentele gata pentru consum nu este permis să se regăsească o cantitate mai mare de 3g/kg, iar în băuturi nu este permisă o cantitate mai mare de 1g/l. Mai poate fi găsit în comerţ în compoziţia esenţelor de rom, vanilie, lămâie etc., unde este folosit ca solvent al respectivelor arome.
- aditiv rosu sfecla, betanina E 162 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din sfeclă roşie. Este utilizat pe scară largă, conform nevoilor prevăzute de reţete, dar culoarea este destul de instabilă. Se elimină pe cale urinară, într-o formă nemodificată.
- aditiv esteri ai propan-1,2- diolului cu acizii grasi E 477 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de stabilizatori şi emulgatori. Se obţin prin sinteză chimică din grăsimi animale sau vegetale în produse fine de patiserie, deserturi, produse de cofetărie pe bază de zahăr, gheaţă alimentară, ca agent de clarificare a băuturilor răcoritoare, în produse dietetice, glazuri dulci.
- aditiv complexe de cupru ale clorofilei si clorofilinei E 141 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Conferă culoare verde şi este admis a se folosi în orice tip de aliment, cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, conform cantităţilor prevăzute de reţete. Acest colorant poate fi întâlnit în varianta E 141 (i) – Cupru feofitină, solubil în apă sau E 141(ii) – Săruri de sodiu sau potasiu ale complecşilor clorofilină-cupru, solubil în ulei. Acesta este utilizat în produse supuse tratamentului termic, procedură prin care cuprul este eliberat.
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata : Din punctul de vedere al zaharurilor din produsele tip inghetata :
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata : In baza Studiilor din ultimii 11 ani , cantitatea de zaharuri pentru produsele tip inghetata :
- Cantitatea de zaharuri pentru produsele tip inghetata variaza intre 11 g – 35.22 g zaharuri / 100 g produs :
In baza Studiilor din cei 4 ani, valoarea maxima medie a cantitatii de zaharuri a fost 31.75 grame , iar valoarea minima medie 13.98 grame . Cel mai recent studiu InfoCons arata ca produsele tip inghetata analizate contin cel putin 17 grame zaharuri , in timp ce valoarea maxima este de 31 grame zaharuri .
- 35.22 g reprezinta cantitatea de zaharuri maxima ce se regasesc in produsele tip inghetata analizate , conform studiului din anul 2016
- 11 g reprezinta cantitatea de zaharuri minima ce se regasesc in produsele tip inghetata analizate , conform studiului din anul 2014

Cantitatea de zaharuri minima continuta in produsele tip inghetata urmeaza o tendinta de crestere in ultimii 11 ani .
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip inghetata – Din punctul de vedere al valorii energetice (Kcal) din produsele tip inghetata :
- Valoarea energetica (Kcal) pentru produsele tip inghetata variaza intre 81 Kcal – 420 Kcal / produs
In ceea ce priveste valorile nutritionale, daca in cadrul studiului din 2014 acestea erau mentionate doar in cazul a 81.48 % dintre produse , pentru studiile din 2016 , 2017 și 2025 au fost inscrise pentru toate produsele .
- 420 kcal / 100g cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din anul 2025
- 81 Kcal / 100 g cel mai mic aport energetic a fost identificat în studiul din anul 2025
In baza Studiilor InfoCons din ultimii 11 ani , valoarea energetica maxima medie a fost 347.5 Kcal / 100 g , iar valoarea minima medie 91 Kcal / 100 g .

Semnătura : Departamentul InfoCons Studii si Teste Comparative
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129 , sector 4, tel: 021/319.32.66 , mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte , Telefonul Consumatorului , Telefonul Consumatorilor , Protecția Mediului , Alege Bine , Citește Eticheta , Ia Atitudine , Sănătate , Incredere , Trust , Sorin Mierlea , Cybersecurity , Securitate Cibernetică , Asigurare , Asigurat , Școală Profesională , Școală de Meserii , Studii , Inghetata , Valoare energetica , Zaharuri , Aditivi , E-uri , Studiu Comparativ

















