E222 – Bisulfit de sodiu

 

Ce este aditivul alimentar E 222 ?

E222, cunoscut și sub numele de bisulfit de sodiu, aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici. Este o sare de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente.  E222 are formula chimică NaHSO3 și are miros slab sulfuros.

Utilizarea sa principală este ca și conservant și antioxidant,  asigurând longevitatea și siguranța diferitelor produse alimentare.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Utilizarea aditivului alimentar E222 este reglementată de către autoritățile de siguranță alimentară la nivel global. În Uniunea Europeană, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit niveluri acceptabile de aport zilnic pentru bisulfit de sodiu.

Doza maximă de includere: 10-2000 mg/kg sau mg/l

Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,7 mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat de produse ce conţin conservanţi derivaţi de sulf.

În ce produse se regăsește aditivul E222 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

În industria alimentară, E222 este utilizat în principal pentru proprietățile sale de conservare. Inhibă creșterea bacteriilor, mucegaiurilor și drojdiilor, prelungind astfel durata de valabilitate a produselor alimentare.

Tu știai care sunt condiţiile pentru autorizarea aditivilor alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului  te informează !

 

Contraindicații și riscuri

Deși E222 în general este recunoscut ca fiind sigur, atunci când este utilizat în mod corespunzător, unele persoane pot fi sensibile la sulfiți, experimentând reacții alergice, probleme respiratorii sau probleme digestive. Prin urmare, este obligatoriu ca produsele alimentare care conțin sulfiți să poarte o etichetă adecvată.

În concluzie, E222, bisulfit de sodiu,  joacă un rol vital în conservarea alimentelor, tratarea apei, fabricarea textilelor și produselor farmaceutice. Eficacitatea sa ca și conservant și antioxidant îl face un compus valoros în asigurarea calității și longevității diferitelor produse. Cu toate acestea, este esențial să utilizați acest produs chimic în mod responsabil, respectând ghidurile de reglementare pentru siguranța consumatorilor și protecția mediului.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro