E221 – Sulfit de sodiu

Ce este aditivul alimentar E 221 ?

E221, cunoscut sub numele de sulfit de sodiu, este utilizat pe scară largă în diverse industrii, inclusiv prelucrarea alimentelor, farmaceutice și producție.

E221 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici. Este o sare de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Care este doza zilnică recomandată ?

Organismele de reglementare, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a stabilit niveluri permise de sulfit de sodiu în alimente și băuturi pentru a asigura siguranța consumatorilor. Este important ca producătorii să respecte aceste limite.

Doza maximă de includere: 10-2000 mg/kg sau mg/l

Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,7 mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat de produse ce conţin conservanţi derivaţi de sulf.

Cerințe de etichetare :

Produsele care conțin sulfit de sodiu trebuie să fie etichetate corespunzător pentru a informa consumatorii despre prezența acestuia, în special pentru a-i alerta pe cei care pot avea sensibilități sau alergii.

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E221 ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

E221 se folosește în conservarea alimentelor:

Se folosește și în industria băuturilor, în producția de vin și bere pentru a preveni creșterea și oxidarea microbiană nedorită, menținând astfel calitatea și stabilitatea acestor băuturi.

Sulfitul de sodiu este utilizat și în instalațiile de tratare a apei pentru a declorina apa, ceea ce este crucial pentru prevenirea efectelor dăunătoare asupra vieții acvatice și reducerea riscului de coroziune în sistemele de distribuție a apei.

Notă importantă: Utilizarea E221 în produsele din carne este în general restricționată sau interzisă, deoarece poate masca semnele de alterare.

Tu știi în ce produse se regăsește aditivul alimentar E220 ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

Contraindicații și riscuri

E221 este, în general, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumat în cantitățile recomandate. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta sensibilitate la sulfiți, care pot provoca reacții alergice cum ar fi:

  • Urticarie
  • Greaţă
  • Diaree
  • Dificultăți de respirație (în cazuri severe)

În timp ce sulfitul de sodiu este eficient în tratarea apei, eliminarea necorespunzătoare sau utilizarea excesivă poate duce la probleme de mediu.

În concluzie sulfitul de sodiu (E221) joacă un rol vital în diverse industrii, în special în conservarea alimentelor și fabricarea produselor chimice. Capacitatea sa de a preveni oxidarea și creșterea microbiană îl face un aditiv de neprețuit în menținerea calității și siguranței alimentelor și băuturilor. Cu toate acestea, este esențial să luați în considerare reglementările de siguranță și potențialele reacții alergice asociate cu utilizarea acestuia. Cu un management adecvat și aderarea la liniile directoare, sulfitul de sodiu rămâne un compus benefic și eficient în multe aplicații.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro