E220 – dioxid de sulf (sulfat anhidru)

Ce este aditivul alimentar E 220 ?

E220, cunoscut și sub numele de dioxid de sulf, este un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, cunoscut pentru proprietățile sale de conservare și antioxidante. E220 face parte din categoria conservanţilor naturali, utilizat încă din cele mai vechi timpuri în Imperiul Roman şi Egiptul antic. Este un gaz incolor, obţinut prin arderea sulfului.

Dioxidul de sulf ajută la menținerea aspectului, gustului și longevității diferitelor produse alimentare, făcându-l o componentă esențială în industria alimentară.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Care este doza zilnică recomandată ?

Utilizarea E220 este strict reglementată pentru a se asigura că este sigur pentru consum. Doza zilnic recomandată pentru dioxid de sulf este stabilită de diferite organizații de sănătate pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății.

Într-o evaluare recentă actualizată în anul 2022 a dioxidului de sulf (E220) și a sulfiților (E221228), experții EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară )  au concluzionat că aportul de sulfați „ar putea” reprezenta o problemă de siguranță pentru persoanele care consumă niveluri „înalte” în dieta lor. Din acest motiv, experții EFSA  au au stabilit  o limită inferioară de încredere a dozei de referință de 38 mg /kg corp/ zi, care este mai mică decât punctul de referință anterior de 70 mg /kg corp/ zi.

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E220 ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

Se mai utilizează şi ca agent de albire pentru făină, dar, în general el modifică (oxidează) culoarea naturală a alimentelor şi reduce cantitatea de vitamine din acestea. Prin încălzirea alimentului, aditivul E220 se elimină sub formă de gaz.

Tu știi în ce produse se regăsește aditivul E215 – sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează

Contraindicații și riscuri

Deși E220 este eficient în conservarea alimentelor și menținerea calității acestora, este, de asemenea, asociat cu anumite probleme legate de sănătate:

  • Reacții alergice: Unele persoane, în special cele cu astm bronșic, pot prezenta reacții alergice la dioxidul de sulf. Simptomele pot include dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și, în cazuri severe, șoc anafilactic.
  • Probleme gastrointestinale: Ingerarea unor cantități mari de dioxid de sulf poate provoca crampe stomacale, greață și diaree.

Pe măsură ce consumatorii se orientează tot mai mult către produsele naturale și cu etichetă curată, industria alimentară explorează alternative la conservanții sintetici precum E220. Unele alternative naturale includ:

  • Acid ascorbic (vitamina C): un antioxidant care poate preveni oxidarea și menține culoarea alimentelor.
  • Acid citric: utilizat pe scară largă ca conservant natural și potențiator de aromă.
  • Extract de rozmarin: Cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, poate fi folosit pentru a prelungi perioada de valabilitate a anumitor produse.

În concluzie E220, sau dioxidul de sulf, este un aditiv alimentar versatil și eficient utilizat pe scară largă pentru proprietățile sale de conservare și antioxidante. Pe măsură ce industria alimentară evoluează, există un interes tot mai mare pentru alternativele naturale care pot oferi beneficii similare cu mai puține probleme de sănătate.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ – Centrul Național de Informare în Biotehnologie

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro