Anul acesta, în ziua de 7 iunie, se sărbătoreşte pentru a doua oara, Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Pentru că siguranţa alimentară este deosebit de importantă în asigurarea sănătăţii consumatorilor şi fără ea nu se poate concepe securitatea alimentară şi sustenabilitatea sistemelor alimentare, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a desemnat ziua de 7 iunie ca fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare.

Siguranţa alimentară nu este doar responsabilitatea guvernelor, fermierilor, fabricanţilor de produse alimentare şi distribuitorilor, ci şi responsabilitatea consumatorilor.
  • Accesul de alimente sigure și hrănitoare în cantități suficiente este esențial pentru susținerea vieții și promovarea unei sănătăți bune.
  • Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, pot provoaca peste 200 de boli (de la diaree la cancere).
  • Se estimeaza ca circa 600 de milioane se îmbolnăvesc (aproape 1 din 10 persoane din lume) după ce au mâncat alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ceea ce duce la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoși.
  • În fiecare an se pierd 110 miliarde dolarii în productivitate și cheltuieli medicale, acestea fiind rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
  • Copiii sub 5 ani suportă 40% din sarcina bolii provocate de alimente, ducând la 125 000 de decese în fiecare an.
  • Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli rezultate din consumul de alimente contaminate, acest lucru cauzand îmbolnăvirea a 550 de oameni și decedarea a 230 000 în fiecare an.
  • Siguranța alimentelor, nutriția și securitatea alimentară sunt indescifrabil legate. Mâncarea nesigură creează un ciclu vicios al bolilor și al malnutriției, afectând în special sugarii, copiii mici, vârstnicii și bolnavii.
  • Bolile transmise de alimente împiedică dezvoltarea socioeconomică afectând sistemelor de îngrijire a sănătății și dăunând economiilor naționale, turismului și comerțului.
  • Lanțurile de aprovizionare cu alimente traversează acum multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori contribuie la asigurarea siguranței alimentare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal