Gastronomia sustenabilă a apărut ca un concept esențial al mișcării globale către un viitor mai sustenabil.  Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 18 iunie drept  Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile, cu scopul de a celebra și promova principiile practicilor alimentare sustenabile care contribuie la securitatea alimentară, nutriția și protecția mediului.

Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile are rolul de a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul alegerilor alimentare asupra planetei. Ea subliniază interconexiunea dintre alimente și sănătatea mediului, bunăstarea socială și dezvoltarea economică.

Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocările legate de schimbările climatice, pierderea biodiversității și insecuritatea alimentară, gastronomia sustenabilă oferă o cale către un sistem alimentar mai rezistent și mai echitabil.

Este o zi nu numai pentru a aprecia diversitatea gastronomiei globale, ci și pentru a examina cu atenție și implicare la nivel individual modul în care producem, consumăm și apreciem alimentele pe care în aceste vremuri moderne le avem cu atât de multă ușurință la îndemână.

Citește și – Alimentele ultraprocesate și impactul acestora asupra planetei

 

Ce este gastronomia sustenabilă ?

Gastronomia sustenabilă este o abordare complexă a alimentației care ia în considerare impactul asupra mediului, impactul social și economic a ceea ce mâncăm. Aceasta cuprinde practici precum:

  • Sprijinirea sistemelor alimentare locale: astfel se reduc emisiile din transport și favorizează legăturile cu fermierii locali și producătorii din comunitățile mici.
  • Minimizarea risipei de alimente: de la fermă în farfurie, are loc o risipă semnificativă de alimente. Gastronomia sustenabilă încurajează cumpărarea responsabilă a alimentelor, depozitarea și modalitățile creative de a folosi resturile.
  • Îmbrățișarea biodiversității: folosirea unei game largi de fructe, legume și cereale în prepararea hranei promovează echilibrul ecologic și susține biodiversitatea.
  • Respectarea tradițiilor culturale: mâncarea este o piatră de temelie a culturii. Gastronomia sustenabilă recunoaște și onorează diversele tradiții culinare din întreaga lume.
  • Asigurarea producției responsabile: practicile durabile în agricultură, pescuit și creșterea animalelor sunt cruciale pentru securitatea alimentară pe termen lung dar și pentru bunăstarea mediului.

De ce sunt importante gastronomia și agricultura sustenabile ?

Viziunea FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) pentru alimentație și agricultură sustenabilă este una în care alimentele sunt hrănitoare și accesibile pentru toată lumea și în care resursele naturale sunt gestionate într-un mod care să mențină funcțiile ecosistemului astfel încât acesta să poată susține nevoile umane actuale și viitoare.

Unul dintre principiile de bază ale gastronomiei sustenabile este reducerea la minimum a amprentei de carbon a alimentelor asupra mediului. Aceasta implică practici precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conservarea apei, protejarea sănătății solului și promovarea biodiversității.

Agricultura convențională contribuie semnificativ la degradarea mediului, responsabilă pentru aproximativ 24% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Gastronomia sustenabilă pledează pentru metode precum agricultura ecologică, agroecologia și permacultura, care îmbunătățesc fertilitatea solului, reduc aporturile chimice și favorizează rezistența ecosistemului.

Citește și – Ce este amprenta de carbon și cum se calculează ?

 

Sistemele noastre alimentare actuale se confruntă cu provocări semnificative. Schimbările climatice perturbă producția agricolă, risipa alimentară creează o povară semnificativă pentru mediu, iar insecuritatea alimentară persistă în multe regiuni.

Gastronomia sustenabilă oferă o cale către un viitor alimentar mai rezistent și mai echitabil. Prin adoptarea unor practici sustenabile, putem:

  • Reduce amprenta asupra mediului: producția de alimente reprezintă o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră și un mare consum de apă. Practicile sustenabile atenuează aceste impacturi.
  • Combaterea risipei de alimente: deșeurile alimentare nu reprezintă doar o pierdere de resurse, dar contribuie și la emisiile de metan. Gastronomia sustenabilă încurajează producția și consumul responsabil de alimente pentru a minimiza risipa.
  • Promovarea siguranței alimentare: practicile sustenabile contribuie la o aprovizionare cu alimente mai stabile și mai diverse, asigurând accesul tuturor la alimente nutritive.
  • Puterea micilor producători : sprijinirea sistemelor alimentare locale dă putere fermierilor și micilor producători, încurajând economiile locale. Prin sprijinirea rețelelor alimentare locale și reducerea dependenței de lanțurile mari de aprovizionare, gastronomia sustenabilă poate ajuta la construirea de comunități și economii mai rezistente.
  • Păstrează moștenirea culturală: gastronomia sustenabilă recunoaște importanța salvării diverselor tradiții culinare care ne leagă de trecutul și prezentul nostru. Mâncarea este o parte vitală a moștenirii și identității culturale. Este importantă păstrărea modurilor alimentare tradiționale și a practicilor culinare care sunt adesea legate de biodiversitatea și ecosistemele locale.

Citește și – Risipa alimentară ne distruge planeta ! Eliberarea de metan !

Privind în perspectivă, gastronomia sustenabilă este o necesitate

Se estimează că populația lumii va ajunge la aproape 10 miliarde până în anul 2050. Hrănirea acestei populații în creștere, într-un mod sustenabil,  va necesita o schimbare globală a practicilor de producție și consum de alimente.

Îmbrățișând gastronomia sustenabilă, putem asigura un viitor în care toată lumea are acces la alimente delicioase și hrănitoare, protejând în același timp resursele planetei noastre.

Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile servește ca un semnal de alarmă puternic cu privire la faptul că alegerile noastre alimentare contează. Sărbătorind bucătăriile globale și adoptând practici sustenabile, putem crea o lume în care mâncarea este o sursă de plăcere, conexiune și o piatră de temelie a unei planete sănătoase.

Citește și – Compostați resturile alimentare !

 

Spuneți STOP risipei alimentare

Reducerea risipei alimentare este o componentă cheie a gastronomiei sustenabile. Aproximativ o treime din toate alimentele produse la nivel global sunt aruncate sau lăsate să se strice, contribuind la degradarea mediului.

Consumatorii pot reduce risipa de alimente prin planificarea meselor, depozitarea corectă a alimentelor și reintegrarea resturilor alimentare în alte. Organele de control pot implementa politici și practici pentru a minimiza risipa de alimente de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Acasă, puteți apela la cateva trucuri care vă pot ajuta să reduceți risipa alimentară:

  • Planificați-vă mesele: planificarea meselor vă va ajuta să cumpărați doar ceea ce aveți nevoie și astfel puteți reduce cumpărăturile impulsive care adesea duc la aruncarea mâncării.
  • Preparate din resturi alimentare: resturile de pui prăjite se transformă într-o plăcintă cu carne, iar legumele la grătar devin o frittata. Fiți creativi și oferiți o nouă viață resturilor alimentare!
  • Puterea reutilizării: verdeturile ofilite pot fi readuse la viață într-un smoothie răcoritor, iar bananele prea coapte își găsesc o viață nouă în brioșe, clătite sau chiar într-o pâine cu banane.

Schimbarea obiceiurilor alimentare și a metodelor de gătire a alimentelor poate fi dificilă. Dar cu pași mici, cu atenție la ceea ce cumpărăm și gătim, putem schimba ceva. Numeroase organizații globale lucrează pentru a promova gastronomia sustenabilă, pentru a educa consumatorii dar și pentru a sprijini tranziția către o industrie alimentară mai sustenabilă. Însă schimbarea se poate face și în mica noastră gospodărie.

Citește și – Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală

 

În concluzie, sprijinirea agriculturii sustenabile este esențială pentru promovarea gastronomiei sustenabile. Aceasta include achiziționarea de produse ecologice și promovarea comerțului echitabil, sprijinirea fermierilor mici, care practică o agricultură regenerativă și susținerea politicilor care promovează practicile agricole sustenabile.

Consumatorii se pot implica, de asemenea, în grădinărit urban și pot îngriji grădinile comunitare pentru a-și produce propria hrană în mod sustenabil.

Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile este o sărbătoare dedicată alimentelor din farfuria noastră zilnică dar și sănătății planetei noastre. Ea subliniază importanța de a face alegeri alimentare conștiente, care acordă prioritate sustenabilității și păstrării culturii gastronomice.

Prin integrarea  gastronomiei sustenabile, putem contribui la un sistem alimentar mai rezistent și mai echitabil, care susține bunăstarea oamenilor și a planetei. Ca indivizi, comunități și națiuni, este responsabilitatea noastră colectivă să luăm măsuri și să asigurăm un viitor gastronomic sustenabil pentru generațiile viitoare.

Citește și – Ghidul Aplicației InfoCons

Cu ajutorul Aplicației InfoCons și prin scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

De asemenea, puteți urmări alertele rapide pentru alimentele procesate , dar și pentru alte produse alimentare sau nonalimentare. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză. Astfel, dacă un produs este vizat de una dintre alertele rapide pentru produsele alimentare consumatorii pot evita  eventualele probleme ce pot apărea.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.fao.org/sustainability  – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură

https://www.un.org/ – Națiunile Unite

https://food.ec.europa.eu/ – Comisia Eruropeană

 

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal