De mii de ani, oamenii din întreaga lume au fost fascinați de fulgere. Poate că ați auzit despre celebrul experiment de zmeu al tatălui fondator american și inventatorul Benjamin Franklin. În 1752, pentru a demonstra că fulgerul era electric, a zburat un zmeu în timpul unei furtuni.
El a legat o cheie metalică pe sfoară și, așa cum bănuia că ar fi făcut-o, curentul electric din norii de furtună curgea pe sfoara, care era umedă și a primit un șoc electric. Franklin a fost extrem de norocos că nu a fost grav rănit în timpul acestui experiment, dar a fost încântat că și-a dovedit ideea.

De-a lungul următoarelor sute de ani, mulți inventatori și oameni de știință au încercat să găsească o modalitate de a folosi energia electrică pentru a face lumină. În 1879, inventatorul american Thomas Edison a fost în sfârșit capabil să producă un bec electric fiabil și de lungă durată în laboratorul său.
Energia este fundamentală. Aceasta ne răcește sau ne încălzește căminul, ne alimentează vehiculele, ne luminează încăperea când avem nevoie de lumină pentru a vedea, si lista poate continua… dar totuși, câtă importanță acordăm energiei?

Prin gesturi mărunte, putem economisi energie și bani, contribuind totodată la protejarea mediului prin reducerea emisiilor.

Locuințele generează aproximativ un sfert din emisiile directe de CO2 generate în prezent în Uniunea Europeană iar trei sferturi din energia utilizată de locuințele din Uniunea Europeană sunt destinate încălzirii și răcirii.
Uniunea Europeană are ambiția de a fi lider mondial în domeniul energiei regenerabile. Cu obiectivele sale pentru 2030 pentru energia regenerabilă și eficiența energetică și angajamentul său pe termen lung în ceea ce privește decarbonizarea sistemului energetic, Uniunea Europeană a stabilit cel mai ambițios și cuprinzător set de politici și reglementări din lume.

Iata cateva sfaturi pentru a economisi energie, pentru a ne proteja de risipirea banilor și a ajuta la un mediu înconjurător mai bun:

  • Pentru încălzire, de exemplu, nu încălziți prea tare apa. Util ar fi să setați boilerul la o temperatura de încălzire a apei de maximum 60 °C, pentru a-i asigura o funcționare eficientă și igienică.
  • Locuințele nu se vor încălzi mai repede dacă programăm termostatul la o temperatură mai mare decât cea pe care o dorim. Temperatura setată influențează doar temperatura maximă din casă, așadar, programați-va inteligent termostatul.
  • Cumpărați aparatură care consumă mai puțin curent. În UE, multe produse de uz cotidian precum frigiderele, mașinile de spălat și cuptoarele poartă eticheta energetică a UE, care vă ajută să alegeți un model care consumă mai puțin. Eficiența energetică este evaluată pe clase, de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). De exemplu, o mașină de spălat vase cu clasa A+++ poate consuma doar jumătate din energia pe care o consumă o mașină cu clasa D.
  • Verificați dacă ușa cuptorului se închide etanș. Dacă trebuie să cumpărați un cuptor nou, alegeți unul din clasa A. De-a lungul vieții produsului, diferența de consum între un cuptor de clasa A și unul de clasa D poate însemna economii de 200 de euro.
  • Dacă aveți mașină de spălat vasele, nu mai spălați vasele cu mâna. Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie – și cele mai multe au un mod `Eco`. Atenție însă, avantajul se simte doar dacă umpleți mașina de spălat!
  • Nu fierbeți mai multă apă decât aveți nevoie. Dacă apa a stat în fierbător câteva minute, nu este nevoie să o fierbeți din nou.
  • Înlocuiți becurile cu incandescență sau cu halogen cu becuri care consumă mai puțin. Un bec cu LED poate dura circa 20 de ani, timp în care vă permite să economisiți peste 100 de euro.
  • Deconectați-vă aparatura când nu o folosiți. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de 2016 pot consuma până la 80 de wați în modul standby. Conectați-le la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea.
  • Întrebați-vă furnizorul de energie dacă există posibilitatea de vă instala un contor inteligent. Sistemele de contorizare inteligente pentru gaz și curent vă pot ajuta să consumați cu 3 % mai puțină energie.

Alegeți electricitatea verde. Majoritatea furnizorilor de energie oferă tarife pentru energie electrică `verde`, pentru a sprijini dezvoltarea surselor regenerabile de energie, precum energia eoliană și solară. Dacă locuința dumneavoastră are propriul acoperiș, luați în calcul montarea unor panouri solare. Astfel puteți genera o parte din energia electrică pe care o consumați.

Pentru a afla mai multe despre contractele de energie, faceți click aici și vedeți cum trebuie să acționați pentru a fi în conformitate cu protecția consumatorului.

Iar pentru a fi un adevărat consumator european informat, accesați site-ul economisesteenergia.ro

Studiu realizat pentru protectia consumatorilor.

Sursa: europa.eu

Citește și:

Ia atitudine! Fii membru! – www.infocons.ro

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal