Decongelarea prealabilă gătirii alimentelor. Când este necesară? – Partea I

Există o mulțime de motive bune pentru a-ți face un stoc diversificat de alimente congelate. Achiziționarea alimentelor congelate îți permite să economisești bani, să reduci risipa alimentară din casa ta și să ai mereu la îndemână mâncarea care îți place. Cu toate acestea, gătirea unora dintre produsele congelate poate prezenta anumite dificultăți. În timp ce multe tipuri de alimente pot fi gătite pe loc, fără să-ți faci griji în privința decongelării, unele trebuie să fie complet decongelate înainte de a le putea găti. Astfel, pentru mai multă siguranță alimentară, este important să știi dacă alimentul pe care urmează să îl prepari termic trebuie – sau nu- dezghețat în prealabil.

Deci, hai să aruncăm împreună o privire asupra unora dintre cele mai populare tipuri de alimente congelate disponibile, spre a-ți alunga orice urmă de îndoială când vine vorba de acest subiect.

De ce unele alimente pot fi gătite imediat ce sunt scoase din congelator, iar altele nu?

Multe produse semi-preparate, cum ar fi pizza, cartofii wedges, produsele de patiserie și alte alimente pe care le poți găsi în congelatoarele de la supermarket, pot fi gătite fără decongelarea lor prealabilă, deoarece producătorii au proiectat aceste produse tocmai pentru a se asigura că se vor găti în mod corespunzător. Cel mai bine este să te uiți cu atenție la instrucțiunile de pe ambalaj.

De asemenea, multe alimente congelate nepreparate, cum ar fi legumele, carnea și peștele, pot fi gătite imediat ce sunt scoase din congelator. De obicei, procesul de gătire va necesita la început o temperatură mai scăzută pentru a dezgheța alimentele și apoi o temperatură mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a le găti complet.

Cu toate acestea, unele alimente nu pot fi gătite astfel și trebuie să fie decongelate complet înainte de utilizare. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul bucăților mari de carne, deoarece este puțin probabil ca alimentele să ajungă la temperatura miezului necesară în timpul procesului de gătire, iar acest lucru crește riscul ca bacteriile dăunătoare să contamineze alimentele.

Legumele

Porumbul, fasolea sau mazărea nu trebuie decongelate înainte de a le adăuga la supe, paste sau stir fry, poți pur și simplu se le adaugi în tigaie – sunt suficient de mici încât să se încălzească rapid și fără probleme.

Legumele crucifere mai robuste, cum ar fi conopida sau broccoli, pot fi, de asemenea, gătite fără decongelare, plus că sunt pre-tăiate, economisind astfel și mai mult timp de pregătire. Ai grijă însă să nu supraaglomerezi tigaia, deoarece legumele se vor înmuia prea tare.

Friptura

Testarea atentă din cadrul industriei a concluzionat că prepararea termică a fripturilor scoase direct din congelator dă rezultate mai bune decât prepararea lor ulterior dezghețării complete. Pentru o masă rapidă în timpul săptămânii, frige carnea într-o tigaie înainte de a o pune în cuptor pentru a desăvârși preparatul.

Notă: Fripturile congelate vor avea nevoie de mai mult timp în cuptor (aproximativ 18-22 minute, față de 10-15 minute pentru cele dezghețate).

Burgeri

Carnea congelată pentru burgeri, de vită, de pui sau de curcan, poate fi pusă pe grătar direct din congelator, fiind o alegere excelentă pentru o cină rapidă în timpul lunilor de vară. Asigură-te doar că burgerul atinge o temperatură internă minimă de 71℃ pentru carnea de vită și porc, respectiv 73℃ pentru carnea de pasăre.

 

Sursa: CoolFood

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal