Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea vizei, indiferent de tipul de pașaport utilizat. pentru o perioada legală de şedere de până la 90 de zile.

Autoritățile tunisiene au introdus o „Taxă pentru solidaritate” care trebuie plătită de către cetățenii tunisieni sau străini rezidenți în Republica Tunisiană la părăsirea teritoriului tunisian. Taxa de solidaritate nu este plătită de către străinii nerezidenți (turiști). Taxa este în cuantum de 60 dinari tunisieni (aproximativ 20 EUR).Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Tunisia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Tunisia din România: str. Clucerului nr. 48, sector 1, Bucureşti, telefon: (0040-21) 210 11 97; 210 13 44, fax: (0040-21)210 11 14, e-mail: at.bucarest@b.astral.ro,

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Tunisia?

Pentru a putea lucra în Tunisia, este necesară încheierea unui contract de muncă cu o companie tunisiană.

Dreptul de ședere pentru muncă este acordat de către autoritățile tunisiene doar după îndeplinirea condițiilor legale.

Dreptul de şedere pentru angajare în muncă este relativ dificil de obţinut şi este condiţionat de aprobarea prealabilă a organelor de poliţie şi a Direcţiilor regionale de muncă, în funcţie de calificarea solicitanţilor.

În general, pentru protejarea forţei de muncă autohtone, angajarea străinilor în majoritatea sectoarelor de activitate este descurajată.

În Tunisia, condițiile de muncă sunt reglementate prin Codul Muncii, care prevede vârsta minimă pentru angajare la 16 ani, săptămâna de lucru de la 40 la 48 de ore, duminica zi nelucrătoare, concediu plătit de o zi pentru fiecare lună lucrată.

În Tunisia este stabilit un salariu minim garantat de 225 dinari tunisieni, aproximativ 100 de Euro.

Rata șomajului este de 15%, dintr-o populație activă de 3,7 milioane.

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Tunisia sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită în locurile publice. În prezent este instituită starea de urgenţă pe întreg teritoriul Tunisiei. Au loc frecvent manifestații de protest în marile orașe ale țării.

Există posibilitatea introducerii unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de sud-est şi vest, respectiv zonele de frontieră cu Libia si Algeria.

Există riscul închiderii unor puncte de frontieră, în special cele cu Libia.

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Tunisia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.

Recomandări generale:

  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi!
  • Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Evitaţi orice deplasare în cartiere aglomerate sau în localități unde au loc demonstraţii sau proteste sociale precum şi în regiunile izolate ale ţării;
  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă evitarea cartierelor mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate, care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de insecuritate;
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în publice;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţie 197
  • Pompieri 198
  • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 840-840
  • Urgenţe medicale (71) 569-600
  • SOS Ambulanta (71) 752-555; (71) 599-900; (71) 233-907

Apelează rapid numerele de urgenșă din Tunisia!

Pentru a evita situaţiile neplăcute,care pot apărea în cadrul călătoriei dumneavoastră în Tunisia, mai ales dacă aceasta este făcută fără sprijinul unui operator turistic acreditat, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Tunisia, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Sunt recunoscute asigurările internaţionale. În cazul în care nu aveţi asigurare, accesul la serviciile medicale este dificil.

Fiecare spital departamental sau clinică privată asigură şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.

Pentru străini nu există tratamente medicale gratuite.

Fiecare poliţă de asigurare medicală, emisă de o societate de asigurare autorizată din România, are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările care vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Nu este permisă conducerea sub influenţa alcoolului.

  • Starea drumurilor

Starea infrastructurii rutiere este în general bună.

  • Limitele de viteză admise
  • 110 km/h pe autostrăzi
  • 90 km/h în afara localităţii
  • 50km/oră în localitate

Atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor pot fi instalate radare.

  • Centura de siguranţă

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil doar pentru turişti. Cei care obţin drept de şedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.

  • Parcarea

Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, în caz contrar autoturismele pot fi ridicate de poliţie.

  • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul accidentelor uşoare există o procedură de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regulă purtat în autoturism, fără prezenţa poliţiei, între cei implicaţi in accident.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Regimul medicamentelor

Este interzisă introducerea sau scoaterea din Tunisia a drogurilor de orice tip şi a substanţelor dopante.

Reglementari vamale

Nu se aplică scutiri de taxe pentru bunurile introduse în Tunisia.

Este interzisă introducerea armelor, muniţiilor, sancţiunile aplicate de autorităţile tunisiene fiind foarte aspre.

Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.), altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. Altfel, ele pot fi confiscate.

Dinarul tunisian nu este o valută liber-convertibilă și nu este permis exportul acestuia din Republica Tunisiană. De asemenea, importul și exportul de alte valute în Tunisia sunt controlate și se pot efectua doar în condiții speciale. Legislația locală prevede obligația de a declara sumele în bani la intrarea în Republica Tunisiană. Călătorii nerezidenți pot să scoată din Republica Tunisiană sume de bani care nu depășesc valoarea de 5.000 dinari tunisieni (aproximativ 1 670 EUR) și doar după prezentarea de documente justificative.

Bunurile speciale trebuie declarate la intrarea în țară, pentru a nu se întâmpina probleme în momentul părăsirii Tunisiei.

Regimul animalelor de companie

Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal