Vrei să-ți calci cămașa preferată și după ce treci cu fierul peste ea, observi că se agață, sau, și mai rău, observi o dungă închisă la culoare direct pe țesătură. Ți se pare cunoscut? Ei bine, da, fierul de călcat plin cu calcar și reziduri lipicioase, poate deteriora hainele. Ba mai mult decât atât, poate face ca procesul de a călca hainele să devină o corvodă. Hmm…păi și ce e de făcut?

În primul rând, ai putea încerca câteva remedii naturale, prietenoase cu mediul, înainte de a te grăbi în supermarket să cumperi produse specializate. Nu te costă nimic și poți scăpa ușor de problemă.

O primă metodă – umple pe jumătate rezervorul cu apă. Apoi ia un castron, sau orice alt recipient, și pune-l sub talpa fierului. Ce faci acum? Apeși pe buton, astfel încât să iasă toată apa din recipient, prin talpa fierului. În acest fel, presiunea poate îndepărta resturile de calcar.

Altă variantă ieftină și sigură este bicarbonatul de sodiu. Poți pune bicarbonatul într-un vas cu apă rece și amesteci până se creează un fel de pastă. Apoi, cu o cârpă moale, curăță talpa și în acest fel, elimini resturile de calcar.

 

Chiar dacă majoritatea dintre noi nu curățăm fierul de călcat atât de des pe cât ar trebui, atunci când calcarul se acumulează, poate face ca fierul să producă mai puțin abur. Nimic mai rău, pentru că asta înseamnă teancuri de haine necălcate…și nu ne dorim asta.

Dacă lași petele lipicioase pe talpa fierului, acestea vor împiedica alunecarea lină a acestuia și pot provoca chiar prinderea în țesături sau lăsarea petelor. Iar dacă primele două metode nu au fost suficiente pentru a îndepărta murdăria, poate acestea vor fi de folos:

  • Așează fierul pe cea mai mică setare de căldură
  • Șterge ușor cu o cârpă moale și umedă pentru a îndepărta orice rezid lipicios.
  • Folosește bețișoare de bumbac umede pentru a curăța în jurul orificiilor de abur.
  • Lăsă-l să se usuce complet înainte de a-l folosi pentru călcat.
  • Verificați întotdeauna manualul de utilizare înainte de curățare, deoarece talonul poate fi fabricat din materiale diferite și unele modele vin cu recomandări specifice.
  • Ai grijă să folosești o cârpă moale, în loc de o perie sau o perie abrazivă, și ștergi ușor pentru a evita zgârierea.

Este de reținut faptul că, indiferent cât de atent ești, unele tălpi sunt mult mai ușor de zgâriat decât altele.

 

Îndepărtarea țesăturilor topite sau arse de pe fierul de călcat

Fibrele de țesături topite sau arse se îndepărtează foarte greu de pe fierul de călcat.

  • Pornește fierul pe o setare de căldură medie.
  • Umezește o cârpă sau un prosop de bumbac.
  • Pune fierul peste materialul umed timp de câteva minute pentru a atrage fibrele de pe talpă.

În general, fiarele de călcat mai scumpe tind să fie mai ușor de curățat, iar sistemele lor de curățare sunt mai eficiente în restabilirea nivelurilor de abur. Generatoarele de abur tind, de asemenea, să aibă sisteme de curățare mai eficiente și mai ușor de operat.

Când se recomandă să detartrezi fierul de călcat? Producătorii recomandă în general detartrarea la fiecare lună până la trei luni. Cu toate acestea, alții spun că o dată la două săptămâni este esențial să-l curățăm.

În realitate, știm că majoritatea oamenilor nu-și curăță fierul atât de des – de fapt, conform unui sondaj din martie 2019 cu peste 1.100 de membri ai organizației Which?, aproape jumătate dintre noi nu o fac niciodată.

Se pare că unele fiare de călcat se descurcă mai bine cu calcarul decât altele, bineînțeles, în funcție de capacități. Dar, un fier cu multe dotări, costă automat, mai mult. Cu toate acestea, chiar dacă îți vei lua un fier de călcat de ultimă generație, nivelurile de abur scad semnificativ după câteva luni de utilizare și va trebui să-l cureți regulat pentru a-l menține la performanța sa maximă.

Cum prevenim?

Cu siguranță, prevenirea problemelor este adesea cea mai bună cale spre menținerea unui fier de călcat pe termen lung. Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a te asigura că fierul tău va funcționa în condiții optime pentru o perioadă mai mare:

Apa de calitate:

În primul rând, o idee ar fi să folosești apă distilată sau purificată în loc de apă de la robinet pentru a evita acumularea de depuneri minerale în interiorul fierului.

Evită obiecte abrazive:

Atunci când cureți fierul de călcat, asigură-te că nu folosești obiecte abrazive, precum un burete de sârmă, deoarece acestea pot deteriora suprafața.

Ai grijă la temperatură:

Setează temperatura corespunzătoare în funcție de tipul de material pe care îl calci. Informații despre temperatura optimă pentru fiecare material pot fi găsite -fie pe fierul de călcat, – fie în manualul de utilizare. Sau, mai simplu, pe eticheta produsului pe care vrei să-l calci.

Curățare periodică:

Este important să ștergi în mod regulat suprafața fierului de călcat pentru a evita depunerile pe haine.

Fier de călcat cu funcție de autocurățare:

Dacă nu dorești să faci curățarea regulată a fierului, poți opta pentru un model care dispune de funcția de autocurățare.

Pe lângă aceste sfaturi, este întotdeauna mai bine să urmezi sfaturile producătorului dacă dacă vrei să menții fierul în garanție

Și mai e ceva!

Ca să-ți menții hainele cât mai proaspete posibil, este important să îți menții și celelalte aparate de spălare în stare perfectă, adică mașina șu uscătorul de rufe.

Cum să alegi un fier de călcat cu abur?

Filtru anticalcar: Cu siguranță, înainte de a cumpăra un fier de călcat, trebuie să verifici dacă are system anticalcar. Cantitatea de abur produsă de fierul tău poate fi grav afectată de acumularea de calcar în timp, motiv pentru care trebuie să-l cureți.

Sistem de curățare automată: Această funcție te ajută să scapi de orice depuneri de calcar care se formează.

Mâner confortabil: Cele mai bune mânere sunt moi sau netede și nu prea late. Unele mânere pot irita după ce ai călcat pentru o perioadă mai îndelungată.

Talpă subțire și ascuțită: Acest tip de talpă alunecă ușor sub nasturi și în pliuri strânse. Talpile groase au tendința de a se prinde de nasturi și fermoare.

Oprire automată: Aceasta întrerupe funcționarea fierului de călcat dacă nu este folosit o vreme, ceea ce este util dacă te îngrijorezi vreodată că l-ai uitat pornit.

Rezervor ușor de umplut: Orifiul pentru umplere ar trebui să fie destul de mare, ca să-ți fie ușor să-l umplii. Verifică și dacă are marcaje clare pentru nivelul maxim de umplere, altfel apa va curge înapoi.

Sfaturi pentru călcat:

Calcă hainele când sunt încă umede: Da, să știi că este mai ușor să îndrepți cutele când hainele sunt încă umede. Bine, cu câteva excepții. Poți să pulverizezi puțină apă dacă sunt deja uscate.

Separă hainele după tip de material:

Înante să te apuci de călcat, separă hainele în funcție de tipul de material. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să modifici setările atât de des.

Pune imediat hainele pe umeraș: Dacă ai depus efort pentru a călca hainele, ar fi bine să le păstrezi fără cute.

Dacă nu ai un fier de călcat…

Agăță hainele undeva în baie. Apoi, umple cada cu apă fierbinte. Evident că nu va funcționa la fel de bine, și nu va oferi aceeași netezime ca și călcarea, dar hainele tale vor fi puțin mai puțin șifonate decât înainte.

 

Sursa : www.which.co.uk

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal