Tot mai mulți țânțari transmițători de boli. Cum îi ținem departe?

Stiai-ca.tantari.InfoCons.Protectia Consumatorului-

 

Țânțarii, insectele care ne dau bătăi de cap în fiecare vară, sunt tot mai periculoși de la un an la altul.  Dacă până acum ciupiturile lor ne creau doar un discomfort pentru câteva zile, specialiștii ne avetrtizează că, odată cu înmulțirea țânțarilor purtători de virusuri, aceste înțepături ne-am putea îmbolnăvi grav. Europa se confruntă cu o tendință de încălzire globală, în care valurile de căldură și inundațiile devin tot mai frecvente și severe, iar verile devin mai lungi și mai calde. Aceasta creează condiții mai favorabile pentru speciile invazive de țânțari care poartă boli periculoase. Iată câteva moduri prin care îi poți ține la distanță:

  1. Țânțarii și bolile pe care le transmit
  2. Capcanele pentru țânțari
  3. Eliminați larvele țânțarilor
  4. Cum ținem țânțarii afară din locuință
  5. Cum utilizezi corect soluția de protecție împotriva țânțarilor

 

 

  1. Țânțarii și bolile pe care le transmit

Există peste 2.700 de specii de țânțari în întreaga lume și sunt cunoscuți ca fiind vectori ai bolilor. Aceștia includ mai multe specii de Aedes, inclusiv Aedes aegypti și Aedes albopictus, care pot răspândi virusuri precum Zika, chikungunya și dengue. Acești țânțari înțeapă adesea în timpul zilei, în special dimineața devreme și seara târziu, și înțeapă de obicei persoanele în zona gleznelor, conform lui Buckner.

Care sunt bolile răspândite de țânțari?

  • Virusul West Nile: Este transmis prin înțepătura țânțarilor din specia Culex. Poate provoca infecții asimptomatice sau simptome ușoare, precum febră și dureri de cap, dar poate duce și la complicații grave, inclusiv meningită și encefalită.
  • Virusul Zika: A fost asociat cu anomalii congenitale, inclusiv microcefalie. Este răspândit de țânțarii din speciile Aedes.
  • Virusul dengue: Este răspândit de țânțarii din speciile Aedes și poate provoca febră dengue, o boală care poate avea simptome ușoare sau severe, inclusiv febră ridicată, dureri musculare și erupții cutanate. Formele grave ale bolii pot fi letale.
  • Virusul chikungunya: Este transmis de țânțarii din speciile Aedes și poate provoca febră chikungunya, cu simptome precum febră ridicată, dureri articulare și erupții cutanate. De obicei, boala este autolimitată, dar durerile articulare pot persista pe termen lung.

 

În anul 2022, în UE/SEE s-au raportat 1.133 de cazuri umane și 92 de decese cauzate de infecția cu virusul West Nile, dintre care 1.112 cazuri au fost contractate local în 11 țări, cel mai mare număr de cazuri înregistrat din anul de vârf al epidemiei din 2018. Cazurile contractate local au fost raportate în Italia (723), Grecia (286), România (47), Germania (16), Ungaria (14), Croația (8), Austria (6), Franța (6), Spania (4), Slovacia (1) și Bulgaria (1).

În anul 2022, s-au înregistrat 71 de cazuri de dengue contractate local în Europa continentală (UE/SEE), ceea ce reprezintă numărul total de cazuri raportate între anii 2010 și 2021. Cazurile de dengue contractate local au fost raportate în Franța (65 de cazuri) și Spania (6 cazuri).

Cieste si : Compania de zbor ți-a pierdut bagajul. Știi ce drepturi ai?

  1. Capcanele pentru țânțari

Capcanele pentru țânțari au ca scop atragerea țânțarilor adulți care deja sunt în zbor și în căutare de hrană. Totuși, deoarece țânțarii pot intra într-o curte din orice direcție, este puțin probabil ca o capcană să captureze toți acești țânțari.

Cele mai bune capcane sunt cele care vizează în mod specific țânțarii, nu insectele sau insectele zburătoare în general. Unele capcane creează medii în care țânțarii ar putea intra pentru a încerca să-și depună ouăle. În funcție de capcană, țânțarii sunt prinși înainte de a putea depune ouă sau depun ouă într-o soluție care poate ucide ouăle sau larvele înainte ca acestea să devină adulți. Altele atrag insectele care caută o masă cu ajutorul unui atragător, cum ar fi dioxidul de carbon, care simulează respirația. Odată ajunși în aceste capcane, țânțarii nu pot scăpa și mor.

Capcane populare precum Mosquito Magnet pot captura, de asemenea, mulți țânțari, inclusiv țânțarii casnici, atrăgându-i prin eliberarea dioxidului de carbon. Uneori, aceste capcane ucid sute de țânțari într-o singură noapte. Dacă în apropiere există o piscină nefolosită sau un iaz în curte, aceasta poate elibera milioane de țânțari noi în fiecare săptămână. În acest context, câteva sute pe noapte reprezintă doar o picătură într-un ocean.

De aceea, nu puteți aștepta ca capcanele să facă totul, gândiți-vă la capcane ca la o strategie printre multe altele.

 

  1. Eliminați larvele țânțarilor

Este mult mai ușor să gestionați larvele de țânțari decât țânțarii adulți, deoarece acestea au tendința să fie limitate la o sursă de apă stătătoare. Din acest motiv, unul dintre primii pași pe care ar trebui să-i faceți este să identificați sursele de apă stătătoare de pe proprietatea dvs.

Căutați găleți, coșuri de gunoi fără capac, anvelope, țevi din plastic sau orice altceva în care poate aduna chiar și o cantitate mică de apă. De asemenea, puteți înlocui apa dintr-un suport pentru păsări săptămânal. Deoarece de obicei durează cel puțin o săptămână ca ouăle să fie depuse, larvele să eclozeze și să crească până la stadiul adult, nu este nevoie să faceți acest lucru mai des decât săptămânal.

Cieste si : Mâncarea pentru bebeluși, contaminată cu metale grele

  1. Cum ținem țânțarii afară din locuință

Sunt câteva moduri prin care putem ține țânțarii departe de locuința noastră:

  • Plasele de țânțari. Acestea trebuie montate pe toate ferestrele și ușile deschise. Aceasta permite curentului de aer să intre în casă, dar nu permite pătrunderea țânțarilor. Luați în considerare și ecranarea verandei dvs. Au fost una dintre primele forme de control al dăunătorilor în locuințe si este una dintre cele mai eficiente soluții. Dacă aveți deja plase, verificați etanșările de la margini și utilizați un kit de reparare pentru a remedia orice rupturi și a ține țânțarii la distanță.
  • Ține curtea îngrijită. Utilizează o mașină tuns iarba, un trimmer cu fir sau chiar o drujbă pentru a tăia ierburi înalte, tufișuri și crengi de copaci. Prin reducerea ierbii înalte sau a crengilor care fac umbră în curtea ta, faci habitatul imediat înconjurător casei tale mult mai puțin atrăgător pentru țânțari.
  • Folosește un ventilator. Spexialiștii spun că ventilatoarele reușesc să țină departe de la 45 până la 65% dintre țânțari. Un ventilator face mai dificil zborul țânțarilor, ajută și la dispersarea dioxidului de carbon pe care îl emitem atunci când respirăm – un lucru bun, deoarece țânțarii folosesc dioxidul de carbon ca ghid pentru a găsi oamenii.

 

  1. Cum utilizezi corect soluția de protecție împotriva țânțarilor

Cremele și loțiunile care ne protejează de insecte sunt o soluție bună de a șine țânțarii departe de noi atunci când ne aflăm în exterior. Ca soluția să funcționeze, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

  • Aplică soluția Țânțarii pot găsi și înțepa o zonă expusă a pielii de mărimea unei monede. Prin urmare, este important să te asiguri că acoperi fiecare centimetru al pielii expuse.
  • Agită recipientul și pulverizează uniform pe piele, de la o distanță de aproximativ 10-20 de centimetri sau conform indicațiilor de pe etichetă. În cazul loțiunilor și șervețelelor, respectă, de asemenea, instrucțiunile de pe etichetă; de obicei, se aplică un strat subțire pe zonele expuse ale pielii.
  • Este indicat să eviți inhalarea repelentului, așadar aplică-l într-un spațiu bine ventilat, departe de flăcări deschise.
  • Nu uita de glezne și genunchi. Tantarii tind să fie atrași de anumite zone ale corpului, inclusiv gleznele, picioarele și genunchii.

 

 

 

Țânțarii au devenit mai mult decât o insectă care ne provoacă o simplă eczema. Numărul țânțarilor care transmit virusuri precum West Nile, Dengue sau zika crește de la un an la altul. Totodată crește și riscul ca noi să fim înșepași de un țânțar purtător. Pe timpul verii, trebuie să luăm toate precaușiile necesare pentru a ține departe aceste insect. Începând de la protejarea casei, prin montarea de plase, capcane și până la protejarea noastră cu soluții de protecție împotriva țânțarilor. Iar în caz că bănuiți că ași fost înșepat de un țănțar purtător de virus și aveți simptome în urma unei ciupituri, adresați-vă de urgență medicului.

 

Sursa

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/increasing-risk-mosquito-borne-diseases-eueea-following-spread-aedes-species

https://www.cdc.gov/niosh/topics/outdoor/mosquito-borne/default.html

https://www.consumerreports.org/health/insect-repellent/mosquito-traps-lures-bug-zappers-a6094812568/?EXTKEY=YSOCIAL_IG&fbclid=PAAabbiTHHRx01hPNurVt7QEFs5sak_QHNvVciUqTHp7vlnkSInsb_gh7BMaQ_aem_AeXSZc8CkdZjVWW-fsVp3-NJ1u8LkZjiVLoNhFsQq6fkr9En_NgWSTRYEjJeQRIYEwU

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal