InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pâine neagră. În cadrul studiului au fost analizate 24 de produse, de la următorii producători/distribuitori: S.C Vel Pitar S.A., S.C. Karamolegos Bakery România S.A., S.C. Dobrogea Grup S.A., S.C. Lidl Discount S.R.L., Metro Cash&Carry România S.R.L., Auchan România S.A., S.C. Grewe S.R.L.
Pâinea neagră este de obicei făcută din cereale integrale, cum ar fi secară, orz sau o combinație a acestora și, ocazional, pot include melasă sau siropuri închise la culoare pentru a-i îmbunătăți culoarea și gustul. În funcție de tipurile de făină folosite dar și de alte ingredient adăugate, zaharurile din pâinea neagră pot varia, așa cum putem observa și în acest studiu.
Din punct de vedere al glucidelor, au reieșit următoarele :
- 13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
- 51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
- Aproape 40 de grame de glucide/100g au avut, în medie, produsele studiate.
Cantitatea de zaharuri din produsele studiate s-a situat între 0.2 și 5.4g/100g de produs.
- 0.2g este cantitatea cea mai mică de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 0,4% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
- 5.4g este cantitatea cea mai mare de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 12% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
- 2.59g/100g de zaharuri au avut, în medie, produsele studiate, echivalentul a 6% din totalul cantității de glucide din produse.
Întregul studiu îl puteți accesa pe pagina InfoCons Protecția Consumatorului – Pâinea neagră cu până la 7g de zahăr pentru 100g de produs !
Sursele primare de zaharuri naturale din pâinea neagră provin din cerealele folosite la producerea acesteia. Cerealele integrale conțin carbohidrați, dintre care unii sunt prezenți sub formă de zaharuri simple, cum ar fi glucoza și fructoza. În timpul procesului de fermentație, aceste zaharuri sunt parțial descompuse de drojdie, rezultând formarea unor zaharuri simple suplimentare.
În medie, 100 g de pâine neagră ale cărei ingrediente sunt – făină neagră de grâu, apă, drojdie, sare iodată alimentară – are 42.6g glucide, din care zaharuri 1.8g. Observăm că nu avem zahăr sau îndulcitori adăugați, ceea ce înseamnă că, raportat la tipul de făină folosit, la metodele de procesare, acest produs are 1.8g zaharuri/ 100 g.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de zaharuri din dietă
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro