Pâinea integrală este una dintre cele mai bune alegere pentru o alimentație sănătoasă. Fie că vrei să slăbești, fie că vrei să ai un stil de viață sănătos, specialiștii Clinicii de Nutriție Kilostop ne recomandă să alegem atât pentru noi, cât şi pentru familia nostră, doar pâine integrală, nu pâine albă.

Pâinea albă este făcută din făină obţinută prin îndepărtarea învelişului exterior al bobului de grâu (tărâţele). Cu alte cuvinte, nu mai are fibre, vitamine și minerale, prin urmare a devenit un carbohidrat `rău`. Ea nu mai conține decât calorii goale, adică fără nutrienţi, vitamine şi minerale.

Deși diferenţa în ceea ce privește numărul de calorii este nesemnificativă (pâinea albă are circa 265 calorii/100 g, iar cea integrală între 240 şi 260/100 g, în funcţie de producător), cea care contează este calitatea caloriilor.

Spre deosebire de pâinea albă, pâinea integrală conține fibre – substanțe nedigerabile esențiale în tranzitul intestinal, care previn și ameliorează constipația și reduc riscul de cancer de colon. Consumul recomandat pentru un organism sănătos este de 15 g de fibre la 1000 de Calorii. Pâinea integrală are în general între 5 şi 7 g de fibre pe suta de grame.

Tot fibrele sunt cele care fac pâinea integrală să fie mai sățioasă, ajută la scăderea indicelui glicemic și, implicit, protejează corpul de creşteri bruşte ale glicemiei, aspect deosebit de important atât în prevenţia, cât şi pentru controlul diabetului zaharat.

Fibrele s-au dovedit foarte eficiente și în reducerea absorbției colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce prin scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă, a arteriopatiei obliterante şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Pâinea integrală este bogată în micronutrienți, cu un conținut de trei ori mare de vitamine și minerale și de cinci ori mai mare de magneziu și fosfor comparativ cu pâinea albă. De exemplu, 100 g de pâine integrală acoperă peste 20% din necesarul zilnic de vitamine B1, B3 şi B6. Prin acest aport semnificativ de vitamine din grupa B, care stimulează sistemul nervos, pâinea integrală crește capacitatea de concentrare.

Ai grijă însă ce fel de pâine alegi! Pentru afânarea aluatului, pentru gust, aspect şi încadrarea pâinii într-un preţ accesibil, E-urile sunt adăugate generos în procesul de fabricaţie. Cercetează atent eticheta și alege pâine integrală fără E-uri!

Dacă ești la dietă de slăbire, cea mai bună soluție este să cumperi pâine integrală feliată, deoarece așa îți pot controla mai bine cantitatea de pâine consumată. Poţi mânca pâine zilnic, dar ai grijă să fie integrală şi să nu depăşeşti 5 felii de pâine (100 g în total), repartizate astfel: 2 la micul dejun, 2 la prânz şi una la cină. O felie are circa 50 de calorii, un număr egal cu cele conţinute de un măr mic de 100 de grame.

Prin urmare, o dietă echilibrată nutriţional nu exclude pâinea integrală, ci dimpotrivă, o recomandă, deoarece este săţioasă, bogată în fibre, vitamine şi minerale, promovând astfel pierderea în greutate şi o stare bună de sănătate.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

sursa:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal