InfoCons Protecția Consumatorului a realizat un studiu pentru a analiza valorile nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip unt. În cadrul studiului, au fost examinate 39 produse, de la următorii producători/distribuitori: Albalact, SC Auchan Romania SA, Covalact SA, SC Koliba SRL, Dorna Lactate SA, SC Lacto Food SRL, Metro Cash&Carry, Romania SRL, Friesland Campina Romania SA, Mega Image SRL, SC Sole Mizo Romania SRL, SC Prodlacta SA, SC Romania Hypermarche SA, Kaufland, SC Carmo-Lact Prod SRL, SC Simultan SRL si SC Unicarm SRL.
Cantitatea de proteine regăsită în produsele studiate s-a situat între 0.2g și 6g , majoritatea având în medie 0,74g / 100 g.
Întregul studiu îl regăsiți pe pagina InfoCons Protecția Consumatorilor – Top 5 InfoCons – Cantitatea de proteine din unt !
Deși este cunoscut în primul rând pentru conținutul său ridicat de grăsimi, untul conține și proteine care contribuie la textura, gustul și profilul său nutrițional.
Untul este obținut prin agitarea smântânii, un proces care separă grăsimea de lichid. Produsul final este aproximativ 80% grăsime, restul de 20% cuprinzând apă, proteine și alte solide din lapte.
Conținutul de proteine din unt poate varia în funcție de metoda de prelucrare:
- Unt obișnuit: Conține toate substanțele solide originale din lapte, inclusiv proteine.
- Unt clarificat (Ghee): Cea mai mare parte a apei și a substanțelor solide din lapte sunt îndepărtate, reducând semnificativ conținutul de proteine.
- Unt de cultură: Fabricat din smântână fermentată, poate avea o compoziție proteică ușor diferită din cauza procesului de fermentație.
Untul nu este consumat de obicei pentru conținutul său în proteine. Cu toate acestea, untul conține aproximativ 0,85 grame de proteine la 100 de grame. Această valoare este relativ scăzută în comparație cu alte produse lactate precum laptele sau brânza.
Proteina din zer, un produs secundar al fabricării brânzei, este uneori adăugată la unt pentru a crea noi texturi și pentru a crește valoarea nutrițională. Aceasta poate fi o modalitate de a crește conținutul de proteine, deși nu este o practică obișnuită pentru untul de zi cu zi.
Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de grăsimi și proteine din dietă
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare