InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la aditivii alimentari ce se regăsesc în produsele tip înghețată.
În cadrul studiului au fost analizate 39 de produse produse sau distribuite de: ELION IMPORT EXPORT S.R.L., Froneri Ice Cream Romania S.R.L., MARESI FOODBROKER, Metro Cash & Carry Romania S.R.L., METRO Cash&Carry Romania S.R.L., Nestle Romania S.R.L., Produs in Franta, Produs in Italia, Produs in Polonia, Produs in Romania, S.C. ALPIN 57 LUX S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., S.C. Macromex S.R.L., SC Auchan Romania SA, Serpico Trading S.R.L., Unilever Distribution S.R.L., Unilever South Central Europe S.A..
Ca urmare a realizării acstui studiu, produsele cu cel mai mic număr de aditivi identificate au fost:
Denumire produs |
Brand |
Denumire E-uri |
Cod E-uri |
Nr. E-uri |
Corso Intenso Vanilla Inghetata de vanilie 275g |
Corso |
mono si digliceride ale acizilor grasi, guma din seminte de carruba, guma de guar |
3 |
|
Aro inghetata cu aroma de ciocolata 2000 g / 5000 ml |
Aro |
mono- si digliceride ale acizilor grasi; guma guar, carboximetilceluloza, caragenan; |
4 |
|
Auchan Glace Chocolat 536 g / 1000 ml |
Auchan |
mono- si digliceride ale acizilor grasi; faina din seminte de roscova, guma de guar; lecitina |
4 |
|
Auchan Inghetata cu aroma de rom si bucati de cirese 500g |
Auchan Romania |
mono si digliceride ale acizilor grasi, guma din seminte de carruba, guma de guar, acid citric |
4 |
|
Corso Crazy Raspberry inghetata cu aroma de frisca si sorbet de zmeura 678g |
Corso |
mono si digliceride ale acizilor grasi, guma de carruba, guma de guar, acid citric |
4 |
|
Siviero maria cioccolatissimo 500 g / 1000 ml |
Siviero maria |
mono- si digliceride ale acizilor grasi, lecitina; alginat de sodiu, guma carruba |
4 |
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de aditivi alimentari au fost:
Aditivii identificați în produsele studiate sunt: acid citric, alga Euchema prelucrata, alginat de sodiu, amidon modificat, amidon modificat de cartof, amidon modificat din porumb, annatto, antocianine, benzoat de sodiu, beta caroten, bicarbonat de amoniu, caragenan, caramel, carbonati de magneziu, carbonati de sodiu, carboximetilceluloza, carmin, caroten, citrat de sodiu, complexe de cupru ale clorofilei si clorofilinei, curcumina, difosfat de sodiu, esteri ai propan-1,2-diolului cu acizii grasi, extract de morcov, extract de sfecla rosie, faina din seminte de roscova, fosfat de calciu, fosfatide de amoniu, guma carruba, guma de guar, guma de xantan, lecitina, mono si digliceride ale acizilor grasi, pectina, poliglicerol si poliricinoleat, propilen glicol, rosu capsuna, silicat de magneziu hidratat, sorbat de potasiu.
Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.