Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal

Scrisorile în lanţ şi escrocheriile de tip piramidal promit un câştig financiar considerabil în schimbul unui cost relativ mic. Schemele piramidale sunt ilegale şi foarte riscante – şi vă pot costa o groază de bani.

La ce să fim atenţi!

Într-o schemă piramidală tipică, investitori care nu bănuiesc nimic ilegal sunt încurajaţi să achite taxe mari de înscriere sau de membru pentru a participa în speculaţii ce au ca scop câştiguri mari. Singura posibilitate de a vă recupera banii este de a convinge alte persoane să se înscrie şi să plătească taxele. Oamenii sunt adesea convinşi să se înscrie în aceste scheme de către membrii familiei sau prieteni. Însă nu există nicio garanţie că vă veţi recupera investiţia iniţială. Cu toate că schemele piramidale sunt adesea ingenios mascate, banii sunt obţinuţi mai degrabă prin recrutarea membrilor decât prin vânzarea unui produs legitim sau prin asigurarea unui serviciu. În mod inevitabil, schemele piramidale dau faliment şi veţi pierde toţi banii.
Fiţi precaut, însă nu vă descurajaţi de a căuta cu atenţie alte oportunităţi de afaceri bazate pe comision. Există multe oportunităţi legitime de marketing multi-nivel în urma cărora puteţi să vă câştigaţi în mod legal venitul din vânzarea de produse şi servicii autentice.

Scrisorile în lanţ funcţionează într-o manieră similară – vi se va solicita să trimiteţi o sumă mică de bani sau un cadou specific către toate persoanele enumerate în scrisoare. Pe urmă, vă treceţi numele la sfârşitul listei şi trimiteţi copii ale scrisorii cât mai multor persoane. În scrisoarea se susţine faptul că în scurt timp veţi primi o sumă mare de bani sau un cadou.

În escrocheria cu scrisorile în lanţ pierdeţi bani pe două căi: în primul rând, trimiteţi bani escrocilor care v-au trimis scrisoarea, iar în al doilea rând cheltuiţi o groază de bani pe timbre şi fotocopiere.

Reţineţi
Scrisorile în lanţ şi schemele piramidale vă pot fi trimise de către membrii familiei sau de către persoane în care aveţi încredere – este posibil ca aceştia să nu ştie că respectivele scrisori pot fi ilegale sau că sunt implicaţi într-o escrocherie.

Atenţie
Nu vă angajaţi niciodată la nimic în timpul întâlnirilor sau seminarilor în care presiunea este mare.

Gândiţi-vă
Nu luaţi nicio decizie fără a vă documenta în prealabil – cercetaţi oferta ce v-a fost făcută şi solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie.

Cercetaţi
Cercetaţi toate oportunităţile de afaceri ce vă interesează.

Întrebaţi-vă
Dacă nu vând un produs sau un serviciu autentic este participarea în această activitate legală?

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal