InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .
În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori :
- Metro Cash&Carry Romania SRL
- Auchan Romania SA
- Carrefour România SA
- Lidl Discount SRL
- Kaufland Romania SCS
- Grande Dolceria SRL
- Vel Pitar SA
- Grewe SRL
- Primo Prod SRL
- Dobrogea Panificatie SRL
- Boromir IND SRL
- Grade Dolceria SRL
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
-
- Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite :
- Din punctul de vedere al procentului de umplutură , acesta variaza între 2.20 % si 27.2 % din compoziția cozonacilor analizați :
- umplutură de nucă și cacao se regăsește într-o proporție cuprinsă între 2.20% și 50% din compoziția cozonacilor
- umplutură de ciocolată se regăsește într-o proporție cuprinsă între 6% și 27.2% din compoziția cozonacilor
- umplutură de rahat se regăsește într-o proporție cuprinsă între 8% și 17% din compoziția cozonacilor
Aditivii alimentari din cozonaci – InfoCons Protectia Consumatorilor te informează – Sărbători Pascale
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în cozonaci :
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
- Numericul de aditivi alimentari variază între 1 – 16 :
- 4.35% din produse au în compoziție 16 E-uri ;
- 4.35% din produse au în compoziție 10 E-uri ;
- 13.04% din produse au în compoziție 9 E-uri ;
- 4.35% din produse au în compoziție 8 E-uri ;
- 26.09% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
- 8.70% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
- 21.74% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
- 4.35% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
- 8.70% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
- 4.35% din produse au în compoziție 1 E-uri ;
Media numericului de aditivi regăsiți în cozonacii analizați este de 6 .
Aditivii alimentari pe categorii de umpluturi :
- La cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , caramel , nuci , rom și nuci , rom și rahat ) numericul de aditivi variază între 2 – 6
- La cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide) numericul de aditivi variază între 1 – 16
- La cozonacii cu rahat și cacao numericul de aditivi variază între 4 – 10
- Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 69.57% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471) ;
- 65.22% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330) ;
- 47.83% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a)
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E471 mono si digliceride ale acizilor grasi | 16 (69.57%) |
E330 acid citric | 15 (65.22%) |
E160a carbonat de potasiu | 11 (47.83%) |
E202 sorbat de potasiu | 9 (39.13%) |
E322 lecitina de SOIA | 9 (39.13%) |
E300 acid ascorbic | 8 (34.78%) |
E200 acid sorbic | 5 (21.74%) |
E440 pectina | 5 (21.74%) |
E481 stearoil-2-lactilat de sodiu | 5 (21.74%) |
E211 benzoat de sodiu | 4 (17.39%) |
E141 complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor | 3 (13.04%) |
E262 diacetat de sodiu | 3 (13.04%) |
E420ii sirop de sorbitol | 3 (13.04%) |
E472e esteri ai acizilor mono-si diacetiltartric , cu mono-si digliceridele acizilor grasi | 3 (13.04%) |
E920 L-cisteina | 3 (13.04%) |
E100 curcumina | 3 (13.04%) |
E133 briliant blue FCF | 2 (8.70%) |
E140 clorofile si clorofiline | 2 (8.70%) |
E170 carbonat de calciu | 2 (8.70%) |
E500 carbonat acid de sodiu | 2 (8.70%) |
E503 carbonat acid de amoniu | 2 (8.70%) |
E101 riboflavina | 1 (4.35%) |
E120 acid carminic | 1 (4.35%) |
E150 caramel | 1 (4.35%) |
E162 betanina | 1 (4.35%) |
E282 proprionat de calciu | 1 (4.35%) |
E306 concentrat tocoferol | 1 (4.35%) |
E304i palmitat de ascorbil | 1 (4.35%) |
E327 lactat de calciu | 1 (4.35%) |
E339 fosfat de sodiu | 1 (4.35%) |
E307 alfa-tocoferol | 1 (4.35%) |
E413 tragacant | 1 (4.35%) |
E466 carboximeticeluloză sodică | 1 (4.35%) |
E412 guma guar | 1 (4.35%) |
E501i carbonat de potasiu | 1 (4.35%) |
E1422 amidon modificat | 1 (4.35%) |
E1520 propilen glicol | 1 (4.35%) |
Click AICI pentru a vedea tabelul complet cu numericul de aditivi pentru fiecare produs studiat
Toate produsele tip cozonac cu diverse umpluturi studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, raportate la 100 grame de produs
- Valoarea energetică a cozonacilor ce au facut obiectului studiului InfoCons este cuprinsa între 286 kcal și 382 kcal.
Grăsimile din cozonaci – InfoCons Protecția consumatorilor te informează – Sărbători de Paște
Cantitatea de grăsimi din cozonaci pe categorii de umpluturi raportate la 100 grame de produs :
- La cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , caramel , nuci , rom și nuci , rom și rahat ) grăsimile variază între 11 g și 16 g
- La cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide) grăsimile variază între 4 g și 18 g
- La cozonacii cu rahat și cacao grăsimile variază între 3 g și 13 g
- Cantitatea de grăsimi aferentă tuturor produselor tip cozonac cu diverse umpluturi variază între 3 g și 18 g , în timp ce cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.88 g și 7.2 g.
Click AICI pentru a vedea tabelul complet privind cantitatea grăsimilor și a acizilor grași saturați
Zahărul din cozonaci – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează – Sărbători Pascale 2025
Cantitatea de zaharuri din cozonaci pe categorii de umpluturi raportate la 100 grame de produs :
- La cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , caramel , nuci , rom și nuci , rom și rahat ) cantitatea de zaharuri variază între 19 g și 32 g
- La cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide) cantitatea de zaharuri variază între 13 g și 26 g
- La cozonacii cu rahat și cacao cantitatea de zaharuri variază între 14 g și 25 g
- Cantitatea de glucide aferentă tuturor produselor tip cozonac cu diverse umpluturi variază între 44.59 g și 58 g , în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13 g și 32 g , raportată la 100 grame de produs
Click AICI pentru a vedea tabelul complet cu cantitatea glucidelor și a zaharurilor
- Cantitatea de proteină aferentă tuturor produselor tip cozonac cu diverse umpluturi variază între 6.6 g și 11 g pentru produsele tip cozonac cu diverse arome
Click AICI pentru a vedea tabelul complet privind cantitatea de proteine
Sarea din cozonaci – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează – Sărbătorile de Paște 2025
Cantitatea de sare din cozonaci pe categorii de umpluturi raportate la 100 grame de produs :
- La cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , caramel , nuci , rom și nuci , rom și rahat ) cantitatea de sare variază între 0.51g și 0.75g
- La cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide) cantitatea de sare variază între 0.1 g și 1.73 g
- La cozonacii cu rahat și cacao cantitatea de sare variază între 0.45 g și 0.68 g
Cantitatea de sare aferentă tuturor produselor tip cozonac cu diverse umpluturi s-a situat între 0.1g și 1.73g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Click AICI pentru a vedea tabelul complet privind cantitatea de sare
Pentru vizualizarea întregului studiu click AICI .
Click AICI pentru a vedea cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , caramel , nuci , rom și nuci , rom și rahat )
Click AICI pentru a vedea cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide)
Click AICI pentru a vedea cozonacii cu rahat și cacao
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129 , sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro