Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Democrată Congo viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, de serviciu, oficiale, diplomatice şi ai carnetelor de marinar. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării, de-a lungul unui an, nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile congoleze nu eliberează vize la frontieră. Viza turistică se obţine numai de la misiunile congoleze din ţara de rezidenţă (www.dgm.cd). În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Democrate Congo din Bucureşti, E-mail: ambardcbuc@yahoo.fr) în baza unei invitaţii, a asigurării de călătorie şi a certificatului de vaccinuri împotriva febrei galbene.

Autorizaţia de obţinere a vizei, de către orice persoană care doreşte să plece în R.D.Congo, este acordată de către Administraţia Centrală din Kinshasa.

Astfel, durata de aşteptare a vizei, cuprinsă între data introducerii cererii şi acordarea ei, este de 10 zile lucrătoare.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în R.D. Congo, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile congoleze:

  • Ambasada Republicii Democrate Congo din Bucureşti
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Democratice Congo

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Republica Democrată Congo, indiferent de perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României ȋn Republica Angola (Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade, Luanda,Telefon/ Fax: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100, E-mail: ambromania@netcabo.co.ao) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Democrată Congo nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile congoleze şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Condiţiile de siguranţă sunt foarte deficitare, chiar şi în capitala. Este indicat să se evite călătoriile neimportante în Republica Democrată Congo, inclusiv cele în scop turistic. Manifestatiile din ultima perioada in Kinshasa au degenerat in confruntari violente intre manifestanti si politii provocand numeroase victime. Sunt total contraindicate călătoriile în estul și nord-estul R.D.Congo, regiuni caracterizate prin instabilitate constantă (în special provinciile Maniema, Kivu do Norte si Sul, Tanganika Baixo si Alto Uélé). Același sfat este valabil pentru orice intrare prin Uganda, Burundi și Rwanda. Nu sunt indicate deplasările în interiorul ţării. În Kinshasa, cetăţenii români trebuie să se deplaseze întotdeauna însoțiţi din cauza riscului ridicat de asalturi şi chiar violuri. Este recomandată, evitarea, în măsura posibilului, a circulaţiei pe timp de noapte!

Recomandăm cetăţenilor români să fie aşteptaţi la aeroport de către o persoană de încredere sau de un autoturism închiriat din timp printr-o companie de profil (adresele de contact ale companiilor de închiriat autoturisme pot fi furnizate de hoteluri sau de agenţiile de voiaj congoleze).

Recomandăm cetăţenilor români să se cazeze în cartierele centrale sau rezidenţiale, evitându-le pe cele periferice, şi să aleagă hoteluri securizate, la care accesul se realizează prin filtre de control.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, este recomandată păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, a banilor, a cărţilor de credit şi neexpunerea acestora în mod vizibil asupra persoanelor sau în maşini.

Este interzisă fotografierea persoanelor fară acordul acestora. Nerespectarea normei poate duce la manifestări violente.

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care organismul sau societatea gazdă asigura protecţia pe durata prezenţei în R.D.Congo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contacteze cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României in Angola (Telefon: +244 222 321 076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100). În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Kinshasa.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Telefoane de urgenţă:

  • Poliția de intervenție rapidă: +243 0998533498
  • Urgenţă medicală (privat): +243 0898950305

Sistemul medical

Pentru intrarea pe teritoriul congolez este necesară deţinerea unei asigurări medicale de călătorie. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale care implică posibilitatea de evacuare de tip ambulanță aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local.

Atenţie! Se recomandă vaccinarea împotriva holerei, febrei tifoide, tetanosului, meningitei, hepatitei A și B și a febrei galbene, pentru toate persoanele care rămân pe teritoriul congolez o perioada mai lungă de 5 zile.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Alte informaţii

La 27.08.2014, s-a confirmat prezenţa activităţii virale EVD (Ebola) în Republica Democrată Congo (zona Boende, în provincia Equateur). Până în prezent, potrivit OMS, epidemia notificată în Republica Democratică Congo nu are legătură cu epidemia din Africa de Vest.

Ca urmare a colaborării eficiente dintre guvernul congolez şi organismele internaţionale implicate, până la 20 noiembrie 2014 nu s-a mai ȋnregistrat niciun caz, dată la care OMS a declarat sfârşitul focarului de Ebola ȋn RDC.

Guvernul RDC şi reprazentanţa OMS consideră că există, în continuare, vulnerabilitate la virusul Ebola şi, ca atare, sistemul de supraveghere a ţării rămâne în stare de alertă ridicată  (WHO Department of Communications).

Epidemia de holeră care afectează țara s-a înrăutățit. Sunt afectate 19 din cele 25 de raioane, inclusiv Ndjili (zona aeroportului principal), Gombe, în zona în care se află principalele magazine, hoteluri, departamentele guvernamentale, misiunile diplomatice și Națiunile Unite. În prezent, situațiile cele mai grave au fost în regiunile din apropiere de Equateur, Bandundu, Kisangani și Kinshasa, şi este de asteptat să se agraveze substanțial în sezonul ploios. Principala cauză a epidemiei este nerespectarea normelor de igienă, a lipsei de apă potabilă, a slabelor servicii de salubritate și starea foarte degradată a canalizărilor, fluxurilor de apă, care sunt de obicei folosite de oameni pentru depozitarea deșeurilor.

Epidemia de rubeolă a avut evoluții îngrijorătoare. Regiunile cu incidență mai mare sunt provinciile Bas-Congo, Maniema, Eastern Province și Kasai de Est, cu 100.000 de cazuri raportate și peste 1100 de decese în întreaga ţară.

Spitalele sunt destul de mici și prost echipate. Clinici private de încredere sunt puține și foarte scumpe. Malaria, infecțiile intestinale, SIDA, precum și alte boli cu transmitere sexuală sunt, alături de accidentele rutiere, principalii factori de risc.

Alte recomandări

Cetăţenii trebuie să respecte întocmai măsurile de igienă alimentară, să consume doar apă sau băuturi îmbuteliate deschise în fața lor, să nu ingereze alimente insuficient gatite sau crude. Pe cât posibil este recomandabil să se evite consumul cărnii provenite din vânat şi a fructelor de mare.

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inima, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi loţiuni împotriva ţânţarilor .

Adresele principalelor Spitalele şi Clinici:

În Kinshasa, sunt patru clinici care pot acorda asistenţă medicală, conduse de cetățeni europeni și frecventate de comunitatea străină:

  • CMK (Centrul medical Kinshasa): 168 Avenue Wagenia și Rue du Commerce – Tel 0898950300;
  • CPU (Centrul d’Urgence Privé, considerat cel mai bun ȋn asistența de urgență): Rue du Commerce – Tel 089 541 980/08950305;
  • Clinica. Lello: 15 Avenue du Kasai, Barumbu – Tel 0813330109/0998245339.
  • Monkole Medical Center: 4804 Avenue Ngafani, Kinshasa – Mont Ngafula – Tel 0898924426.

Condiţii privind traficul auto

  • Transportul rutier

Transport urban în comun nu există.

Infrastructura rutieră este foarte slabă. În Kinshasa se pot închiria maşini. Rețeaua redusă, drumurile proaste și lipsa de întreținere a acestora dertermină o stare gravă de nesiguranță rutieră. Circulaţia în afara orașelor nu este recomandată.

În caz de accident, acoperirea prezenţei pentru primul ajutor, de către singura companie locală de asigurări este aproape imposibilă.

  • Transportul aerian

Aeroportul Kinshasa (Ndjili) este deservit de mai multe companii aeriene internaționale. Pentru Europa există legături cu Bruxelles și Paris operate de Bruxelles Air Lines şi Air France. Există, de asemenea companii care fac legatura cu alte destinaţii din África (Addis Abeba, Nairobi, Luanda și Johannesburg).

Companiile care operează pe liniile interne congoleze sunt toate pe “lista neagră” a Uniunii Europene. Formalitățile vamale sunt oarecum complexe și, prin urmare, este indicat să se apeleze la sprijinul logistic al unui reprezentant al agentiei sau firmei contractate anterior. Accesul la și de la aeroport este indicat să fie făcut numai cu agenția de turism sau hotel. Nu este indicată utilizarea de taxiuri.

  • Transportul feroviar

Rețeaua feroviară este foarte redusă și nu prezintă garantie pentru o călătorie în siguranță.

  • Transportul maritim

Există transport fluvial în Kinshasa care face legătura cu Brazzaville, capitala Republicii Congo.

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este francul congolez (CDF), care nu se poate obține în străinătate. Dolarul american poate fi folosit la plăţile efectuate la hoteluri şi restaurante. Euro poate fi schimbat pentru moneda locală la bănci și case de schimb valutar. Sistemul bancar este fragil, cu reţea ATM incipientă. De regulă nu sunt acceptate carduri de credit. Plata cu card bancar în Republica Democrată Congo este imposibilă, excepţie făcând hotelurile de ȋnaltă clasă (Grand Hotel și Memling) sau agenţile de voiaj, Air France, SN Brussels. Nu se recomandă completarea cecurilor.

În cazuri de urgenţă, există mai multe sisteme corespunzătoare Western Union care permit primirea rapidă, prin mandate de transferuri.

Reglementări vamale

Este recomandat ca pe teritoriul R.D. Congo să nu se introducă o cantitate mare de ţigări sau medicamente pentru a nu exista acuzaţia de comerţ ilegal.

Autorităţile congoleze solicită declararea valutei la intrarea în ţară.

Regimul animalelor de companie

Transportul animalelor poate fi autorizat în interior sau în cală, în cuşti proprii, în funcţie de greutatea acestora şi de regulile fiecărei companii.

Pentru îmbarcare este nevoie de certificatul zoosanitar internaţional.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal