Punctul de vedere al mișcării de protecție a consumatorului cu privire la completarea articolului 30 din OG. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor

BUCUREȘTI, 29.01.2019

Către

GUVERNUL ROMÂNIEI

Doamnei prim-ministru VIORICA DĂNCILĂ

Spre știință: MINISTERUL ECONOMIEI

AUTORITATEA NATIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Stimată doamnă prim-ministru,

Asociaţia Pro Consumatori, Asociatia InfoCons si Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) îşi exprimă protestul faţă de intenţia autorităților de a completa articolul 30 din OG. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, în sensul adăugării aliniatului 2 cu următorul conţinut:

‘Asociaţiile de consumatori vor informa anual Autoritatea cu privire la activitatea desfăşurată în anul precedent, adunările generale precum şi situaţiile economice’.

În lipsa oricărei finanțări din partea statului, organizațiile de consumatori care și așa se confruntă cu numeroase dificultăți, cu lipsă cronică de resurse financiare și umane, vor fi obligate să întocmească o raportare anuală suplimentară, detaliată, către ANPC, în condițiile în care oricum depun bilanțuri contabile anuale, la fel ca și agenții economici.

Cu totul altfel ar sta situația dacă statul ar finanța asociațiile de consumatori, așa cum se întâmplă în multe alte state membre UE. Sau dacă măcar ar permite asociaţiilor de consumatori să aplice la proiecte și programe susținute prin finanțari publice sau din fonduri europene.

Aceasta nu este, de altfel, unica schimbare de natură să îngrijoreze asociațiile de consumatori.

Prin modificarea recentă a organigramei ANPC, se creează premisele unei inversări a trendului pro-consumatori manifestat de ANPC în ultima perioadă în ceea ce privește serviciile financiar-bancare. Orice reorganizare ar fi trebuit făcută în mod transparent, cu explicarea pașilor următori și a consecințelor practice ale acesteia.

În consecinţă, stimată doamnă prim-ministru, asociațiile de consumatori semnatare ale prezentei scrisori, vă solicită să nu dați curs propunerii de modificare menționate mai sus a articolului 30 din propunerea de OUG.

De asemenea, vă solicităm să fiți de acord cu organizarea unei întâlniri la care să se discute viziunea Guvernului României în ceea ce privește susținerea activității asociațiilor de consumatori și impactul pe care reorganizarea ANPC îl va avea în privința unei protecții mai eficiente a consumatorilor.

Cu stimă,

COSTEL STANCIU,

președinte ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI

SORIN MIERLEA,

președinte ASOCIAȚIA INFOCONS

ALIN IACOB,

președinte AURSF

Forma finală a scrisorii, completă cu semnăturile și ștampilele asociațiilor mișcării protecției consumatorului din România poate fi găsită aici și aici.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal