Protectia-Consumatorilor.ro te informeaza! Aflati-va drepturile cand plecati in concediu in afara U.E.!

     Trebuie sa stiti ca, daca ai nevoie de ajutor in strainatate si tara Dvs. nu are ambasada sau consulat in acel spatiu, cetatenii Uniunii Europene au anumite drepturi care deriva din cetatenia europeana. De exemplu, daca tara dumneavoastra nu este reprezentata unde va petreceti concediu, puteti apela la asistenta din partea oricarei ambasade sau consulat al altei tari din U.E. Acest drept se aplica in situatii uzuale precum furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, precum si in situatii deosebite – cum ar fi evenimentele recente din Libia.

     Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pasapoartele noi eliberate în Uniunea Europeana vor include informatii tiparite privind protectia consulară, impreuna cu adresa site-ului U.E. care ofera detalii despre locurile de unde puteti obtine ajutor pe durata concediului dumneavoastra in afara U.E.:www.consularprotection.eu. Numarul statelor membre care au confirmat ca vor aplica acest lucru pe pasapoartele noi eliberate este de 20, printre care si Romania, dar se asteapta ca si celelalte state UE sa confirme cat de curand.

     Doamna vicepresedintele Viviane Reding, comisarul U.E. pentru justitie a declarat ca este important ca cetatenii europeni sa isi cunoasca drepturile atunci cand calatoresc in strainatate. Mai mult, ea a mai adaugat ca : ` Daca statul lor membru nu este reprezentat intr-o tara din afara UE, ei au dreptul de a solicita asistenta din partea oricarui consulat sau ambasada UE si au dreptul la protectie in aceleasi conditii ca si resortisantii statului membru catre a carui ambasada se indreapta.In scopul consolidarii acestor drepturi si al facilitarii protectiei consulare cotidiene a cetatenilor, in urmatoarele sase luni, Comisia Europeana va propune masuri legislative in materie de coordonare si de compensatie financiara.Protectia consulara tine de solidaritatea europeana.Cetatenii ar trebui sa stie unde sa gasească ajutor in caz de necesitate sinu ar trebui sa isi faca griji cu privire la procedurile administrative.`

     In acest sens, trebuie vazuta importanta protectiei consulare. Aceasta a fost scoasa in evidenta in cazul crizelor din Libia, Egipt si Yemen. De exemplu, in momentul izbucnirii crizei din Libia, in aceasta tara se aflau aproximativ 6 000 de cetateni U.E, dar numai opt state membre aveau reprezentante acolo. Mai mult, trebuie mentionat ca, singurele tari in care au reprezentante diplomatice toate cele 27 de state membre ale U.E. sunt Statele Unite, China si Rusia.

     Daca plecati in vacanta, trebuie sa stiti ca la sfarsitul lunii martie, Comisia Europeana a lansat un site ce va sta la indemana pentru a afla informatii utile in calatoria dumneavoastra in afara spatiului U.E. Daca intrati pe www.consularprotection.eu puteti gasi sfaturi utile dar si datele de contact ale ambasadelor.

Pentru mai multe informatii despre drepturile consumatorilor, vizitati acum pagina noastra de Facebook “ Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor o9atitudine` sau site-ul www.protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal