Protectia-Consumatorilor.ro –o9atitudine! Învaţă să iţi alegi o maşina prietenoasă cu mediu!

Alegerea unui autoturism trebuie să ţină seama de o serie de caracteristici de sustenabilitate ale acestui produs:
•    Să asigure un nivel ridicat de siguranţă în exploatare;
•    Să aibă motorizare care să utilizeze resurse regenerabile ca alternativă la combustibilii convenţionali;
•    Să fie manevrabil, fiabil şi prietenos cu mediul (producând o cantitate cât mai mică de noxe şi un consum redus de combustibil);
•    Să aibă un design interior şi exterior funcţional, ergonomic şi plăcut.  
La ora actuală varianta cea mai fiabilă la modul realist şi cu un real succes pe piaţă îl constituie maşinile hibrid. Acestea sunt dotate cu două motoare: unul ce funcţionează pe combustibil şi unul electric care foloseşte acumulatori. Cel din urmă este folosit de obicei atunci când maşina rulează cu o viteză cuprinsă între 1-80 km/h iar când această viteză este depăşită trecerea se face automat pe motorul ce foloseşte combustibil. Acumulatorii pentru motorul hibrid folosesc 2 surse de încărcare. Prima sursă este priza normală iar a doua sursă este energia dată de maşina aflată în mişcare.
Maşinile electrice sunt un tip de maşini cu combustibil alternativ care utilizează motorul electric cu alimentare de la o sursă electrica de obicei acumulator/baterie, în loc de motor cu combustie internă. Acest tip de maşină nu are o autonomie ridicată şi necesită amenajări speciale pentru reîncărcare.
Maşinile solare sunt autovehicule electrice care folosesc energia solară obţinută prin paneluri solare poziţionate pe autovehicul. Celulele fotovoltaice convertesc energia solară în energie electrică. Maşinile solare nu sunt autovehicule care pot fi folosite zi de zi ci sunt doar folosite demonstrativ.
Ultimele două variante sunt mai rar întâlnite iar o altă alterativă, cea a maşinii cu motor care foloseşte hidrogen, nu este omologată încă în Europa iar testările au dovedit că motoarele acestora nu ar fi foarte sigure. O altă alternativă ar fi motorul cu ardere internă folosind etanol (încă produs la scară largă din ţiţei, o resursă epuizabilă), care însă produce noxe iar obţinerea lui din culturi vegetale este la ora actuală dezbătută larg din cauza crizei alimentare care este întreţinută şi de conversia terenurilor agricole în terenuri pentru culturile energetice (rapiţă, floarea soarelui, etc.).
Adoptă o9atitudine! Fii un consumator informat când îţi achiziţionezi un autoturism!

 


Sursa: Dolceta

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal