InfoCons a realizat un studiu pe pizza capriciosa cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţie de pizza capriciosa variază între 300 şi 1370 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 171.88 kcal și 414.86 kcal , media fiind de 225.23 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de pizza capriciosa variază între 0.78 grame – 2.7 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de pizza capriciosa variază între 0.73 grame – 4.78 grame
– Numărul de aditivi alimentari variază între 6 – 25 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 14
– Aditivi frecvent întâlniți: amidon modificat (E1422) , dextroza , caragenan (E407a) , acid ascorbic (E300) , eritrobat de sodiu (E316) , monoglutamat de sodiu (E621) , citrati de sodiu (E331) , nitrit de sodiu (E250) , lactat de sodiu (E325) , celuloza (denumeste grupul de aditivi E463a – E468) , clorura de calciu (E509) , acid citric (E330) , acid lactic (E270) , lactat feros (E585) , ferocianura de potasiu (E536) , monostearat de sorbitan (E491) , difosfati (E450) , trifosfati (E451) , ascorbat de sodiu (E301) , nitrat de potasiu (E252) , acid carminic (E120) , polifosfati (E452) , guma de xantan (E415) , acid lactic (E270) , sorbat de potasiu (E202) , acetati de sodiu (E262) , ribonucleotide disodice (E635) , glicina si sarea sa de sodiu (E640) , extract bogat in tocoferol (E306) , gluconat feros (E579) , guma de guar (E412) , glucono-delta-lactona (E575) , calciu disodic edta (E385) , inozinat disodic (E631) , guanilat disodic (E627) , extract de drojdie (E626) , dextroză , enzime , iodat de potasiu , maltodextrină
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul s-a efectuat pe un număr de 40 de preparate
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandată 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons , afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro