Uneori, cea mai mare barieră între tine și un somn minunat este chiar sub capul tău. Chiar și cu sprijinul unei saltele de bună calitate, dacă perna ta este prea fermă, prea moale sau pur și simplu nu oferă sprijinul de care ai nevoie, te poți trezi cu dureri și disconfort.

O pernă nu este un accesoriu banal pentru pat. Funcția sa de bază este de a vă susține gâtul și spatele și de a vă menține partea superioară a corpului aliniată în timp ce dormi. Asta înseamnă că cel potrivit pentru tine poate rata semnul pentru altcineva. Iar perna greșită te-ar putea lăsa să te răsuci și să te întorci.

Cum să vă îngrijiți pernele
Pernele necesită puțină întreținere pentru a fi păstrate în stare bună. Asigurați-vă că știți să vă spălați perna . Și dacă aveți astm bronșic sau o alergie la acarieni, luați în considerare adăugarea unui protector de pernă . Indiferent de cât de bine aveți grijă de pernele dvs., acestea trebuie înlocuite în mod regulat, mai ales dacă aveți alergii. Fundația pentru astm și alergii din America recomandă înlocuirea pernelor la fiecare doi ani – alergenii din interior, cum ar fi acarienii de praf, se dezvoltă în locuri care captează umezeala, inclusiv lenjeria de pat.

De câte perne e nevoie pentru un somn confortabil?

Se pare că utilizarea unei perne în plus în timpul somnului poate avea consecințe serioase asupra odihnei noastre și poate să cauzeze disconfort durabil în zona gâtului și spatelui.

Yahoo News a consultat trei specialiști în domeniul somnului pentru a descoperi dacă există un număr magic și dacă acesta trebuie ajustat în funcție de preferințele noastre de dormit.

 

În ceea ce privește varianta optimă de perne pentru un somn odihnitor, părerile experților au fost în mare măsură convergente. Toți au fost de acord că utilizarea unei singure perne este suficientă și că adăugarea de perne suplimentare poate impune un risc pentru sănătatea coloanei noastre vertebrale.

„O pernă sub cap ar trebui să fie suficientă, dar trebuie să fie cea potrivită. Scopul unei perne este de a alinia gâtul cu restul coloanei vertebrale pentru a crea o postură bună de somn și a preveni oboseala gâtului”, a spus Jill Zwarensteyn.

Nu doar numărul adecvat de perne este esențial pentru un somn de calitate, ci și modul în care sunt amplasate.

Astfel, chiar dacă se recomandă folosirea unei singure perne, este important să iei în considerare mai mulți factori pentru a crea configurația ideală de perne, în funcție de stilul tău de dormit, înălțimea și greutatea ta.

 

Nu limita pernele la cap. Pentru a preveni încordarea șoldului de sus atunci când dormi pe lateral, așezați o pernă între genunchi. Pentru a relaxa mușchii spatelui inferior când dormiți, glisați o pernă sub genunchi.

De ce trebuie să înlocuim perna?

Deși poate fi o bătaie de cap înlocuirea pernelor, ele îți pot provoca diverse afecțiuni și probleme. O pernă mai veche poate conține acarieni, ciuperci sau alți alergeni, astfel că poate dezvolta erupții sau alergii. Este recomandat să investești într-o pernă antimicrobiană care lasă materialul să respire și previne alergiile care se pot declanșa.

Dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor, trebuie să alegi de fiecare dată calitatea. Materialele din care sunt prelucrate pernele sunt importante în vederea unui somn liniștit. Ghidează-te întotdeauna după calitate și alege materiale potrivite. Dacă vrei ca pernele tale să aibă o durată de viață mai mare sau să le folosești mai mult timp, alege perne puf siliconizat. Acordă-le o atenție sporită când vine vorba de curățare. Așadar, spală-le o dată la două luni la temperatura de 30 de grade Celsius. Indicat este să le duci și la curățătorie o dată pe an pentru a fi uscate uniform și rapid. Oricum, dacă dorești să-ți ferești pernele de contactul cu acarienii este ideal să le lași la aerisit și să le scuturi de câteva ori pe săptămână.
În cazul în care tu sau membrii familiei aveți probleme cu tenul sau exces de sebum, schimbă fețele de pernă mai des. Le poți schimba o dată la două zile pentru a te asigura că ai parte de un mediu sănătos în timp ce te odihnești. Este important să calci fețele de pernă înainte să îmbraci pernele pentru că astfel se reduc șansele apariției bacteriilor. Pune în practică sfaturile date mai ales dacă ai copii mici în familie.

Perna de dormit cu spumă de memorie – ce este?

Fără îndoială, perna cu memorie este cea mai cosmică alegere. Spuma cu memorie nu este altceva decât o memorie a formei care se adaptează la silueta și la temperatura corpului tău în timpul somnului.

ernele din spumă cu memorie pot fi realizate dintr-o bucată mare de spumă și au o formă anatomică. O altă propunere sunt pernele din spumă cu memorie cu o formă clasică, în care umplutura pernei constă din bucăți de spumă. Există și varianta pentru picioare. Această pernă pentru genunchi este soluția ideală pentru cei ce-si doresc somn odihnitor. Perna din spuma are construcție specială, asigurând somn odihnitor.

 

Prima propunere de perne din spumă cu memorie cu formă anatomică este perfectă pentru persoanele care dorm pe burtă sau pe spate și au nevoie de un sprijin ferm pentru cap. Perna din spumă cu memorie este potrivită și pentru cei care suferă de alergii și cei care suferă de astm bronșic, deoarece această umplutură este rezistentă la praf și acarieni .

 

Beneficii ale pernei cu memorie

Pernele din spumă cu memorie au o gamă largă de beneficii în comparație cu soluțiile clasice. În continuare, vei afla de ce acest model reprezintă decizia corectă:

 

Suport perfect pentru gât și ceafă

Perna din spumă cu memorie are o formă ergonomică și o umplutură care se adaptează formei corpului. Datorită acestui fapt, oferă un suport ideal pentru gât și ceafă, prevenind astfel încordarea mușchilor asociați cu aceste părți ale corpului.

 

Sursa: www-consumerreports-org.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal