OMS decide creșterea nivelului de risc aferent COVID-19 la nivel mondial. Ce înseamnă riscul foarte înalt?

Situația COVID-19, cauzat de virusul SARS-CoV-2 este permanent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății, iar Directorul General OMS a declarat în cadrul conferinței de presă de pe data de 28 februarie că riscul de răspândire și de afectare importantă este foarte ridicat la nivel global. Acest nivel de risc, stabilit de epidemiologii OMS, a fost de ridicat la nivel global până pe data de 27 februarie.

Această schimbare survine pe fondul apariției de noi cazuri COVID-19 în alte țări din Europa și Africa (Danemarca, Estonia, Lituania, Olanda, România și Nigeria), toate prezentând o legătură epidemiologică cu Italia, țară cu un număr ridicat de îmbolnăviri (650, raportate pe 27 februarie). În total, 24 de persoane călătorind din Italia au ajuns în 14 țări, iar 97 de cazuri din Iran au ajuns în 11 alte țări.

În continuare, răspândirea infecției poate fi controlată prin întreruperea metodelor de transmisie, deoarece majoritatea cazurilor au legături clare cu alte cazuri anterioare, și nu există dovezi de transmitere liberă a virusului în comunitate. În plus față de regulile de igienă riguroasă, COVID-19 poate fi controlat prin detecția și izolarea precoce a pacienților și identificarea și urmărirea tuturor persoanelor cu care aceștia au intrat în contact.

Directorul OMS a reamintit cele mai importante măsuri care trebuie adoptate în situația actuală

  1. Respectarea unei igiene riguroase a mâinilor, prin spălare cu apă și săpun, ori dezinfectare cu alcool;
  2. Dezinfectarea regulată a suprafețelor, precum birourile sau suprafețele de preparare a mâncării;
  3. Urmărirea exclusivă a surselor oficiale de informații, precum OMS, agențiile locale și naționale de sănătate;
  4. Evitarea călătoriilor în cazul persoanelor cu simptome respiratorii sau febră;
  5. Respectarea metodelor igienice de tuse sau strănut – în cot, protejat de haine, sau cu ajutorul șervețelelor de hârtie de unică folosință;
  6. Evitarea locurilor aglomerate sau persoanelor bolnave, mai ales în cazul vârstnicilor cu comorbidități (boli cardiovasculare, respiratorii sau diabet), datorită riscului unor forme servere de COVID-19;
  7. Izolarea voluntară la domiciliu (și față de alte persoane din gospodărie) în cazul simptomelor și contactarea telefonică a serviciilor medicale;
  8. Contactarea rapidă a serviciilor de sănătate în cazul apariției unor simptome mai severe, precum dificultatea de a respira;
  9. Este normal ca situația actuală să conducă la senzația de anxietate. În acest sens, este important să discutăm și să comunicăm metodele de protecție ale comunității (mediul de lucru, școlile, spațiile publice).

Sursa: raportuldegarda.ro

Citește și:

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal