Prin Hotararea numarul 1025 din data de 27 Noiembrie 2020 a fost modificat alineatul 2 al articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii numarul 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Aceasta hotarare a fost publicata in Monitorul oficila numarul 1190 din data de 07 Decembrie 2020.

Noul alineat va avea urmatorul cuprins:

(2) Operatorul receptor poate dona alimente, așa cum au fost recepționate de la operatorii donatori sau sub formă de alimente gătite/preparate/transformate, prin utilizarea acestor alimente în incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentație publică care funcționează în baza Legii asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Modificarea va intra in vigoare in 30 de zile de la data puvblicarii in Monitorul oficial.

InfoCons este un promotor al risipei alimentare în România lansând în anul 2012 Campania `o9atitudine! Stop risipei de alimente!`, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, România și-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.

Totodată, în cadrul acestei Campanii, a fost realizat studiul privind reducerea risipei alimentare, la nivel național.

Conform altui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kg pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

InfoCons este partener al Proiectului european pe tema reducerii risipei alimentare “Respect mancarii!` alaturi de alte 5 tari europene prin care se doreste o uniformizare a constientizarii problematicii risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene.

9 Sfaturi cu o9atitudine pentru reducerea risipei alimentare !!!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal