Măsurile recomandate de ECDC pentru controlul infecției determinate de coronavirusul Wuhan

La data de 30 ianuarie, în cadrul unei ședințe dedicate infecției coronavirus, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat situația actuală drept o urgență internațională de sănătate publică (eng. public health emergency of international concern- PHEIC). Această decizie a venit în urma diseminării virusului la nivel internațional.

Acest lucru presupune implementarea unor reguli temporare în abordarea și controlul infecțiilor.

Printre aceste măsuri se regăsesc: accelerarea dezvoltării de tratamente, vaccinuri și metode de diagnostic, combaterea știrilor false, abordarea situației de către autorități într-o manieră solidară și cooperantă.

Cu toate că majoritatea cazurilor de infecție sunt în China, virusul se răspândește rapid, în Europa înregistrându-se 25 de cazuri la momentul actual. Pentru a împiedica această răspândire la nivel European și pentru a facilita procesul de tratare, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a propus un model de management al persoanelor intrate în contact cu virusul.

Contactul direct sau metoda de expunere care prezintă cel mai înalt risc de infecție se întâlnește în următoarele cazuri:

  • Persoană care locuiește în același spațiu cu cineva infectat;
  • Persoană care s-a aflat în proximitatea cuiva infectat sau care interacționează direct cu acesta;
  • Personalul medical care se ocupă cu tratarea cazurilor de infecție;
  • Personalul din laboratoarele care se ocupă cu studiul specimenelor 2019-nCoV;
  • Persoanele care se află la bordul unei aeronave în care există cineva infectat cu coronavirusul Wuhan.
  • Contactul ocazional sau metoda de expunere care prezintă un risc scăzut de infecție se întâlnește în cazul persoanelor care se află în zone în care se bănuiește că există cazuri de 2019-nCoV.

Imediat după ce un caz de infectare este confirmat, trebuie identificat și clasificat modul prin care persoana respectivă a intrat în contact cu virusul. În funcție de tipul expunerii și de gravitatea acesteia:

  • Persoana va fi monitorizată individual – dacă este vorba despre o expunere de risc scăzut;
  • Persoana va fi monitorizată de cadre medicale – dacă este vorba despre o expunere de risc înalt. Mai mult decât atât, cel vizat va trebui să evite călătoriile și interacțiunile sociale.

Monitorizarea se va face pentru cel puțin 14 zile de la ultimul contact cu un individ infectat.

Dacă persoana urmărită prezintă febră sau manifestări respiratorii în această perioadă atunci aceasta va trebui să se izoleze și să apeleze de urgență la personalul medical autorizat. Ulterior vor fi realizate teste de laborator pentru a confirma prezența virusului în organism.

Pentru evitarea infectării, Organizația Mondială a Sănătății a propus luarea unor metode de precauție simple, aplicabile în cazul majorității infecțiilor virale:

  • Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde;
  • Svitarea contactului neprotejat cu persoane infectate;
  • Prepararea corespunzătoare a alimentelor de proveniență animală;
  • Acoperirea gurii și a nasului în cazul manifestărilor respiratorii (tuse, strănut).

Sursa: raportuldegarda.ro

Citește și:

– Pactul ecologic european

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615.

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal