Condiţii de intrare şi regim de şedere

Între România şi Malaysia există un regim de scutire reciprocă de vize în cazul cetăţenilor proprii, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, în scopuri nelucrative.

Orice şedere mai lungă de 90 de zile, indiferent de scopul ei (căsătorie, studii, muncă, vizită, turism), presupune obţinerea, în prealabil, a unei vize de lungă şedere. Aceasta poate fi obţinută la o misiune diplomatică malaysiană din străinătate.

La punctele de frontieră malaysiene se aplică cetăţenilor români o viză (nenominală), sub forma unei ştampile în paşaport, prin care se acorda dreptul de şedere în Malaysia pentru o perioadă de 90 de zile, conform acordului dintre cele două state. Cu toate acestea, se recomandă cetăţenilor români să verifice, la punctul de frontieră, dacă ştampila malaysiană prevede într-adevăr dreptul lor de şedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, întrucât unii funcţionari locali pot reduce această perioadă legal admisă.

În acelaşi timp, se recomandă în mod deosebit cetăţenilor români, care doresc să beneficieze de toată durata vizei, să calculeze cu atenţie data la care trebuie să părăsească Malaysia, deoarece ştampila din paşaport prevede 90 de zile de la data intrării în ţară, fără însă a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autorităţile malaysiene sunt extrem de stricte în privinţa încadrării în termenele indicate. Depăşirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sancţionată cu expulzarea din Malaysia sau chiar cu detenţie, urmată de expulzare. Măsura este determinată de existenţa unui număr de cetăţeni străini, fără forme legale, care muncesc în Malaysia.

Cetăţenii români ale căror documente au fost furate/pierdute/distruse trebuie să depună o plângere la poliţia regală malaysiană. În baza acestei plângeri, după obţinerea documentului de călătorie românesc (titlu de călătorie/paşaport simplu temporar) au obligaţia să se prezinte la Departamentul Imigrări pentru obţinerea unei ştampile de plecare (Special Pass) valabilă 30 zile, în valoare de 100 RM (circa 35 USD).

Cetăţenii români care deţin paşapoarte temporare nu beneficiază de cele 90 de zile cu intrări multiple prevăzute pentru scurtă şedere. Pentru a evita apariţia unor situaţii în care companiile aeriene să refuze îmbarcarea sau poliţia de frontieră să nu acorde viza de intrare pe teritoriul malaezian, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului temporar în acest stat.

Pentru mai multe informaţii vă puteţi adresa Ambasadei Malaysia din România: str. Drobeta nr. 11, sector 2, telefon: (0040-21) 211.38.01; 211.38.02, fax: (0040-21) 210.02.70, e-mail: mwbucharest@itcnet.ro.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Guvernul malaysian duce o politică de maximă vigilenţă şi intransigenţă faţă de fenomenul terorist, care este însă o realitate prezentă în toată Asia de sud-est.

Sugerăm evitarea călătoriilor neesențiale pe toate insulele de pe coasta Sabahului de est, între Kudat și Tawau, inclusiv (dar fără a se limita la) Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Litigan, Sipadan și Mataking.

Atacurile teroriste sunt posibile în Malaysia. Atacurile s-ar putea petrece oriunde, inclusiv în locurile vizitate de străini. Fiți vigilenți, monitorizați mass-media locală și urmați sfatul autorităților locale.

În luna mai 2017, autoritățile din Filipine au emis o serie de atenționări, potrivit cărora grupul terorist Abu Sayyaf intenționează să recurgă la răpiri de persoane în Marea Sulu, inclusiv în jurul insulelor din arhipelagul Sulu (Filipine) și în largul insulelor, pe coasta de est a Sabah (Malaysia). Toate navele care navighează în acest areal ar putea fi vizate. Sugerăm să evaluați cu atenție unde veți călători și să fiți deosebit de vigilenți în această zonă.

Cetățenii străini pot fi victime ale răpirilor și criminalității pe coasta estică a Sabahului, îndeosebi în insulele apropiate a arhipelagului Sulu din sudul Filipinelor. A existat o creștere a numărului de răpiri de către grupurile care operează în sudul Filipinelor, unele dintre acestea având posibilitatea de a efectua răpiri pe coasta estică a Sabah. Companiile comerciale maritime au fost sfătuite să adopte o vigilență sporită atunci când navighează în mările Sulu și Celebes. Majoritatea incidentelor maritime apar în Marea Sulu, în zona dintre Sabah (Malaezia) și Mindanao, Insulele Sulu și Palawan (Filipine). Acordul de cooperare regională privind combaterea pirateriei și a jafurilor armate împotriva navelor din Asia (ReCAAP) recomandă tuturor navelor să redirecționeze din zonă, acolo unde este posibil.

Atenție sporită trebuie manifestată în orașul Sandakan și de-a lungul zonei de coastă la sud de Tawau, în și în jurul Lahad Datu și Semporna. În mai 2015, doi cetățeni malaysieni au fost răpiți în Sandakan, unul dintre aceștia fiind ulterior ucis.

Puteți contacta serviciile de urgență apelând 999 (poliție și ambulanță) sau 994 (incendiu).

Apelează rapid numerele de urgență din Malaysia!

Autorităţile malaeziene emit asigurări constant cu privire la faptul că zona este sigură pentru turism. Cu toate acestea, se recomandă ca excursiile pe mare către insulele îndepărtate de coastă să se facă numai după consultarea agenţiilor de turism, cu înscrierea nominală pe listele acestora şi folosind numai ambarcaţiuni puse la dispoziţie de firmele de transport oficiale, care operează sub protecţia forţelor de securitate malaeziene, evitându-se improvizaţiile oferite de persoane locale.

Persoanele care doresc să călătorească din Malaysia în sudul Thailandei sunt avertizate să fie vigilente, deoarece de-a lungul timpului au avut loc incidente teroriste în provinciile thailandeze Pattani, Yala, Narathiwat şi Songkhla, aflate la frontiera cu Malaysia. În zonă s-a înregistrat un număr ridicat de victime, unele executate la întâmplare de către membrii grupărilor separatist-fundamentaliste, care vizează în special obiectivele turistice: hoteluri, baruri, magazine, pieţe, infrastructura rutieră. Autorităţile malaysiene recomandă evitarea călătoriilor în zona din vecinătatea Thailandei, dacă acestea nu sunt neapărat necesare.

Siguranţă şi criminalitate

Fiind o destinaţie turistică majoră în Asia de sud-est, Malaysia este vizitată anual de aproximativ 27 milioane de turişti din toată lumea. Climatul general în ţară este unul de siguranţă pentru turiştii străini care nu-şi asumă riscuri, dar, cu toate acestea, o parte din formele de infracţionalitate înregistrate este legată tocmai de afluxul turistic.

Malaysia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului și consumului de droguri.Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri.

Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.

Cele mai frecvente infractiuni sunt furtul de paşapoarte, genţi sau obiecte aflate în autoturisme, clonarea cărţilor de credit, loteriile frauduloase prin internet.

Fiți foarte atenți la motocliști, puteți fi atacați și jefuiți.

Malaezia este o țară multiculturală, majoritar musulmană. În anul 2018, Ramadanul va avea loc în perioada 15 mai – 14 iunie.

În regiunea Sabah, la 5 iunie 2015, a avut loc un cutremur de magnitudine 6,0, pe Muntele Kinabalu, Sabah.

În ultimii ani s-a constatat o creștere a fenomenului ceții – cauzate de incendiile forestiere în Indonezia- fenomen meteorologic care poate provoca întreruperi în călătoriile locale, călătoriile aeriene regionale și în programul școlilor guvernamentale și private.

Recomandări generale pentru turiști:

  • Să evite manifestaţiile cu caracter politic;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să aibă, în permanenţă, asupra lor copia actului de identitate, preferabil copia paşaportului turistic;
  • Să aibă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să nu se implice în traficul de droguri! Statul Malaysia are o politică extrem de dură în această privinţă. Conform legislaţiei locale, persoanele implicate în traficul de droguri sunt condamnate la pedeapsa capitală. De asemenea, deţinătorii de droguri sau de stimulente amfetaminice primesc condamnări la închisoare pe termen lung şi pedepse corporale. În caz de suspiciune, la intrarea în ţară, călătorii pot fi supuşi unor controale amănunțite, inclusiv prin prelevarea de probe biologice. Dacă acestea se dovedesc pozitive, turiştii pot fi internaţi în clinici de dezintoxicare sau expulzaţi, cu interdicţia de a nu mai intra în Malaysia ;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Kuala Lumpur.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă al poliţiei: 999.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege. Pentru infracţiuni de o gravitate redusă, tribunalul poate decide, înainte de judecarea inculpatului, eliberarea sa pe cauţiune şi cuantumul acesteia. Decizia este strict la discreţia judecătorului. La cerere, inculpaţii pot fi vizitaţi în detenţie de reprezentanţi ai ambasadei.

Malaysia este o ţară predominant musulmană, dar legislația nu impune un cod vestimentar strict nici conaţionalilor săi, nici vizitatorilor de alte religii. Cu toate acestea, se recomandă o ţinută vestimentară decentă în toate situaţiile, mai cu seamă la vizitarea unor muzee şi moschei. Anumite detalii vestimentare, care nu trezesc reacţii în alte ţări, pot fi percepute de o parte a publicului local drept provocatoare şi transmite impresii greşite, având drept rezultat replici sau atitudini dispreţuitoare.

Pe plajele malaysiene costumul de baie complet este obligatoriu.

Sistemul medical

Deşi călătoriile în Malaysia sunt în general sigure şi nu pun probleme deosebite turiştilor care evită situaţiile de risc, se recomandă totuşi încheierea unei asigurări medicale şi de călătorie înainte de plecarea din ţară. În Malaysia sunt acceptate asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Spitalele private malaysiene oferă tratamente de calitate şi au dotări tehnice moderne, dar preţurile serviciilor medicale sunt ridicate.

Nu există obligativitatea vaccinării la intrarea în Malaysia împotriva niciunei boli. Turiştilor care vin în această ţară li se recomandă totuşi să consulte un medic înainte de a călători, în legătură cu posibila imunizare împotriva unor boli tropicale. Sunt relativ răspândite tuberculoza şi hepatitele A şi B, precum şi febra dengue.

În cazul în care au nevoie de asistenţă medicală sau stomatologică de urgenţă, turiştii români sunt sfătuiţi să se adreseze în primul rând recepţiei hotelului unde sunt cazaţi, care poate contacta serviciul de ambulanţă sau îi poate îndruma spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

În această țară se înregistrează un număr ridicat de cazuri de Febră Dengue, soldate cu decese, în special în statele Selangor şi Johor. Au existat de asemenea cazuri de transmitere a virusului Zika.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

În Malaysia, circulaţia se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

  • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie pentru locurile din faţă.

  • Starea generală a drumurilor

În ultimele două decenii, s-au făcut mari investiţii în infrastructura rutieră, care se prezintă la un nivel ridicat. Toate autostrăzile sunt bine amenajate şi întreţinute, având zone de servicii (spații amenajate cu staţii de alimentare, bufete, restaurante, magazine şi grupuri sanitare) la fiecare 30-40 km.

Autostrăzile sunt cu taxă. Drumurile naţionale şi alte şosele se prezintă în general în stare bună, carosabilul fiind reparat şi refăcut periodic.

  • Limita de viteză

Limita de viteză pe autostradă este de110 km/oră dar, pe anumite segmente marcate cu claritate, ea poate fi redusă până la 80-90 km/oră.

  • Parcarea

Parcările în oraşe sunt bine reglementate, indicate şi clar trasate pe carosabil. Bordurile înalte nu permit parcarea cu două roţi pe trotuar. Există parcări la nivelul solului sau supraetajate în toate hotelurile, complexurile comerciale sau în apropierea punctelor de interes turistic. De-a lungul trotuarelor sunt trasate dungi galbene, care interzic parcarea în timpul zilei. Vehiculele parcate în locuri interzise sunt tractate pe cheltuiala conducătorului auto.În intersecţiile nemarcate şi la sensurile giratorii se aplică prioritatea de dreapta. Limita admisă de alcoolemie este 0,08 0/00.

În cazul producerii unui accident uşor de circulaţie, maşina trebuie trasă la marginea drumului, pentru a se evita producerea altor accidente şi aşteptată sosirea poliţiei rutiere, care în general este promptă şi eficientă.

  • Permisul de conducere

Deşi în privinţa recunoaşterii reciproce a permiselor de conducere nu există un acord bilateral, se poate utiliza permisul de conducere românesc în Malaysia pentru o perioadă de 90 de zile. Pentru cei care stau mai mult de 90 de zile în Malaysia, se recomandă contactarea autorităţii în domeniul transportului rutier pentru obţinerea unui permis de conducere malaysian sau a unui permis de conducere internaţional (ce poate fi reînnoit anual).

 

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate majoritatea cărţilor de credit cu circulaţie internaţională (Visa, MasterCard, Diners, American Express). Totuşi, pentru siguranţă, turiştii români pot consulta banca emitentă pentru a verifica dacă un alt tip de carte de credit, pe care îl deţin, este acceptat sau nu în Malaysia.

Reglementări vamale

La intrarea în Malaysia, orice bagaj poate fi inspectat în totalitate de către funcţionarii vamali. Călătorii care intră sau ies din Malaysia trebuie să declare produsele taxabile sau interzise aflate în posesia lor sau în bagaje.

Bunurile care sunt exceptate de la plata taxelor vamale pentru călătorii care intră în Malaysia pe alte căi decât cea aeriană:

– Vin, băuturi alcoolice, bere si lichior cu malț care nu depășesc 1 litru în total;

– Îmbrăcăminte nouă care nu depășește 3 piese;

– Încălțăminte nouă care nu depășește 1 pereche;

– Preparate alimentare cu o valoare totală care nu depășește 150 RM;

– Aparate noi portabile, electrice sau cu baterii, pentru îngrijirea și igiena personală, care nu depășesc 1 unitate pentru fiecare;

– Toate bunurile, altele decât cele menționate mai sus (cu excepția anvelopelor/tubes, țigărilor, produselor din tutun, pipe pentru fumat (inclusiv boluri pentru pipe), țigări electronice/dispozitive similare de vaporizare electrice, preparate de tipul celor utilizate pentru fumat prin țigară electronică și dispozitive electrice cu vapori sub formă de lichid sau gel care nu conține nicotină) până la o valoare totală care nu depășește 500 RM.

Bunurile care sunt exceptate de la plata taxelor vamale pentru călătorii care intră în Malaysia pe cale aeriană:

– Vin, băuturi spirtoase, bere sau lichior de malț care nu depășesc 1 litru în total;

– Îmbrăcăminte nouă care nu depășește 3 piese;

– Încălțăminte nouă care nu depășește 1 pereche;

– Preparate alimentare cu o valoare totală care nu depășește 150RM;

– Aparate noi, portabile, electrice sau cu baterii, pentru îngrijirea și igiena personală, care nu depășesc 1 unitate fiecare;

– Toate bunurile, altele decât cele menționate mai sus (cu excepția anvelopelor/tubes, țigărilor, produselor din tutun, pipe pentru fumat (inclusiv boluri pentru pipe), țigări electronice/dispozitive similare de vaporizare electrice, preparate de tipul celor utilizate pentru fumat prin țigară electronică și dispozitivele electrice cu vapori sub formă de lichid sau gel care nu conține nicotină) până la o valoare totală care nu depășește 1000 RM.

Produsele taxabile sau a căror introducere în Malaysia este restricţionată sunt următoarele:

  • toate produsele electrice au nevoie de permis de import;
  • toate produsele mai noi de 6 luni sunt taxabile (se recomandă păstrarea facturilor de cumpărare pentru a putea fi prezentate la cerere);
  • videocasete şi filme profesioniste (trebuie vizionate de Film Censorship Board) pe cheltuiala deţinătorului;
  • obiecte din metale preţioase;
  • plantele au nevoie de Certificat Fitosanitar eliberat de Ministerul Agriculturii;
  • computerele nu se taxează, dar numărul lor este limitat la 3 bucăţi de familie, având nevoie de licenţă de import-nu pot fi vândute în interval de un an de la introducerea în Malaysia;
  • băuturile alcoolice şi ţigările sunt supuse unor taxe ridicate de import.
  • țigările, produsele de tutun, țigările electronice și ne-electronice (inclusiv cele cu vapori și lichid/gel care nu conțin nicotină) aduse în Malaysia se declară la sosire și se supun taxelor vamale la Customs Counter.

Următoarele produse sunt interzise la introducerea în ţară (conform informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile vamale malaysiene): arme de foc, alte arme, artificii, explozibili, muniţie, cuţite; narcotice şi droguri (infractorii sunt pedepsiţi prin pedeapsa cu moartea); alimente, indiferent de natura lor; materiale pornografice sau cu caracter politic subversiv (cărţi, videocasete, filme); lingouri de aur; aparate de telefon şi fax (este necesară licenţă de import); aparate de radio cu unde scurte; publicaţii cu caracter comunist; orice produs de provenienţă din Israel.

La intrarea şi ieşirea din Malaysia, călătorii pot avea asupra lor o sumă în moneda naţională malaysiană (ringgit) care să nu depăşească 1.000 RM/persoană. Pentru sume mai mari trebuie obținută în prealabil aprobarea scrisă de la Bank Negara Malaysia. Nu există restricţii în privinţa altor valute (în numerar sau cecuri de călătorie) la intrarea sau ieșirea din Malaysia, dar sumele trebuie declarate dacă depășesc echivalentul a 10.000 USD/persoană. Sancţiunile pentru nerespectare pot ajunge la o amendă de până la 3 milioane RM sau până la 5 ani închisoare. Detalii suplimentare pot fi consultate pe site-ul Royal Malaysian Customs Department.

Informații suplimentare pot fi consultate pe site-ul http://www.customs.gov.my/en/pages/main.aspx

Regimul medicamentelor

Nu există limitări cantitative la introducerea unor medicamente în Malaysia, dar cele de tip amfetaminic sunt asimilate cu drogurile, iar deţinerea de droguri antrenează pedepse severe, mergând până la pedeapsa capitală.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Malaysia numai după obţinerea unei autorizaţii de import, înainte de intrarea în ţară. Este necesar un certificat de sănătate, eliberat în interval de maximum 7 zile înainte de data zborului, care să ateste că animalul provine dintr-o ţară fără pericol de rabie. Dovada de vaccinare trebuie să ateste că animalului i s-au administrat toate vaccinurile necesare într-un interval de 30-180 de zile înainte de data zborului. Documentele medicale însoţitoare trebuie să menţioneze rasa, vârsta, culoarea şi numele animalului, numele proprietarului şi detaliile zborului. Persoanele care călătoresc cu animale de companie trebuie să anunţe aeroportul cu minimum o săptămână înainte de data sosirii în Malaysia, pentru a rezerva spaţiu de carantină. Animalele petrec obligatoriu o lună în carantină, dar pot fi eliberate după două săptămâni, urmând să efectueze restul perioadei de carantină la domiciliul proprietarului.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal