Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului. Siguranţa jucăriilor este o prioritate cheie şi pentru a asigura cea mai bună experienţă pentru copiii noştri în perioada de vacanţă, consumatorii ar trebui să ţină seama de următoarea listă de SFATURI atunci când selecteaza o jucărie:

Asiguraţi-vă că cititi toate etichetele de pe jucării. Fiţi conştienţi de recomandări –  de vârstă şi de siguranţă – luati-le în serios! Nu cumpărati jucării care NU au marcajul CE pe jucărie sau pe ambalajul acestuia. Deşi marcajul CE nu este destinate ca orientare a consumatorilor, acesta este un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerinţele relevante şi de siguranţă aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume.

Alegeti jucarii potrivite pentru varsta copilului, abilităţile şi nivelul de calificare. Jucăriile care nu sunt destinate unui  grup specific  de vârstă poate prezenta riscuri pentru siguranţă. Asiguraţi-vă că cititi şi urmaţi recomandarea de vârstă – În special simbolul 0-3 iar cuvintele ‘nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni’ însoţit de o indicaţie de pericol. Acest simbol insotit de aceasta formulare este un avertisment şi nu o recomandare.

Nu da jucării cu piese mici pentru copii sub vârsta de 3 ani, ca acesti copii au tendinta de le baga în gura şi aceste piese de mici dimensiuni prezintă un pericol de sufocare. Asiguraţi-vă că la jucariile de plus ochii, nasul şi alte părţi mici sunt bine securizate.

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de asamblare pentru jucării şi utilizarea corectă. Păstraţi instrucţiunile şi informaţiile care sunt ambalate cu jucăria într-un loc sigur.

Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cu reputaţie şi pieţe de desfacere online. Comercianţii cu amănuntul cu reputatie au grijă de produsele care le vând şi vor accepta, de obicei, schimbul produsului. Comercianţi obisnuiti, cu toate acestea, tind să ignore cerinţele relevante de sănătate şi siguranţă şi pot vinde  chiar jucării contrafăcute. O atenţie deosebită trebuie acordată la jucării achiziţionate online, jucarii acordate copiilor sub formă de cadouri si jucarii achiziţionate la mâna a doua.

Supravegheaţi copiii cand se joacă – asiguraţi-vă că toate jucăriile cu care se joaca sunt conform destinaţiei şi sunt potrivite pentru varsta şi abilităţile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi scutere, role şi biciclete – căşti de protecţie şi siguranţă ar trebui să fie purtate întotdeauna.

Examinează periodic jucăriile pentru rupere sau uzură care ar putea cauza riscul de accidentare sau de altă natură pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate imediat.

Asigurati-va ca orice alte jucării destinate copiilor mai mari sunt ţinute bine la îndemâna copiilor sub 36 de luni, deoarece acestea pot conţine piese de mici dimensiuni.

Scoateţi şi aruncaţi (reciclati-le daca este posibil) toate ambalajele, inclusiv pungi de plastic, carton, hârtie şi plastic (dar întotdeauna pastrati instrucţiunile!). Asiguraţi-vă că copiii mici sa nu se joace cu ambalajul de plastic deoarece ar putea exista un risc de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, de a recicla bateriile în condiţii de siguranţă.

Învăţaţi-vă copiii să-şi lase jucăriile in locuri special amenajate pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scari sau pe podea, în zonele aglomerate ale casei.

Spuneti întotdeauna producătorului şi autorităţilor publice, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiti o problemă de siguranţă, cu o jucărie. Nu ezitaţi să consultaţi site-ul sistemului de alertă rapidă al UE's (RAPEX) http://ec.europa.eu/rapex.

Acesta oferă detalii de produse periculoase retrase de pe piaţă în ţara dumneavoastră, inclusiv jucării.

Amintiţi-vă aceste sfaturi care se aplică pe tot parcursul anului şi nu numai in momentul Crăciunului!

SURSA: ANEC 

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal