Impozitare echitabilă – UE actualizează lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

Miniștrii de finanțe din statele membre ale UE au actualizat ieri, 18 februarie, lista UE a jurisdicțiilor fiscale necooperante. Patru țări sau teritorii – Insulele Cayman, Palau, Panama și Seychelles – au fost adăugate pe lista jurisdicțiilor fiscale necooperante, deoarece nu s-au conformat standardelelor impuse în termenul stabilit.
Acestea se alătură celor opt jurisdicții – Samoa Americană, Fiji, Guam, Samoa, Oman, Trinidad și Tobago, Vanuatu și Insulele Virgine Americane – care se aflau deja pe listă și care rămân în continuare neconforme. În schimb, peste jumătate dintre țările care au făcut obiectul exercițiului de listare din 2019 au fost eliminate complet de pe listă, deoarece respectă în prezent toate standardele de bună guvernanță fiscală.

În cadrul procesului de listare al UE, jurisdicțiile sunt evaluate în funcție de trei criterii principale – transparența fiscală, impozitarea echitabilă și activitatea economică reală. Jurisdicțiile care nu îndeplinesc oricare dintre aceste criterii sunt invitate să-și asume angajamentul de a remedia deficiențele într-un termen stabilit.

Etapele următoare

Până la următoarea actualizare a listei UE, care va avea loc în octombrie 2020, Comisia și statele membre vor continua dialogul cu jurisdicțiile aflate pe listă și cu cele enumerate în anexa II (jurisdicții cu angajamente în curs). O altă prioritate este monitorizarea țărilor care au fost eliminate de pe aceste liste, pentru a se asigura faptul că acestea pun în practică buna guvernanță fiscală. Lista UE rămâne un proces dinamic, care va continua să se dezvolte în următorii ani pentru a ține pasul cu evoluțiile internaționale.

Context

Dialogul și activitățile de comunicare reprezintă o parte centrală a exercițiului de listare al UE. Comisia oferă un sprijin considerabil țărilor terțe în scopul consolidării combaterii abuzurilor fiscale, acordând totodată asistență tehnică celor care au nevoie. Acest lucru este deosebit de benefic pentru țările în curs de dezvoltare, care sunt afectate în mod disproporționat de abuzurile fiscale și de fluxurile financiare ilicite de la nivel mondial. În acest context, exercițiul de listare al UE contribuie la realizarea țintelor centrale ale obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dintre cele 40 de jurisdicții care au fost evaluate de la ultima actualizare majoră a listei UE, în martie 2019, și până în prezent, aproximativ douăsprezece au îndeplinit cerințele și au fost complet eliminate de pe listă. Acest lucru reprezintă dovada faptului că procesul de listare al UE poate conduce la rezultate pozitive.

În ceea ce privește consecințele, pe lângă faptul că includerea în listă le prejudiciază reputația, jurisdicțiile respective fac obiectul unor măsuri de protecție atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre. La nivelul UE, este vorba despre distribuirea fondurilor UE. La nivel național, statele membre ar trebui să aplice, la rândul lor, contramăsuri, conform unei abordări coordonate, stabilite de comun acord.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Tot ce trebuie să știți despre creditul ipotecar

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615.

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal