Imbracamintea si incaltamintea folosite au fost verificate de comisarii ANPC

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons informeaza ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat in perioada 11-15 martie 2013 o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea articolelor de imbracaminte si a articolelor textile purtate sau uzate.

Date sintetice

• Au fost verificati 728 operatori economici.
• Valoarea totala controlata a fost de 4.037.317  lei.
• La 555 operatori economici din cei 728 controlati, reprezentand  76,23 %, s-au depistat abateri de la prevederile legale (introducerea, comercializarea, distribuirea gratuita a imbracamintei si incaltamintei uzate, publicitatea pentru acestea si informarea consumatorilor).
• Valoarea totala a produselor cu abateri a fost de 1.035.220 lei.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate

• s-au aplicat 677 sanctiuni, dintre care 307 amenzi contraventionale si 370 avertismente.
• valoarea totala a amenzilor aplicate s-a ridicat la 690.750  lei.
• S-au dispus 168 de masuri  de oprire tempora de la comercializare pentru imbracaminte si articole textile uzate, in valoare de 756.544 lei si 7 masuri de oprire definitiva, pentru imbrcaminte si articole textile uzate, in valoare de 4.236 lei.

Bogdan Cristian Nica, Presedintele ANPC : “Sfatuiesc clientii unor astfel de magazine sa studieze  cu mare atentie articolele de imbracaminte si incaltaminte  pentru a evita ca acestea sa fie deteriorate, murdare sau patate. Consumatorii trebuie sa se asigure ca obiectele cumparate au fost supuse operatiunilor de curatare si dezinfectare si ca exista si o certificare in acest sens.`

Deficiente constatate :

1. Respectarea cerintelor de introducere pe piata, comercializare si distribuire gratuita (se poate face numai daca acestea au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate in domeniu si sunt insotite de un document, distinct pentru fiecare lot, care certifica efectuarea operatiunilor.
Documentul de certificare trebuie sa contina urmatoarele date:
• numele/denumirea si adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie;
• tipul operatiunilor prevazute mai sus si data efectuarii acestora; denumirea comerciala a produselor biocide utilizate la operatiunile efectuate

La 50 de operatori economici, din judetele Alba (5), Arad (1), Bihor (2), Bistrita – Nasaud (2), Brasov (4), Buzau (2), Galati (1), Harghita (4), Maramures (4), Mehedinti (1), Neamt (15), Prahova (2), Teleorman (2), Vaslui (4) si Vrancea (1), reprezentand 6,86 % din totalul controlat.
S-au gasit la comercializare textile uzate care nu au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie si nu erau insotite de documentul de certificare a operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie efectuate sau la care documentul nu continea toate datele prevazute.
– jud. Alba: nu se specifica denumirea comerciala a produselor biocide utilizate pentru fiecare operatiune;
–  jud. Arad: nu exista o evidenta a operatiunilor de dezinfectie si dezinsectie facute;
– jud. Harghita: toti  operatorii economici comercializau textile uzate insotite de documente de certificare  incomplete;
 – jud. Prahova: operator economic care a prezentat un `certificat de fumigatie`, dar acestea nu continea datele societatii care a efectuat operatiunile, data si denumirea comerciala a produsului utilizat;
 – jud. Teleorman: documentul de certificare prezentat nu continea data efectuarii operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie.

2. Respectarea obligativitatii de realizare a sortarii lunare (operatorii economici sunt obligati sa realizeze sortarea lunara a acestora in functie de gradul de uzura; numai articolele de imbracaminte si textile purtate sau uzate care sunt retinute in urma sortarii mai pot fi comercializate sau distribuite gratuit.

119 operatori economici din judetele Alba (24), Arad (2), Bihor (5), Brasov (1), Braila (6), Cluj (4), Constanta (1), Dambovita (1), Galati (2), Giurgiu (1), Harghita (6), Ialomita (2), Iasi (1), Maramures (5), Mehedinti (6), Neamt (20), Satu Mare (3),  Salaj (2),  Sibiu (2),  Suceava (1), Teleorman (6), Timis (3), Vaslui (7), Valcea (3) si Vrancea (5), reprezentand 16,34 % din totalul controlat, comercializau articole de imbracaminte purtata sau uzata si articole textile purtate sau uzate, fara sa efectueze sortarea lunara a acestora, in functie de gradul de uzura.

3. Respectarea obligativitatii de a tine evidenta lunara (evidenta lunara a intrarilor si iesirilor de astfel de obiecte).
 
58 operatori economici din judetele Alba (1), Arad (1), Arges (1), Bihor (4), Botosani (3), Braila (3), Galati (2), Harghita (2), Hunedoara (1), Iasi (1), Maramures (5), Mures (4), Neamt (15), Prahova (1), Satu Mare (1), Teleorman (3), Vaslui (5),  Valcea (1), Vrancea (1) si Bucuresti (3),  reprezentand 7,96 % din totalul controlat, comercializau articole de imbracaminte purtata sau uzata si articole textile purtate sau uzate, fara sa tina evidenta lunara a intrarilor si iesirilor acestora.

4. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor
Trebuie sa se indice in mod clar si neechivoc data la care inceteaza oferta sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil si data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice, daca oferta speciala nu a inceput inca.

S-au constatat abateri privind desfasurarea promotiilor la 62 de operatori economici, din judetele Alba (3), Arges (9), Bacau (2), Bistrita (2),  Brasov (4), Braila (2), Buzau (4), Covasna (3), Galati (1), Harghita (3), Mehedinti (4), Mures (6), Neamt (4), Sibiu (7),  Suceava (2), Teleorman (2), Vrancea (5) si Bucuresti (1),  reprezentand  8,51 % din totalul operatorilor controlati.

Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneza articole de imbracaminte si articole textile purtate sau uzate:

• sa nu achizitioneze decat din magazine specializate in acest unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala) de care vor avea  nevoie in caz de reclamatie;
• sa faca alegerea cu mare atentie astfel incat articolele de imbracaminte trebuie sa fie examinate cu minutiozitate pentru a evita ca acestea sa fie degradate (rupte, murdare, patate);
• dupa ce s-au asigurat ca sunt in buna stare, consumatorii trebuie sa se asigure ca acestea au fost supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie si exista si o certificare in acest sens;
• documentul de certificare a operatiunilor mentionate mai sus trebuie sa contina:
    – numele/denumirea si adresa/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operatiunile   de curatare, dezinfectie si dezinsectie;
    – tipul operatiunilor efectuate si data efectuarii acestora;
    – denumirea comerciala a produselor biocide utilizate la operatiuni.
• daca nu sunt insotite de documentul certificator, exista riscul potential de a contacta diverse infectii si/sau micoze.

InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Sursa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal