Ați decis să alegeți un iluminat nou. Sosind la magazin, știți deja, că vechiul bec incandescent nu se mai vinde. Din cauza consumului ridicat de energie electrică, el a fost înlocuit. Aveți la dispoziție, însă, o gamă largă de opțiuni.

Becurile cu noile tehnologii consumă mai puțină energie decât becurile incandescente, producând totuși aceeași cantitate de lumină. De asemenea, noile becuri sunt dezvoltate pentru utilizare în corpurile de iluminat existente.

Cum ne alegem becul potrivit?

Ambalajul unui bec oferă o serie de informații utile. Exemplu:

Pentru a alege becul potrivit, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

  1. Tipul de soclu (dulie)

Alege tipul de soclu corespunzător corpului de iluminat. Puteți găsi mai multe informații pe ambalaj sau în manualul de utilizare al corpului de iluminat.

  1. Tensiunea de alimentare – În funcție de corpul de iluminat în care le montați, becurile au tensiuni de alimentare diferite:
  • 220-240Vac, curent alternativ;
  • 12Vdc sau 24Vdc, curent continuu.
  1. Forma becului

Forma și dimensiunile becului trebuie alese în funcție de corpul dvs. de iluminat.

  1. Puterea echivalenta (Watt prescurtat W) – IIn Watt măsurăm puterea consumată de un bec. Noile tehnologii au o putere consumată mai mică și implicit, un consum redus de energie electrică.

Exemplu marcaj putere consumată:

Putere consumată bec nou / Putere consumată bec incandescent

  1. Fluxul luminos (lumen, prescurtat lm) – Reprezintă cantitatea de lumină produsă de becul respectiv. La cumpărarea de becuri noi, trebuie sa ții cont de fluxul luminos echivalent, deoarece noile tehnologii au întotdeauna un consum mai mic.

Concluzia: alege lumeni, nu watti!

Un bec este cu atât mai economic și mai eficient cu cât raportul lm/W este mai mare.

  1. Durata de viata a becului (ore sau ani) – Becurile incandescente au o durată de viață de 1000 ore sau 1 an. Becurile economice sau cu LED au durata de viață mult mai mare, care trebuie să fie obligatoriu marcată pe ambalaj. Durata de viață se calculează pe baza unei utilizări medii de 3 ore/zi, cu un număr de cel puţin 650 cicluri de pornire/oprire.

Exemplu marcaj durată de viață:

Exemplu marcaj numar de cicluri pornire/oprire:

  1. Timpul de aprindere – În funcție de tip, becul ajunge la lumina maximă după un anumit interval de timp. Becurile cu halogen sau LED au aprindere instantanee:
  1. Temperatura de culoare – 2700 K (alb cald, warm white) până la 6500 K (alb rece, cool white). Becul cu incandescență sau halogen emite o lumină caldă (warm white, 2700K).

  1. Redarea culorilor – Modul în care culorile sunt redate prin intermediul iluminatului este diferit de la bec la bec, pe o scara de la 0 la 100. Dacă aveți nevoie de o redare foarte bună a culorilor în casă sau în orice activitate pe care o desfășurați, vă sunt recomandate becurile cu un indice de redare a culorilor Ra de peste 80.

  1. Nu toate becurile permit reglarea fluxului luminos, care scade sau crește lumina becului. Atenție la marcajele de pe ambalajele becurilor::
  • Permite reglarea fluxului luminos;
  • NU permite reglarea fluxului luminos.
  1. Becul trebuie să aibă pe ambalaj țara de origine, numele producătorului/importatorului din Romania și adresa lui, pentru a fi identificat ușor.
  1. Colectare separată: Produsul trebuie să aibă pe ambalaj indicatorul care arată că becul ars face obiectul unei colectări separate.
  1. Eficiența energetică: Ambalajul becului trebuie să aibă eticheta cu eficiența energetică.
  1. Timbrul verde: Costul colectării, tratării și eliminării în condiții de protecție a mediului și sănătății oamenilor, trebuie evidențiat în mod separat.
  1. RoHS: Prezența opțională a marcajului RoHS, semnifică faptul că echipamentul nu conține metale grele peste limita admisă.
  1. Conține marcajul CE, care certifică fabricarea produsului în conformitate cu normele tehnice ale UE și că întrunește toate cerințele legate de sănătate, siguranță, protecția consumatorului și a mediului.

Atenție: la marcajul “China Export` nu există distanță între litere!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal