Comisia Europeana lanseaza un nou indicator privind inovarea

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Comisia Europeana lanseaza un nou indicator privind inovarea

Suedia, Germania, Irlanda și Luxemburg sunt statele membre UE care fructifică cel mai bine inovarea, potrivit unui nou indicator propus de Comisia Europeană. `Indicatorul rezultatelor inovării` măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reușesc să intre pe piață, creând locuri de muncă mai bune și sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile naționale în domeniul inovării, arată că există încă diferențe semnificative între țările din Uniune. Într‑un context internațional, UE funcționează bine în ansamblu, chiar dacă se află în continuare în urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume (MEMO/13/782).

Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: `Pentru a fi lider în economia mondială, Uniunea Europeană trebuie să transforme un număr mai mare de idei strălucite în produse și servicii de succes. Ea trebuie, de asemenea, să elimine decalajul îngrijorător existent la nivelul inovării. Indicatorul propus ne va ajuta să ne evaluăm activitatea în acest sens și să identificăm domeniile în care țările trebuie să ia măsuri.`

Noul indicator propus arată o gamă largă de rezultate ale inovării în statele membre ale UE (media UE a fost stabilită la 100 în 2010).

Țările aflate pe primele locuri la nivelul UE își datorează poziția cel puțin unuia dintre următorii factori: o economie cu un număr mare de sectoare cu grad ridicat de cunoștințe, întreprinderi inovatoare care se dezvoltă rapid, niveluri ridicate de brevetare și exporturi competitive.

Noutatea adusă de indicatorul propus este că acesta se concentrează pe rezultatele inovării. Ca atare, acesta completează tabloul de bord al Uniunii inovării (TBUI) și indicele sintetic al inovării (SII) (IP/13/270), care evaluează performanțele în materie de inovare ale statelor membre și ale UE dintr-o perspectivă mai amplă, în raport cu un set larg de 24 de indicatori ai inovării, inclusiv resursele, volumele de activitate și rezultatele.

Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazează pe patru componente care au fost alese pentru importanța lor la nivelul politicii.

  • Inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete.
  • Ocuparea forței de muncă în activități care implică un grad ridicat de cunoștințe, ca procent din totalul locurilor de muncă.
  • Competitivitatea bunurilor și a serviciilor cu grad ridicat de cunoștințe. Aceasta se bazează pe aportul produselor de tehnologie medie și înaltă la totalul balanței comerciale și pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunoștințe în totalul exporturilor de servicii.
  • Ocuparea forței de muncă în întreprinderile care se dezvoltă rapid, din sectoare inovatoare.

Comparativ cu o serie de țări din afara sa, UE în ansamblu are rezultate bune. Elveția și Japonia se detașează clar ca fiind cele mai performante, în timp ce UE se află aproximativ la același nivel cu Statele Unite în privința rezultatelor inovării.

Context

Strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii are la bază cinci indicatori principali. Unul dintre aceștia este îmbunătățirea condițiilor de cercetare și dezvoltare (R&D), cu scopul de a ridica nivelul investițiilor combinate din sectorul public și cel privat în R&D până la 3% din PIB. Pentru a completa acest indicator al intensității R&D, Consiliul European a încredințat Comisiei mandatul de a crea un singur indicator în materie de inovare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu