Realizat între 1921-1922, Arcul de Triumf este unul din cele mai cunoscute monumente ale Capitalei, fiind situat în partea nordică a orașului, în piața care îi poartă numele. Trei bulevarde se întâlnesc la intersecția cu Arcul, care a fost proiectat de Petre Antonescu, pentru a comemora victoria României în Primul Război Mondial.

Bucureștiul a avut alte 5 arcuri de triumf înaintea celui care dăinuiește și astăzi, însă niciunul dintre ele nu a rezistat. Inaugurarea din 1922 a fost grăbită, doar scheletul monumentului fiind turnat în beton armat, în timp ce basoreliefurile exterioare au fost realizate în ipsos. Din această cauză, arcul a trecut printr-o perioadă dificilă, căzând în paragină. În 1932, la presiunile jurnaliștilor acelor timpuri, și mai ales a lui Mihai Mora, care a scris un articol cu numele `O datorie imperioasă`, basoreliefurile au fost într-un final înlocuite cu unele de piatră. Tot Petre Antonescu a fost chemat pentru câteva îmbunătățiri exterioare.

În 1936, Arcul de triumf este finalizat integral și inaugurat, cu ajutorul poporului român, care contribuie cu donații la consolidarea sa. Structura finală se aseamănă cu cea a Arcului de Triumf din Paris, are 27 de metri înălțime și forma unui paralelipiped.

La instalarea comunismului, Arcul de Triumf pierde de pe lateralele sale cele 2 texte ale proclamațiilor lui Ferdinand către țară, cu ocazia intrării României în război și a încoronării de la Alba Iulia, din 1922.

Elementele arhitecturale de pe Arcul de Triumf au semnificații istorice importante pentru România. Câteva dintre acestea sunt:

-Inscripțiile centrale de pe cele 4 fațade vorbesc despre încoronarea de la Alba Iulia, victoria din Primul Război Mondial, oamenii care au făcut posibilă Unirea și eroii care au luptat pentru aceasta.

-Pe interiorul Arcului este trecută o listă a localităților în care au avut loc bătălii pe perioada Primului Război Mondial.

-Sub arc, în 2 basoreliefuri simetrice, apare Stema Regală a României.

-Există 2 medalioane, denumite `Bărbăția` și `Credința`, ambele localizate pe fațada nordică a Arcului.

Arcul de Triumf a fost consolidat și renovat între 2014 și 2016, deoarece suferise daune importante ca urmare a cutremurelor din 1940 și 1977. Tot atunci au fost refăcute cele 2 proclamații ale lui Ferdinand, care fuseseră îndepărtate în perioada comunistă. Arcul este unul din simbolurile Bucureștiului, și una din structurile reprezentative ale României.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal