Fructele și legumele congelate vs cele la conservă: care variantă e mai sănătoasă?

Pentru o digestie și un stil de viață echilibrat, un adult are nevoie de 5-13 porții de fructe și legume în fiecare zi. Desigur, cantitatea exactă variază de la o persoană la alta, în funcție de o multitudine de factori, precum sexul, vârsta, greutatea, nivelul de activitate etc. Totuși, un aspect rămâne constant pentru toată lumea. Pentru a ne menține starea de sănătate la un nivel optim, alimentația noastră trebuie să includă o varietate de fructe și legume.

Există numeroase modalități de a obține aceste porții de fructe și legume. În timp ce ideal ar fi să consumăm pe tot parcursul anului doar alimente proaspete, abia culese din grădină, în realitate acest lucru este foarte improbabil. Astfel, oamenii recurg fie la secțiunea de produse proaspete, fie la raionul de alimente congelate sau la cel de conserve. Ați fi însă surprinși să descoperiți faptul că produsele proaspete din supermarketuri și din magazinele alimentare nu sunt chiar atât de fresh sau nutritive pe cât credeați. Ulterior culegerii, fructele și legumele sunt puse într-un camion și livrate magazinelor din toate colțurile lumii, astfel încât în momentul în care ajung pe rafturi (ca să nu mai vorbim de bucătăria ta), aceste alimente au început să se degradeze din punct de vedere nutrițional de zile întregi.

Pe de altă parte, fructele și legumele congelate, respectiv cele în conserve, au o reputație negativă nemeritată, având în vedere faptul că există circumstanțe în care congelarea și chiar conservele vă pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate decât alimentele proaspete.

Atât alimentele congelate, cât și cele în conserve sunt de obicei procesate la doar câteva ore de la momentul culegerii. Acest lucru contribuie la conservarea nutrienților, motiv pentru care fructele și legumele congelate și cele la conservă pot fi adesea mai sănătoase decât cele proaspete. Un alt aspect ce merită luat în considerare este faptul că alimentele congelate și cele puse la conservă sunt culese în punctul culminant al coacerii, moment în care debordează de vitamine și minerale, în timp ce produsele fresh pe care le găsești în magazine sunt culese înainte de a se coace și de a-și dezvolta complet profilul nutrițional.

 

Alimentele la conservă

Păstrarea alimentelor în conserve este o practică care datează încă din secolul al XVIII-lea. Dat fiind că această metodă de prezervare a fructelor și a legumelor presupune un grad mai mare de procesare, valoarea nutritivă este mai scăzută decât în cazul alimentelor congelate. Procesul variază în funcție de aliment, dar implică de obicei trei pași majori care contribuie la păstrarea alimentelor pentru perioade mai lungi de timp.

Procesare– Fructele și legumele sunt decojite, feliate, tocate, decorticate, gătite, etc.

Sigilare– Alimentele procesate sunt sigilate în conserve.

Încălzire– Conservele sunt încălzite pentru a ucide bacteriile dăunătoare și pentru a preveni alterarea.

 

Alimentele congelate

Congelarea alimentelor, așa cum o cunoaștem astăzi, este un proces practicat de aproape 100 de ani și reprezintă o opțiune excelentă pentru a include mai multă culoare în dieta zilnică. Asemenea conservelor, procesul de congelare diferă în funcție de tipul de aliment, dar implică, de obicei, doi pași majori:

Opărire– Fructele și legumele sunt opărite sau fierte rapid timp de câteva minute, în apă fierbinte. Acest pas le permite alimentelor să-și păstreze valoarea nutritivă, ucide bacteriile și le împiedică să se strice.

Congelarea propriu-zisă– Imediat după opărire/fierbere, alimentele sunt congelate și depozitate în ambalaje închise ermetic.

 

Așadar, cu toate că, inițial, alimentele care urmează să fie păstrate în conserve, respectiv care urmează să fie congelate, sunt la fel de hrănitoare, procesarea face diferența. În afară de anumite fructe, cum ar fi roșiile și dovlecii, produsele la conserve tind să aibă o valoare nutritivă mai mică decât cele congelate. De asemenea, multe dintre substanțele nutritive din fructele și legumele la conservă rămân în lichid. Dacă scurgeți respectivul lichid, se pierd o mulțime de nutrienți.

Deci, ce să fie? Alimentele congelate sau cele la conservă?

Pe scurt, cu toate că atât legumele și fructele congelate, cât și cele la conservă, reprezintă o alternativă convenabilă la alimentele proaspete, astfel încât creșterea cantității de fructe și legume din dieta populației generale să fie mai facilă, multiple studii dovedesc faptul că alimentele congelate sunt mai asemănătoare celor fresh din perspectiva profilului nutrițional, deoarece procesul de congelare este asociat cu o pierdere mai limitată a nutrienților (alimentele la conservă trebuie procesate termic pentru un timp mai îndelungat pentru a preveni creșterea bacteriană). În plus, există diferențe între cele două variante și când vine vorba de conținutul de sodiu și / sau alți aditivi, cum ar fi grăsimea și zahărul.

Sursa: Coolfood

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal