FinZoom.ro lanseaza, in premiera pentru romania, DAE pentru depozite

Pentru a putea compara obiectiv ofertele de economisire ale bancilor, nu trebuie sa ne uitam doar la dobanda oferita de banci pentru banii depusi, pentru ca in multe cazuri castigul din dobanda nu acopera comisioanele platite bancii pentru acel depozit.

De aceea, portalul de comparatii produse si servicii financiare www.FinZoom.ro calculeaza DAE (Dobanda Anuala Efectiva = Dobanda Reala) pentru toate Depozitele la Termen si Conturile de Economii oferite de banci, DAE care tine cont si de taxele si comisioanele care ‘musca’ din castigul adus de dobanda oferita de acel produs de economisire.

Conceptul de DAE ca si cost total (Dobanda si Comisioane), a intrat in limbajul consumatorilor in ultimii ani datorita creditelor.

In Romania, desi nu avem ca in alte tari dobanzi negative in cazul depozitelor, putem avea DAE negativ si castig real negativ in cazul acelor depozite din care retragi la scadenta mai putini bani decat ai depus.

Ce taxe si comisioane afecteaza castigul din depozite?

In primul rand, veniturile obtinute din dobanzi se impoziteaza cu 16%, impozit retinut de catre banca si virat apoi catre stat.

In al doilea rand, pentru orice depozit este necesara deschiderea unui cont curent, purtator la randul lui de comisioane:

Si nu in ultimul rand, majoritatea celor care lichideaza depozitele, retrag banii de la ghiseul bancii, platind astfel un comision de retragere numerar la ghiseu, chiar si in ziua scadentei depozitului la opt banci in prezent (in special la bancile mari).

Toate aceste comisioane (cont curent si retragere numerar la scadenta) sunt luate in calculul DAE (Dobanda Anuala Efectiva) pentru depozitele la termen.

Lista cu comisioane incluse in calculul DAE Depozite


Comisioane care pot afecta castigul din depozite, neincluse in DAE (comision retragere numerar neprogramata si comision retragere numerar anuntata si neonorata)

Cauta cel mai bun depozit

Pentru a vedea cat castigati in mod real din banii depusi la fiecare banca, portalul financiar www.FinZoom.ro va pune la dispozitie sectiuni dedicate unde puteti compara Depozite si Conturi de Economii dupa DAE (Dobanda Reala), puteti cauta cel mai bun depozit in functie de Moneda, Perioada, Tipul de Dobanda (fixa, variabila), Capitalizare (caz in care beneficiati de dobanda la dobanda) – fiecare produs avand un scadentar detaliat pentru intreaga perioada de economisire.

De asemenea, aveti posibilitatea sa filtrati depozitele in functie de Beneficiar (pensionar, student, copil, rezident / nerezident), bancile oferind dobanzi promotionale in functie de categoria de beneficiar din care faceti parte.

Un alt instrument util este Calculatorul DAE de Depozite, care evidentiaza suma exacta pe care o veti retrage din banca la scadenta depozitului (precum si castigul din Dobanda si costurile cu comisioanele).

‘Am simtit nevoia de a veni in intampinarea consumatorilor cu un instrument care sa-i ajute sa compare toate depozitele din piata dupa Dobanda Reala (DAE) si Castigul Real oferit si care sa-i ajute sa nu piarda bani. Vrem sa educam consumatorii si sa-i obisnuim sa nu se uite doar la dobanda nominala oferita de banca. Fiindca aceasta dobanda, care acum este oricum foarte mica la toate bancile, poate sa fie anulata de taxele si comisioanele aferente depozitului, iar la scadenta consumatorul sa retraga mai putini bani decat a depus.

De exemplu, pentru 1.000 de lei depusi intr-un depozit la termen, pe 12 luni, poti sa castigi maxim 16 lei sau sa pierzi 51.


Conform Indexului FinZoom.ro pentru Depozite, dobanda medie la depozitele in lei este de 0,93%, in scadere accentuata de la 9,37% in 2009, la euro de 0,26%, fata de 3,15% in 2009, iar la dolari 0,32%, fata de 1,86% in 2009.

Cel mai ‘pagubos’ comision este cel de retragere numerar la ghiseu, chiar si in ziua scadentei la majoritatea bancilor mari din Romania, care poate fi evitat prin transferarea banilor pe un card de salariu sau pensie, cu comision zero la retragerea de numerar’ – spune Irina Chitu, Directorul portalului financiar FinZoom.ro.

‘De asemenea, analistii FinZoom.ro transmit prin intermediul Ghidurilor si Articolelor de pe site si alte recomandari care sa-i ajute pe consumatori sa nu pierda bani din depozite, sau cum sa-si inmulteasca banii, beneficiind prin capitalizare de avantajele dobanzii compuse.

Cu această ocazie, InfoCons urează echipei FinZoom.ro cele mai sincere felicitări pentru activitatea deosebită pe care o desfașoară și mult succes pentru continuarea acesteia la cele mai înalte standarde!

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal