Pe măsură ce schimbările climatice continuă să afecteze planeta noastră, umanitatea resimte efectele acestora, dar contribuie și la degradarea mediului. Ziua Internațională pentru Reducerea Emisiilor de CO2, sărbătorită la data de 28 ianuarie, încurajează fiecare individ să folosească resursele într-un mod mai responsabil și să ia măsuri pentru sustenabilitate.
În ultimele două secole, activitățile umane au eliberat aproximativ 1,5 trilioane de tone de dioxid de carbon (CO₂) în atmosferă, iar emisiile continuă să crească, în ciuda obiectivelor globale de reducere a gazelor cu efect de seră cu 45% până în 2030 și atingerea neutralității carbonului până în 2050. Alarmant, emisiile din 2019 au fost cu 50% mai mari decât în anul 2000, iar în 2022 au ajuns la 37,15 miliarde de tone metrice. Importanța acestei teme reprezintă și unul dintre motivele pentru care Mișcarea de Protecția Consumatorului la nivel global a decis ca tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor să fie „Tranziția către un stil de viață sustenabil”.
Citește și : TU decizi unde merg 3,5% din impozitul tău ! Investește în Proiectele și Activitatea InfoCons !
Amprenta de carbon este reprezentată de cantitatea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de-a lungul lanțului valoric. Amprenta de carbon nu se calculează doar la nivel de entitate, ci poate fi calculată și la nivel de produs . Anume, am putea ști exact cât a poluat fiecare produs finit în parte, de la extracția materiei prime , până la reciclarea acestuia, inclusiv.
În contextul unei dezvoltări continue atât la nivel național , cât și la nivel internațional a problematicii privind amprenta de carbon , precum și în contextul unei agravări a efectelor globale aduse de schimbările climatice , consumatorii trebuie să fie apărați, informați și educați privind amprenta de carbon atât a produselor și serviciilor , cât și a tot ceea ce ne înconjoară ( clădiri , birouri , locuințe, autostrăzi, străzi etc). În acest sens, certificarea amprentei de carbon a produselor , serviciilor și a tot ceea ce ne înconjoară va respecta criteriile existente în standarde internaționale, fiind calculată folosind factori de emisie cât mai preciși. Astfel, InfoCons a inițiat Prima Campanie la nivel național în Parteneriat cu cele 3 instituții publice cu atribuții în domeniu, respectiv: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Citește și : Bisfenolul A (BPA) interzis în materialele care intră în contact cu alimentele !
În urma unui studiu referitor la acțiunile și activitățile privind decarbonizarea și amprenta de carbon, realizat în cadrul proiectului „Fii un Exemplu”, s-a observat că niciun Consiliu Județean nu a menționat elaborarea unei astfel de strategii. În schimb, în cazul primăriilor reședință de municipiu, situația este diferită, 31.11% dintre acestea menționând că au elaborat o Strategie privind decarbonizarea.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind diverse categorii de produse , având risc asupra MEDIULUI.
În anul 2024 au fost înregistrate un numar de 355 Alerte Europene privind diferite tipuri de produse cu risc asupra Mediului .
ALERTELE Europene de produse neconforme pot fi regăsite direct în Aplicația Europeană de Protecția Consumatorilor InfoCons.
Citește și : Atacuri cibernetice ce țintesc firmele și angajații din domeniul contabil prin e-mailuri de tip phishing
Numericul alertelor este în creștere pentru produsele identificate în sistemul de alerte cu risc de Mediu pentru următoarele categorii: Îmbrăcăminte, textile și articole de modă, Echipamente de comunicații și media, Produse cosmetice, Articole decorative, Aparate și echipamente electrice, Gadgeturi, Bijuterii, Echipamente de iluminat, Autovehicule, Jucării, Altele .
Ziua Internațională pentru Reducerea Emisiilor de CO2 ne reamintește că, prin acțiuni colective și responsabilitate individuală, putem construi un viitor în care natura și dezvoltarea coexistă în armonie, iar planetele noastre viitoare vor fi mai sănătoase și mai sustenabile pentru generațiile care vor veni.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro