Protejarea consumatorilor europeni: sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” contribuie cu succes la eliminarea de pe piață a produselor anti-COVID-19 periculoase

In data de 02 Martie 2021, Comisia Europeană a publicat raportul său anual privind Safety Gate – sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele de consum periculoase, care contribuie la eliminarea de pe piață a produselor nealimentare periculoase. Raportul arată că numărul de acțiuni întreprinse de autorități în urma unei alerte a crescut de la an la an, ajungând la un număr record de 5 377 de acțiuni față de 4 477 în 2019. 9 % din alertele primite în 2020 vizau produse legate de COVID-19, majoritatea măști de protecție care nu îndeplineau standardele de calitate. Printre alte categorii de produse anti-COVID-19 periculoase care au fost notificate în sistemul Safety Gate s-au numărat dezinfectanții care conțineau substanțe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau care poate fi chiar letal dacă este ingerat, sau dispozitivele de sterilizare UV care cauzau expuneri la radiații puternice, capabile să provoace iritații cutanate.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: „Sistemul Safety Gate a dovedit că poate fi utilizat cu succes pe timp de criză: în timpul pandemiei de COVID-19, acesta a contribuit la protejarea consumatorilor, fiind un instrument esențial pentru diseminarea eficientă și rapidă de informații privind produsele periculoase, cum ar fi măștile care nu îndeplinesc standardele de securitate sau dezinfectanții toxici, și pentru eliminarea lor de pe piață. Grație protecției oferite de astfel de instrumente, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate.”

Principalele constatări ale raportului

Acțiunile de supraveghere au vizat în primul rând produsele legate de COVID-19, care au devenit esențiale pentru toți consumatorii. în 2020 au fost primite așadar în sistem 161 de alerte privind măștile, 3 alerte privind combinezoanele specifice anti-COVID, 13 alerte privind dezinfectanții pentru mâini și 18 alerte privind lămpile UV de sterilizare a suprafețelor. Alertele care au fost introduse în sistem continuă și anul acesta.

în 2020, autoritățile din cele 31 de țări participante la rețeaua Safety Gate (statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Regatul Unit) și-au notificat reciproc, prin intermediul sistemului, în total 2 253 de alerte referitoare la măsuri luate împotriva produselor periculoase. Ca răspuns, au fost întreprinse 5 377 de acțiuni subsecvente, o creștere de peste 20 % față de numărul de acțiuni subsecvente din 2019.

Potrivit raportului de astăzi, jucăriile sunt categoria de produse cu privire la care se primesc cele mai multe notificări (27 % din totalul notificărilor), urmate de automobile (21 %) și de aparatele și echipamentele electrice (10 %). Acest lucru ilustrează faptul că în cadrul acțiunilor de supraveghere a pieței din UE se acordă o atenție deosebită copiilor, ca grup de consumatori vulnerabili. în general, cel mai frecvente preocupări semnalate se referă la produse care pot fi vătămătoare, putând provoca de exemplu fracturi sau contuzii (25 %), urmate de componentele chimice din produse (18 %) și de riscurile de sufocare a copiilor (12 %).

în comparație cu anul trecut, mai multe platforme multilaterale online și-au asumat angajamentul de a îmbunătăți siguranța produselor pe care le vând. Ieri, doi noi semnatari s-au alăturat inițiativei „Angajamentul privind siguranța produselor”: Joom și Etsy. Aceștia promit să verifice ca produsele notificate în sistemul Safety Gate să nu fie vândute pe site-urile lor web și să ia rapid măsuri în cazul în care autoritățile naționale le semnalează orice produs periculos care ar trebui scos de la vânzare.

Etapele următoare

Pentru a răsplăti întreprinderile care depun eforturi suplimentare pentru a-i proteja pe consumatori, Comisia decernează premiul UE pentru siguranța produselor. Ediția din acest an, care a fost deschisă ieri pentru candidaturi, se va concentra asupra inițiativelor menite să îi protejeze în special pe consumatorii vulnerabili și asupra utilizării noilor tehnologii pentru îmbunătățirea siguranței produselor de consum. Termenul de trimitere a candidaturilor este 30 aprilie. Găsiți mai multe informații la următoarea adresă:

Context

Din 2003, sistemul de alertă rapidă Safety Gate permite un schimb rapid de informații între statele membre UE/SEE, Regatul Unit și Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase, care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. în acest fel, se pot lua măsuri subsecvente adecvate, iar produsele pot fi interzise de pe piață.

în paralel cu publicarea raportului, Comisia a lansat și site-ul web public Safety Gate”, complet restructurat, cu o interfață modernă și ușor de utilizat pentru a accelera și a facilita procesul de notificare. Paginile sunt traduse progresiv în toate limbile UE, în islandeză și în norvegiană. întreprinderile pot, la rândul lor, să utilizeze Business Gateway, portalul de alertă privind siguranța produselor destinat întreprinderilor, pentru a informa rapid și eficient autoritățile naționale cu privire la preocupările în materie de securitate legate de un produs pe care l-au introdus pe piață.

O altă acțiune întreprinsă în materie de protecție a consumatorilor este https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_en, care prezintă acțiuni voluntare specifice întreprinse de platformele multilaterale pentru a elimina rapid ofertele de produse nesigure de pe platformele lor. Până în prezent, unsprezece platforme multilaterale online au semnat deja acest acord de a coopera cu statele membre pentru a elimina produsele periculoase de pe site-urile lor de web. bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount și astăzi, Etsy și Joom.

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal