Amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Crăciun

Masa de Crăciun InfoCons Protectia Consumatorului

InfoCons – Asociație Natională pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România  te informează .

Studiile arată că, un român consumă , în medie , aproximativ 8 kg de carne , numai în luna Decembrie , adică un echivalent de emisii de carbon de 61,3 kg . Printre preparatele cu carne preferate ale românilor se enumără clasicele sarmale , salată Boeuf , cârnați sau friptură de porc , de pui sau de miel .

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

În calculul amprentei de carbon a unei porții de sarmale sau de salată Boef , am utilizat ingredientele necesare rețetelor – atât cele clasice , cât și variantele lor vegetariene , fără carne , pentru a sublinia diferențele imense dintre amprentele de carbon asociate unui singur ingredient – carnea .â

Citește si : Descarcă plăcuțele cu numerele utile și de urgență la nivel local pentru unitățile de cazare și agențiile de turism

Rezultatele arată in felul următor :

Dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură , pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 194.89  kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că , pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 3,9 kg , de 8 ori mai mare decât cea a unei samale vegetale , în care carnea este înlocuită cu 1 kg de ciuperci .

În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 0,43 kg CO2e (a variantei vegane) la 4,8 kg CO2e , adică de 9,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ).

Diferențele le puteți vedea și în tabelul de mai jos :

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Sarmale – 50 de bucăți

 

Lista de ingrediente : 1 kg de carne ( vițel , porc , amestec ), 200 g orez , 4 cepe , 2 linguri de pastă de tomate , 1 litru de sos de roșii , 200 g slănină afumată , 2 verze , condimente

Sarmale vegane – 40 de bucăți

 

Lista de ingrediente : 1 varză murată , 1 kg de ciuperci , 500 g suc de roșii , 2 cepe tocate mărunt , 400 g pastă de tomate , 1 morcov ras , 200 g orez , 1 legătură de pătrunjel , 3-4 linguri de ulei , condimente

 

Conform rețetei , obținem 5,07 kg de sarmale

 

Conform rețetei , obținem 3,7 kg de sarmale vegetale

 

Total emisii de carbon 38,44 kg CO2e/kg

 

Total emisii de carbon: 5,5 kg CO2e/kg

 

O singura sarma (0,10 kg ) are o amprenta de 3,9 kg CO2e O singura sarma vegetala (0,10 kg) are o amprenta de 0,49 kg CO2e

 

 

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Boeuf Salad – 10 porții

 

Lista de ingrediente : 700 grame rasol de vită , 3 morcovi , 5 cartofi , 150 grame de păstârnac , 100 grame de țelină , 100 grame de rădăcină de pătrunjel , 2 cepe medii , 100 grame de mazăre verde  ( proaspătă , congelată sau la conservă ), 150 grame de castraveți murați , 270 grame de maioneză (11 linguri) , sucul de la 1 lămâie , 50 grame de muștar , sare și piper alb

Vegan Boeuf Salad – 10 porții

 

Lista de ingredientelor : 5 cartofi , 5 morcovi , o țelină medie , 100 g mazăre , 2 buc. păstârnac , 100 g castraveți murați , 150 g gogoșar murat , sare , piper , 5 linguri de maioneză vegană

Conform rețetei , obținem 2,2 kg

kg de salată Boeuf

Conform rețetei , obținem 1,9 kg

kg de salată Boeuf vegana

Total emisii de carbon : 18,54 kg CO2e/kg

 

Total emisii de carbon : 2,18 kg CO2e/kg

 

O singură porție de salată Boeuf (0,22 kg) are o amprentă de 4,08 kg CO2e

 

O singură porție de salată Boeuf vegană (0,19 kg) are o amprentă de 0,43 kg CO2e

 

 

Citeste si : Alertă InfoCons ! Pate de post cu până la 13 E-uri ! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului ?

Sursa : Teodora Grama, ECONOS

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal