Bisfenolul A (BPA) interzis în materialele care intră în contact cu alimentele !

Începând cu 1 ianuarie 2025, Comisia Europeană (CE) a adoptat oficial interdicția utilizării BPA în materialele destinate contactului cu alimentele (FCM), cum sunt lacurile de acoperire ale conservelor metalice, sticlele reutilizabile de plastic pentru băuturi (din policarbonat), răcitoarele de apă și alte ustensile de bucătărie. Această decizie vine ca răspuns la preocupările legate de efectele nocive ale BPA asupra sănătății, care sunt asociate în principal cu capacitatea acestuia de a acționa ca un perturbator endocrin, interferând cu sistemul hormonal al organismului: disfuncții hormonale, creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, riscuri oncologice (cancer la sân, cancer la prostată), stres oxidativ, afecțiuni ale rinichilor etc.

Decizia CE de interzicere a utilizării BPA în materialele care intră în contact cu produsele alimentare a venit ca răspuns la cea mai recentă evaluare științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat faptul că BPA are efecte potențial dăunătoare asupra sistemului imunitar pentru consumatori din toate categoriile de vârstă și a stabilit o doză zilnică tolerabilă (TDI) de doar 0,2 ng/greutate corporală.

Consumatorii din întreaga Europă vor beneficia de o mai mare siguranță alimentară, pe măsură ce produsele ambalate și ustensilele de bucătărie vor fi conforme cu noile reglementări. Până atunci, producătorii au un termen de tranziție pentru a elimina BPA din produsele lor.

🍏 Alege sănătatea! Fii informat și protejează-ți familia!

 

Autor : Dr. ing. Gabriel Mustățea – Șef Laborator Ambalarea produselor alimentare, INCDBA – IBA București