Evaluarea riscurilor in utilizarea foliei de aluminiu la gatit

Contaminarea alimentelor reprezinta o preocupare majora, nu numai pentru tarile in curs de dezvoltare, ci si pentru lumea intreaga. In lucrarea elaborata de Jurnalul International de Stiinte Electrochimice a fost studiat transferul de aluminiu din folia de aluminiu in diverse alimente.

Carnea tocata a fost folosita pentru a prepara diverse feluri de mancare utilizand suc de rosii, acid citric, otet de mere, sare si condimente. Trei tehnici de analiza au fost folosite, iar rezultatul a indicat in mod clar ca utilizarea foliei de aluminiu pentru gatitul alimentelor contribuie in mod semnificativ la absorbtia de aluminiu in corpul uman prin intermediul alimentelor gatite. Nivelul de absorbtie s-a dovedit a fi ridicat in cazul solutiilor acide si chiar mai ridicat in cazul adaugarii condimentelor.

Conform celor mentionate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), valorile obtinute au fost considerate a fi inacceptabile. In final, consumul excesiv de aluminiu prin transferul realizat ca urmare a utilizarii foliei de aluminiu in procesul de preparare a alimentelor prezinta riscuri majore pentru sanatatea consumatorilor.

Folia de aluminiu poate fi folosita pentru ambalare, dar nu pentru gatit!

Expunerea minimala a organismului uman la aluminiu nu reprezinta o problema. Organismul uman poate sa suporte cantitati mici de aluminiu intr-un mod eficient; o cantitate zilnica de aluminiu ce poate fi admisa este de 1mg/kg corp/zi si a fost stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii din cadrul Natiunilor Unite. Insa, din nefericire, din cauza unor varii motive, majoritatea dintre noi ne expunem si ingeram mai mult decat organismul nostru poate tolera. Este mentionat faptul ca sarurile de aluminiu pot fi absorbite de intestin si concentrate in diferite tesuturi ale organismului uman, inclusiv cel osos, paratiroid si creier.

Concentratii ridicate de aluminiu au fost detectate in tesutul nervos al pacientilor care sufera de maladia Alzheimer. Diverse studii au scos la iveala faptul ca un nivel ridicat al consumului de aluminiu poate fi daunator unor pacienti care sufera de afectiuni ale sistemului osos sau de deficiente renale.

Efectele aluminiului asupra sanatatii sunt mult prea vaste pentru a fi rezumate.

Aluminiul reduce rata de functionare a celulelor nervoase. Rata de functionare scade pe masura ce concentratia de aluminiu este mai pronuntata.

In ziua de astazi, impachetarea carnii si a pestelui este o practica des intalnita inainte de prepararea termica in cuptor. Datorita posibilei relatii dintre ingerarea de aluminiu si boli specifice mentionate in multe  articole stiintifice, este important sa determinam concentratia de aluminiu in alimentele invelite in folie de aluminiu. Nivelul de concentratie al aluminiului difera in functie de tipul de carne (vita, bivol de apa, oaie, pui si curcan) impachetate in folie de aluminiu si gatite in cuptor la trei temperaturi si perioade de timp diferite (150 de grade Celsius pentru 60 minute, 200 de grade Celsius pentru 40 de minute si 250 de grade Celsius pentru 20 de minute). Rezultatele indica faptul ca gatitul creste concentratia de aluminiu in ceea ce priveste carnea alba si cea rosie intre 89 si 378% si intre 76 si 215% in ceea ce priveste carnea de pasare.

Cea mai mica proportie (intre 76 si 116%) se observa in mostrele de carne gatite pe o durata de 60 de minute la 150 de grade Celsius, in timp ce, mostrele de carne gatite pe o durata de 20 de minute la 250% Celsius beneficiaza de cel mai mare aport de aluminiu (153 – 378%).

De asemenea, este de remarcat faptul ca, continutul de grasime din carne, impreuna cu procesul de preparare, afecteaza migrarea aluminiului. Totodata, pieptul de pui si de curcan crescuti ecologic contin cantitati mai mari de aluminiu decat pulpa de pui si de curcan.

Oricum, preparatele gatite in folie de aluminiu pot prezenta un risc crescut asupra sanatatii, alaturi de alte surse de aluminiu. Continutul de aluminiu in preparatele tip file de peste la gratar, cu sau fara ingrediente, a fost analizat, din perspectiva folisirii foliei de aluminiu. Migrarea aluminiului pare ca depinde de o serie de factori, precum: durata prepararii la gratar, temperatura, compozitia, valoarea pH-ului alimentului si prezenta altor substante ( precum acizi organici si sare). Alte studii indica faptul ca infiltrarea aluminiului variaza in functie de durata de coacere a carnii de vita in folie de aluminiu intre 1 si 3 ore.

Scurgerea aluminiului este favorizata de diverse medii, in mod special mediul acid, alcalin si apa distilata. Aceasta migrare a aluminiului este peste limita permisa.

Scurgerea de aluminiu este semnificativ mai ridicata in mediile acide si lichide in comparatie cu mediul salin si alcool.  Temperatura crescuta creste rata de migrare a aluminiului in mediul acid si lichid.

In ultimii ani, s-a constatat o utilizare tot mai crescuta a foliei de aluminiu in procesul de preparare a alimentelor, desi aluminiul este asociat aparitiei unor boli. Scopul cercetarii este acela de a detecta nivelurile de transfer a aluminiului din folia de alumiu in diverse preparate alimentare.

Sursa: http://www.electrochemsci.org/papers/vol7/7054498.pdf

Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation – Extras din Studiul efectuat in anul 2012 de Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Ain Shams din Cairo, Egipt; Departamentul de Inginerie Chimica, Institutul de Petrol din Abu Dhani, Emiratele Arabe Unite si Departamentul de Inginerie Chimica din cadrul Universitatii Americane din Shrajah, Emiratele Arabe Unite, publicat in International Journal of ELECTROCHEMICAL SCIENCE, Int. J. Electrochem. Sci., 7 (2012) 4498 – 4509

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii informat! Apeleaza 021 9615!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal