Europa III – Septembrie 2015 Impactul curentului actual UE-Rusia

Agricultura este un sector absolut vital, de o importanta capitala pentru economia unei tari, ocuparea fortei de munca si dezvoltarea zonelor rurale. Tendintele demografice din UE prezinta o scadere semnificativa in randul populatiei din mediul rural, fapt care conduce la un punct de saturatie al pietei interne de produse agricole si alimentare. Mai mult decat atat, importurile sunt in crestere fiind intensificata concurenta ca urmare a liberalizarii pietelor agricole.

Cresterea cererii de alimente si comertul agricol international sunt evidentiate in special in tarile emergente mari datorita cresterii populatiei si a veniturilor. Cunoscand aceste elemente, este necesara identificarea la nivelul UE a diferentelor dintre exportul de alimente de baza din tarile mai putin dezvoltate si exportul de produse agricole de inalta calitate pentru tarile emergente. In zilele noastre foamea nu reprezinta o problema de cantitate, ci de distributie, justitie si putere de cumparare.

Comertul agricol reprezinta un subiect sensibil in negocierile internationale. UE este cel mai mare importator si exportator de produse agroalimentare din lume, fiind un importator de produse agricole brute si un exportator de produse alimentare prelucrate.

Rusia a interzis anul trecut importurile de fructe, legume, carne, pasari, peste si produse lactate din state occidentale care au impus sanctiuni Moscovei in criza din Ucraina.

Interdictia impusa de Rusia a obligat Comisia Europeana sa utilizeze fondurile agricole pentru a ajuta producatorii din UE loviti de restrictiile comerciale. UE reprezentand si regiunea cea mai grav afectata de aceste restrictii deoarece circa 73% din importuri provenea din aceasta zona.

Printre cele mai importante masuri UE pentru atenuarea embargoului rusesc sunt: gasirea unei piete alternative, promovarea produselor agroalimentare din UE in tari terte, diversificarea pietelor. De remarcat si importanta acordurilor comerciale multilaterale, acordurilor bilaterale/regionale si preferintelor unilaterale.

Sursa: Comitetul Economic şi Social European (CESE)

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal